Az UNESCO szerint a szelfi-turizmus a pusztulás szélére sodorja a világ kulturális nevezetességeit

A szelfi-turizmus negatív hatásai drámaian megnőttek az elmúlt években, ezért az UNESCO arra figyelmeztet, hogy ez a trend a kulturális nevezetességek és közösségek pusztulását okozhatja. Az UNESCO szerint a szelfi-turizmus „arra a trendre utal, hogy az utazók elsősorban azért keresik fel az úti célokat, hogy fotókat készítsenek és osszanak meg magukról, gyakran ikonikus nevezetességekkel a háttérben".

Az UNESCO szerint a szelfi-turizmus a pusztulás szélére sodorja a világ kulturális nevezetességeit - illusztrációForrás: Shutterstock/ DavideAngelini

A hagyományos családi fotókkal ellentétben, amelyeket például az Eiffel-torony előtt készítenek, a szelfi-turizmus növekvő trendje azt mutatja, hogy a nyaralók egyszerűen azért választanak úti célokat, mert azok „esztétikusnak" tűnnek, és ideálisak az Instagram-oldalukra. Ennek eredményeképpen egyes úti célok túlzsúfolttá válnak, ami negatív hatással van a helyi közösségre és kultúrára.

„Ez a jelenség a közösségi médiaplatformok térnyerésével jelentős teret nyert, ahol a vizuálisan vonzó tartalom ösztönzi a felhasználók elkötelezettségét" - magyarázta az UNESCO szóvivője. „Bár az emberek mindig is fényképeztek nyaralás közben, a hangsúly az emlékek megörökítéséről a megosztható pillanatok létrehozására helyeződött át, gyakran azzal a céllal, hogy kedvelőket, követőket és a közösségi médián belüli hírnevet gyűjtsenek.".

A szelfi-turizmus negatív hatásai

A trendnek több negatív hatása is van. „A szelfi-turizmus hatása úti céltól függően változik. Sok esetben túlzsúfoltsághoz vezet bizonyos nevezetességeknél, nyomást gyakorolva a helyi infrastruktúrára, és hozzájárulva az általános látogatói élmény romlásához" - mondta az UNESCO szóvivője a Mirrornak.

„Egyes, korábban kevésbé ismert úti célok a közösségi média révén kerültek a globális reflektorfénybe, ami olyan látogatói hullámot eredményezett, amely hatással lehet a helyi környezetre és közösségekre. Ráadásul a tökéletes fotó megörökítésére való összpontosítás néha tiszteletlenséghez vagy káros viselkedéshez vezethet, például birtokháborításhoz, vandalizmushoz vagy akár balesetekhez, mivel az emberek nagy erőfeszítéseket tesznek az ideális felvételért."

Egyes helyeken nehéz kezelni a látogatók beáramlását, a helyi közösségek nehezen tudják gyorsan végrehajtani a védelmi intézkedéseket, hogy kezelni tudják a turistahullámot.

A koncentrált gyalogosforgalom felgyorsíthatja a történelmi helyszínek, a természeti tájak és az infrastruktúra elhasználódását."

Az UNESCO arra is figyelmeztetett, hogy a „tökéletes" kép megörökítésére törekvő emberek „elvehetik az autentikus utazási élményt, csökkentve a hely kulturális és történelmi jelentőségével való foglalkozást". Sajnos ez elégedetlenséget okozhat a helyi közösségekben, és egyes esetekben, mint például a spanyolországi Mallorcán, ahol tiltakozásokhoz és tüntetésekhez vezetett.

A szelfi-turizmus hatásának korlátozására irányuló stratégián túl - amely csak egy tünete a tömegturizmusnak - az UNESCO a fenntartható turizmust elősegítő erős politikák megvalósítását szorgalmazza.

„A desztinációk kezdik bevezetni a látogatói menedzsment stratégiákat, például a látogatók számának korlátozásával, időzített belépőjegyek bevezetésével, vagy akár bizonyos területekhez való hozzáférés teljes korlátozásával."

Tömegturizmus = pusztulás

Az egyik ilyen helyszín, az olaszországi Velence. Az UNESCO azt kérte, hogy a hatóságok korlátozzák a tömegturizmus hatását azáltal, hogy megakadályozzák a nagy sétahajók bejutását a lagúnába, és jegyrendszert vezetnek be az egynapos látogatók számára. Barcelona is bevezetett egy hasonló rendszert, és nemrégiben betiltotta az Airbnb ingatlanokat.

A Güell park Barcelona egyik legfelkapottabb nevezetességeForrás: Shutterstock/Georgios Tsichlis

Az UNESCO számára az oktatás és a tudatosság kulcsfontosságú. „Az influenszereknek különösen nagy szerepük van az utazási trendek alakításában, és tetteik precedenst teremthetnek követők milliói számára. Azáltal, hogy az influenszereket, majd a közönségüket oktatják tevékenységük hatásáról, az UNESCO úgy véli, hogy több lesz a felelős turisztikai magatartás".

A nem megfelelő látogatói magatartás és a közösségre gyakorolt nyomás kombinációja például Spanyolország számos területén hónapokig tartó zavargásokhoz és vitákhoz vezetett a lakosok és a turisták között. A helytelen viselkedés, beleértve a tiszteletlen szelfizést is, rendkívül káros, mivel arra tanítja az egyéneket, hogy inkább a helyet fotózzák, mintsem hogy megértsék annak jelentőségét.

„Az UNESCO arra ösztönzi a látogatókat, hogy tisztelettel és kíváncsisággal közelítsék meg ezeket a helyszíneket, arra bátorítja őket, hogy szánjanak időt arra, hogy valóban megtapasztalják az úti célok egyedülálló kultúráját és örökségét, és ne feledjék, hogy tetteik hatással vannak e helyszínek megőrzésére és a helyszíneket körülvevő közösségek jólétére" - tette hozzá az UNESCO szóvivője.

Barcelona nem véletlenül a tömegturizmus egyik fellegvára, nézd meg milyen gyönyörű nevezetességeket rejt:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek