Horvátország legszebb tengerszemeit te is felfedezheted

Horvátország nem szűkölködik a természeti csodákban. Ott található a szív alakú Galešnjak-sziget, a látványos Plitvicei-tavak a gyönyörű vízeséseivel, vagy a Kék-barlang Biševo szigetén, mi most viszont a legszebb tengerszemeit mutatjuk be, amelyekhez különleges legendák is kapcsolódnak.

Horvátország legszebb tengerszemeit te is felfedezhetedForrás: Shutterstock xbrchx

Ezek Horvátország legszebb tengerszemei

A látványos természeti jelenségek sorába tartozik még a Dalmácia hátországában található Sárkányszem a Dinári-hegységben Cetina falu közelében, valamint a Horvátország nyugati partján található Sárkányszem-tó.

Cetina-forrás tengerszem

Aki felülről látja ezt a természeti csodát, az meg fog lepődni: valójában madártávlatból a Horvátországban található Cetina-forrás megtévesztően hasonlít egy szemre. Szinte belesüllyedhetsz a kék íriszbe. Mivel ez ivóvízforrás, kerülni kell a szennyezést, hogy ne befolyásolja a víz minőségét. Amúgy sem lehet hosszasan élvezni a fürdőzést, mert a víz hőmérséklete nyáron sem haladja meg a tíz fokot.

A Dinári-hegység lábánál, Cetina falu közelében lévő szem alakú természeti jelenséget számos néven ismerik: „A világ szeme", Blue Eye, Dragon Eye. A vízzel telt kráter átmérője jó 40 méter. Hosszan lefelé halad, a Sárkányszem forrásvize jókora, 125 méteres mélységből emelkedik fel, majd a Cetina folyóként ömlik az Adriába.

„A világ szeme" a kék minden árnyalatában ragyog az ég felé. A forma és a színek játéka pedig a drónfelvételeken látszik a legjobban. A víz fényesen csillog a szélén, majd türkiz színűvé válik, és szinte fekete sötétkék színű a kráter közepén, ahol mélyen egy barlangi labirintusba kerül. Amikor a nap eléri a víz felszínét, a kristálytiszta vízen keresztül megjelennek a medence alján lévő sziklakontúrok.

A Cetina forrását zöldellő táj veszi körül, de a hátteret egy festői épület is díszíti: a tó felett trónol egy kilencedik századi ortodox templom, amelyet érdemes meglátogatni. Körülbelül két kilométerre található Cetina falu, amelynek 2011-ben közel 200 lakosa volt.

A Sárkányszem-tó Horvátország nyugati partján

Aki Horvátországban keres tengerszemet, Dalmácia nyugati partján, Rogoznica külvárosában találkozhat az egyik legszebbel. A magas, meredek falakkal keretezett Sárkányszem-tó, horvátul: Zmajevo oko, mintegy 100 méterre található az Adriától. A Marina Frapa közelében fedezheted fel a természeti jelenséget.

A tó a tengerhez kapcsolódik és sós vízzel van tele, így vízszintje az apállyal és a dagállyal változik. A vize melegebb, mint a tengeré, és a tó annak ellenére kedvelt fürdőhely, hogy a 150 x 70 méteres tengerszemről sok félelmetes legenda kering.

Dalmácia nyugati partján, Rogoznica külvárosában fekszik a sós tengerszemForrás: Shutterstock/ Martin Vesely CZ

Különös legendák

Például a Murin sárkány, aki halálosan megsebesült egy lány miatti harcban, kitépte a saját szemét. Állítólag az egyikből keletkezett a tó. Ez a legenda vezetett ahhoz a hiedelemhez is, hogy az ott fürdőző párokat boldogság és életszeretet kíséri.

Egy másik legenda szerint a víztömeg az űrlényekhez köthető. Állítólag egy UFO-baleset vezetett a tó létrejöttéhez. A tudományos magyarázat szerint viszont valószínűleg a tó egy tengervízzel telt barlang beomlása során keletkezett.

Az azonban még mindig nem világos, hogy a tó miért válik néhány évente felhőssé, és miért tűnik el a víz faunája a felhősödéssel. Néhány hónap múlva viszont visszatér a tiszta azúrkék szín és az állatvilág. A tudósok biokémiai folyamatokat gyanítanak az ismétlődő esemény hátterében, viszont a jelenséget nem magyarázták meg – írja a Reisereporter.

Magyarországon is vannak tengerszemek, például a Megyer-hegyi tengerszem:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek