Olaszország újabb turistaadót vezet be

Olaszország újabb turistaadót vezet be: napi adó kivetését javasolja, hogy elriassza a „felelőtlen" látogatókat. A lépés azért történt, mert a turisták körében legnépszerűbb európai városok is magasabb adókat vezetnek be a turisták számára, hogy visszaszorítsa a tömegturizmust.

Olaszország újabb turistaadót vezet beForrás: Shutterstock/Vvoe

Olaszország azt fontolgatja, hogy a nyaralóknak minden eltöltött éjszakáért külön díjat kell fizetniük, miközben heves vita folyik a törvényhozók között a szállodai szobák esetleges adóemeléséről.

A döntés azon aggodalmakból fakad, hogy a tömegturizmus elűzheti a helyieket, és megváltoztathatja az olasz városok szerkezetét. Daniele Santanche turisztikai miniszter a Twitteren néhány gondolatot fogalmazott meg az üggyel kapcsolatban, és kijelentette: „Megvitatjuk, hogy ez turistaadó valóban segíts-e javítani a szolgáltatásokat, és felelősségteljesebbé tehetjük-e általa a turistákat."

Így változik Olaszországban a turistaadó

A jelentések szerint a jelenleg személyenként 1 és 5 euró közötti díjak akár 25 euróra is felszökhetnek. A Financial Times megjegyzi, hogy az új rendszer szerint a szállodákra hárulna a legtöbb teher. A Telegraph további betekintést nyújt a többszintű rendszerbe, részletezve, hogy a 100 euró alatti szobák éjszakánként személyenként 5 eurós díjban maradnak. A 100–399 euró közötti szobák díja megduplázódna 10 eurós plusz költséggel, míg a 400 és 749 euró közötti szobákban 15 eurós többletet kell fizetni éjszakánként. Az Express jelentése szerint a 750 eurót meghaladó, luxus foglalások esetén a legmagasabb díjat kell alkalmazni.

A turizmus jelentős mértékben hozzájárul Olaszország gazdaságához, az ország GDP-jének körülbelül hat százalékát adja, és csak 2023-ban mintegy 60 millió turista látogatott el az országba. Továbbra is bizonytalan, hogy az új javaslatot mikor bocsátják szavazásra az olasz parlamentben.

Olaszországban is küzdenek a tömegturizmus ellenForrás: Shutterstock/monticello

Velencében már bevezették az idegenforgalmi adót

Velencében áprilistól júliusig a turistáknak 5 eurót kellett fizetniük az egynapos látogatásuk után. 2021-től a tengerjáró hajók is megtiltották a lagúnába való behajtást. Az olasz város jelenleg Európa egyik leglátogatottabb helye.

A népszerű európai úti célok is bevezették a turistaadót

Más népszerű európai turisztikai célpontok lépéseire reagálva Barcelona városi tanácsa júniusban bejelentette, hogy 2028-ra megtiltja a turisták számára a lakások bérbeadását, hogy megfizethetőbbé tegye a lakhatást a helyiek számára. Ez a Kanári-szigeteken és Barcelonában a tömegturizmus és annak negatív hatásai elleni tiltakozás folyományaként jött létre – írja a Mirror.

Olaszország nem véletlenül a turisták egyik fő célpontja, nézd meg a legszebb látnivalókat:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek