Halálos tengerpartok, ahol a cápák emberekre vadásznak

A tengerpartok világszerte vonzzák a turistákat a napfény, a kristálytiszta víz és a pihenés lehetősége miatt, de néhány partszakaszon a fürdőzők egy komoly veszéllyel is szembesülhetnek: a cápatámadásokkal. Íme a halálos tengerpartok, ahol a cápák emberekre vadásznak.

Halálos tengerpartok, ahol a cápák emberekre vadásznak - illusztrációForrás: Shutterstock/Jonas Gruhlke

Bár a cápatámadások viszonylag ritkák, vannak olyan helyek, ahol gyakoribbak, és a tengeri ragadozók jelenléte valódi kockázatot jelent a fürdőzők számára. Íme néhány olyan tengerpart, ahol a cápatámadások gyakorisága miatt fokozott óvatosság ajánlott.

Halálos tengerpartok, ahol nagy számban fordulnak elő a cápák 

New Smyrna Beach, Florida, USA

New Smyrna Beach, Florida államban található, és világszerte ismert, mint a „világ cápatámadás fővárosa". Ez a partszakasz az Atlanti-óceán partján helyezkedik el, és a Volusia megyében található. A meleg víz és a gazdag tengeri élővilág vonzza ide a cápákat, különösen a bikacápákat, amelyek a támadások többségéért felelősek. Az itt bekövetkezett támadások többsége kisebb sérüléseket okoz, mivel a cápák általában csak „harapáspróbát" végeznek, de a fürdőzőknek és a szörfösöknek érdemes figyelniük a figyelmeztető jelzéseket, és betartani a helyi hatóságok utasításait.

Gansbaai, Dél-Afrika

Gansbaai Dél-Afrika déli partvidékén található, és a „Fehér cápák fővárosa" néven ismert. Az itt található Dyer-sziget körüli vizek különösen gazdagok tengeri állatokban, különösen fókákban, amelyek a nagy fehér cápa kedvenc zsákmányai. Ez a térség a cápamerülés szerelmeseinek egyik legnépszerűbb célpontja, mivel a merülők ketrecekben ereszkedhetnek a vízbe, hogy testközelből láthassák ezeket a hatalmas ragadozókat. Ugyanakkor a cápák jelenléte a szörfösökre és úszókra is veszélyt jelent, és több cápatámadás is történt ott az évek során.

Azért valljuk be őszintén, hogy nem szívesen találkoznánk egy ekkora tigris cápávalForrás: Shutterstock/Tomas Kotouc

Reunion-sziget, Franciaország

Az Indiai-óceánon, Madagaszkártól keletre található Reunion-sziget az elmúlt évtizedben a cápatámadások egyik legveszélyesebb helyszínévé vált. A partszakasz különösen népszerű a szörfösök körében, de a cápák – köztük a bikacápák és a tigriscápák – rendszeresen megjelennek a közelben. A helyi hatóságok számos óvintézkedést vezettek be, beleértve a szörfözési tilalmakat és a cápariasztó hálók telepítését, de a támadások száma így is aggasztóan magas maradt.

Nyugat-Ausztrália partjai

Ausztrália nyugati partvidéke, különösen a Perth körüli területek, szintén hírhedtek a cápatámadások gyakoriságáról. A régióban többféle cápa él, beleértve a nagy fehér cápát is, amely a legtöbb halálos támadásért felelős. Az itt történt incidensek gyakran súlyosak, és számos halálos áldozatot követeltek. A hatóságok fokozott megfigyelést végeznek, és időnként lezárják a strandokat, ha cápákat észlelnek a közelben.

A nagy fehér cápa egyre több partszakaszt hódít meg a globális felmelegedés miattForrás: Shutterstock/NNER

Oahu, Hawaii, USA

Hawaii szigetei közül Oahu az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont, de a gyönyörű tengerpartok veszélyeket is rejtenek. Oahu partjain különösen a tigriscápák jelenthetnek veszélyt a fürdőzőkre és a szörfösökre. Bár a cápatámadások száma itt viszonylag alacsony, az előforduló esetek gyakran súlyosak. A hawaii hatóságok folyamatosan figyelik a cápák mozgását, és riasztásokat adnak ki, ha veszélyes állatok közelednek a strandokhoz.

Recife, Brazília

Recife város Brazília északkeleti részén található, és az Atlanti-óceán partján helyezkedik el. A régióban a cápák, különösen a bikacápák gyakoriak, és a partszakaszok közelében több támadás is történt. Ezek oka részben a város ipari tevékenysége és a hajóforgalom növekedése lehet, ami megzavarhatja a cápák természetes élőhelyét és viselkedését. Recife strandjain több helyen is tilos az úszás a cápatámadások magas kockázata miatt.

Bárhova is utazunk, először végezzünk nagy fokú kutatást, mert nem mindegy, hány végtaggal térünk haza a nyaralásból.

 A cápák néha teljesen kimerészkednek a tengerpartokig, nézd meg az alábbi videót, ha nem hiszed:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek