Örökre megváltozik a párizsi Eiffel-torony az olimpia után

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere heves vitát váltott ki azzal, hogy kijelentette, örökre megváltozik a párizsi Eiffel-torony az olimpia után. Ugyanis a nyári játékok befejezése után is meg akarja tartani az olimpiai gyűrűket az ikonikus műmeléken.

Örökre megváltozik a párizsi Eiffel-torony az olimpia utánForrás: Shutterstock/ noriox

„A döntés rajtam múlik, és a NOB [Nemzetközi Olimpiai Bizottság] beleegyezésével történik" - mondta az Ouest-France újságnak a hétvégén. Tehát igen, az olimpiai gyűrűk az Eiffel-tornyon maradnak" - tette hozzá.

A párizsiak egy része támogatta az ötletet, mások – köztük az örökségvédelemért küzdők – szerint azonban rossz ötlet, és „bemocskolná" a francia főváros ikonikus emlékművét.
Az öt karikát a július 26-i párizsi olimpiai megnyitó előtt szerelték fel az Eiffel-toronyra, és várhatóan a szeptember 8-i paralimpiai záróünnepség után szedik le.

A polgármester asszony azonban azt mondta, hogy szeretné megtartani az öt kontinenst szimbolizáló, kék, sárga, fekete, zöld és piros színű, egymásba fonódó gyűrűket. Viszont a jelenlegi gyűrűk túl nehezek, ezért valamikor könnyebb változatra cserélik le őket.

A szocialista polgármester azt is állította, hogy „a franciák a játékok alatt újra beleszerettek Párizsba", és szeretné, ha „ez az ünnepi hangulat megmaradna". A párizsiak egy része, valamint a francia fővárosba látogatók is támogatták a polgármestert.

Vita az Eiffel-torony körül

„Az Eiffel-torony nagyon szép, de a karikák még színesebbé teszik. Nagyon jó így látni" – mondta egy fiatal nő, aki Solène néven mutatkozott be a France Bleu honlapnak.
Manon, egy helyi lakos azonban azt mondta, hogy ez „nagyon rossz ötlet".
Ez egy történelmi műemlék, miért gyalázzák meg a gyűrűkkel? Jó volt az olimpiának, de most már vége, továbbléphetünk, talán el kellene távolítani őket, és visszaadni az Eiffel-torony korábbi külsejét."Christophe Robin közösségi médiafelhasználó szerint Hidalgo asszonynak konzultálnia kellett volna a párizsiakkal, mielőtt belevág a tervébe. Az X-en közzétett bejegyzésében emlékeztetett arra, hogy az Eiffel-tornyon 1925-36-ban egy Citroën-reklám szerepelt.

Az Eiffel-tornyot 1889-ben építették a világkiállításra. A kovácsoltvas rácsos tornyot kezdetben hevesen bírálták a párizsi művészek és értelmiségiek – ma azonban sokan a „Fény városának" szimbólumaként tekintenek rá.

2022 januárjában az Európai Unió Tanácsa francia elnökségének kezdetén így tündökölt az Eiffel-toronyForrás: Only France via AFP/J-F ROLLINGER / ONLYFRANCE.FR/J-F Rollinger

A merész polgármester asszony

Hidalgo asszony, aki 2014 óta vezeti Párizst, merész – és néha ellentmondásos – reformjairól ismert. Hivatali ideje alatt a város számos utcáját, köztük a Szajna partját is gyalogossá tették. Tavaly meggyőző fölénnyel nyert meg egy városi népszavazást a bérelhető elektromos robogók betiltásáról. 
Közvetlenül a párizsi olimpia előtt a polgármester asszony és más tisztviselők úsztak a Szajnában, hogy bebizonyítsák, a folyó biztonságos – írja a BBC. 

Ha Párizsban jársz, az alábbi videóban látható 10 látványosságot mindenképpen nézd meg:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek