Olcsó utazási tippek a nyár végi utószezonra

Lassan itt a szeptember, ám ez nem jelenti azt, hogy ne kelhetnénk útra és szerezhetnénk csodálatos élményeket. A szezon végén talán még inkább érdemes elmenni nyaralni, ugyanis olcsóbban megúszhatjuk és kisebb lesz a tömeg is, ezért mutatunk pár utazási tippet a nyár végi utószezonra.

Olcsó utazási tippek a nyár végi utószezonra - mutatjuk!Forrás: Shutterstock/Muratart

Olcsó utazási tippek a nyár végi utószezonra

Tunézia

Észak-Afrika gyöngyszeme az egyik legközkedveltebb úti cél ősszel a strandolás megszállottjainak és a történelem szerelmeseinek is. Budapesttől Tunézia mindössze két óra alatt elérhető repülővel, ráadásul Port El Kantaoui, Skanes és Sousse finom homokú tengerpartjain és a fürdővárosokban még októberben is pezseg az élet. A nappali hőmérséklet az őszi hónapokban is 30 fok felett van, a 26-27 fokos tenger maximálisan alkalmas a fürdésre.

Sousse-ban a mai napig a csodájára járnak a 13 méter magas várfallal körülvett Ribat erődnek, vagy a 30 méter magas Khalef al Fata világítótoronynak, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik az egész városra. A városközpont, Medina szűk kis utcácskáin és bazáraiban sétálva az ember úgy érzheti, mintha az Ezeregyéjszaka meséibe csöppent volna. A fürdőváros, Monastir legismertebb nevezetességei a Ribat kolostor és a Nagy Mecset. Akik imádják a tenger gyümölcseit, azoknak Mahdiában a helyük, a djerbai Animalia Krokodilfarmon pedig több száz nílusi krokodil várja a látogatókat.

Tunézia gyönyörű helyekkel várja a turistákat az utószezonban isForrás: Shutterstock.com / Iurii Dzivinskyi

Görögország

Görögország fővárosban, Athénban még szeptember végén is kellemes 25 fokos melegek lesznek, de a népszerű görög szigeteken is október elejéig nyúlik a strandidő. A tenger hőmérséklete ősz elején körülbelül 23 fok. Athénba a Ryanair és a Wizz Air légitársaságok az őszi szezonban heti 5 alkalommal indítanak járatokat, de Korfura, Krétára, Rodoszra, Koszra és Ciprusra is kifoghatunk olcsóbb repjegyeket.

Rodosz Európa egyik legnaposabb pontja. Görögország negyedik legnagyobb szigete évi 3000 napsütéses órával büszkélkedhet, ezért a Nap szigetének is szokták nevezni. A strandolás mellett érdemes felkeresni a festői falvakat, és a történelmi műemlékeket, a kirándulni vágyókat pedig a világ legrégebbi parkja, a dús növényzetű Rodini, és a színes lepkékkel teli Pillangó-Völgy várja. Krétán a legjobb Aquaparkok október végéig nyitva vannak, ezen kívül számos izgalmas hajókiránduláson is részt vehetünk, melyekkel ellátogathatunk a közeli Balos, Spinalonga és Elafonisi szigetekre. A történelem és a kultúra szerelmeseinek a Knósszoszi palotát, a kalandvágyóknak a Szamaria-szurdokot ajánljuk.

Rodosz szigetén nyár végén is kellemes a hőmérsékletForrás: David Mark/pixabay.com

Olaszország

Firenze

Az Arno folyó partján fekvő Firenze bővelkedik reneszánsz és középkori műemlékekben és múzeumokban. Toszkána régió kulturális központjában számtalan felfedezni való vár rád, például az impozáns Santa Maria del Fiore székesegyház, ami a keresztény világ 4. legnagyobb temploma és a világörökség része.

Érdemes megnézni az 1334-ben készült Giotto tornyát, ami egy 84,7 méteres, gótikus harangtorony, melyet márványberakás fed. Kihagyhatatlan a Palazzo Medici-Riccardi, ami egy kora reneszánsz típusú épület, vagy az Uffizi-képtár, ami méltán a világ egyik leghíresebb múzeuma. A FlixBus többek között ebbe a szép városba is elvisz kedvező áron. 

Ha Firenzében járunk, ne hagyjuk ki az Uffizi KéptártForrás: Chris Wee/Wikipeida

Palermo

A város tele van lenyűgöző műemlékekkel, mint például a Normann Palota és a Monreale Dóm, amely díszes kerengőiről és bibliai ihletésű, fényes aranymozaikjairól híres. Szicília kulturális- és gasztronómiai fővárosában megtapasztalhatjuk az igazi olasz zsongást, ha elsétálunk a vibráló utcai piacokra vagy leülünk egy hangulatos kávézóba. Palermóban található Olaszország legnagyobb operaháza is, a Teatro Massimo.

Palermo igazi szicíliai hangulattal várForrás: Giuseppe Buccola/Pixabay

Róma

Lépten-nyomon antik csodákba botlunk, legyen szó a mindenki által ismert Colosseumról vagy a Forum Romanumról, a római istenségek épült, majd keresztény templommá lett Pantheonról, a Via Appia Antica útjáról, a Teatro Marcello romjairól, vagy Caius Cestius sírját rejtő piramisról.

Kihagyhatatlan látnivalók a Colosseum és a Forum Romanum, de érdemes megtekinteni a hatalmas gyűjteménnyel rendelkező Vatikáni Múzeumot, és a Sixtus-kápolnát is. Ha a zegzugos utcák, a nyüzsgő terek, a sétálók közt szlalomozó Vespák helyett egy kicsit a természet közelségére vágyunk, a Villa Borghese kertje vagy a Giancolo domb felé vegyük az irányt.

Rómában, a Trevi-kútnál szezon végén kisebb a tömeg isForrás: Shutterstock/Vvoe

Albánia

Albánia fővárosa, Tirana és Budapest között alig ezer kilométer van, így az ország nemcsak repülővel, de akár autóval vagy busszal is megközelíthető, ami körübelül 12-16 órát vesz igénybe. Az albániai nyaralás másik előnye, hogy a szállások és étkezések is olcsóbbak, mint a legtöbb európai országban.
Ezen kívül kristálytiszta kék tengerpartokkal, természeti kincsekben gazdag nemzeti parkokkal és kultúrális látnivalókkal rendelkezik.

A tenger hőmérséklete ősszel is általában 25 fok. Kár lenne kihagyni a Butrint Nemzeti Parkban fekvő Ksamil falut, a Kék szem forrást ami a legenda szerint egy sárkány könnyeiből fakad, vagy a vízi túrázásra is alkalmas Shkodër tavat. Prokletijében, azaz az Albán-Alpokban gyönyörű kirándulásokat lehet tenni 2500 méter tengerszint feletti magasságig felkapaszkodva.

Tirana szép építészeti műemlékekkel is várja a látogatókatForrás: Shutterstock/Cristinajcp

 Albánia egyre népszerűbb célpont a turisták körében. Az alábbi videóból kiderül, hogy miért:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek