Egy ember meghalt, miután egy viking hajó másolata elsüllyedt Norvégiánál

Egy nő meghalt, öt másik embert viszont kimentettek, miután Norvégia nyugati partjainál kedd éjszaka felborult egy viking hajó másolata.

Egy ember meghalt, miután egy viking hajó másolata elsüllyedt Norvégiánál - illusztrációForrás: Zimneva Natalia/Shutterstock

A rendőrség közleménye szerint, egy nőt holtan találtak a vízben az elsüllyedt hajó közelében, de személyazonosságáról vagy állampolgárságáról nem közöltek információt. A norvég média szerint a nő a 20-as éveiben járó amerikai állampolgár volt.

„Öt embert kimentettünk, és biztonságba helyeztünk" - írták a mentőszolgálatok az X-en. Helikopterek, mentőhajók és több, a közelben tartózkodó hajó küzdött az éjszaka folyamán a magas hullámokkal és erős széllel a mentési művelet során.

A 30 láb hosszú, nyitott, csak vitorlákkal és evezőkkel hajtott viking hajó korábban este vészjelzést küldött, de amikor a hajók és egy helikopter a helyszínre érkeztek, a hívást téves riasztásnak minősítették - írja a Verdens Gang (VG) napilap.

Egy órával később a viking hajó újabb vészjelzést küldött, de ezúttal nagyszabású mentőakciót indítottak. A norvég parti őrség KV Bergen nevű hajója végül megtalálta a hajót - jelentette a VG.

Az öt kimentett embert helikopterrel csörlőzték fel egy mentőtutajról. Mentőmellényt viseltek, amikor felvették őket - mondta a rendőrség szóvivője.

A tragédia Norvégia nyugati partjaitól mintegy 60 mérföldre történt. Henrikke Zachariassen, a keresésben segédkező mentőcég szóvivője a VG-nek elmondta, hogy kedd este akár 15 láb magas hullámok és erős szél volt a keresési területen. A VG által közzétett videón egy mentőhajó látható, amint a sötétben a háborgó tengeren és az esőben navigál.

A fahajó a Feröer-szigetekről a norvégiai Alesundba tartott, amikor a baleset történt.
A fedélzeten a Feröer-szigetekről, Svájcból és az Egyesült Államokból érkező kalandorok voltak, akik egy olyan utazást kíséreltek meg, mint amilyet a vikingek tettek volna meg több mint 1000 évvel ezelőtt.

Az eset mindössze néhány nappal azután történt, hogy Szicília partjainál elsüllyedt egy luxus szuperjacht, amely öt másik emberrel együtt Mike Lynch brit technológiai vállalkozónak és 18 éves lányának lett a hullámsírja - írja a CBS News. 

Ha többet szeretnél megtudni a világjáró hajós népről, a vikingekről, nézz bele az alábbi videóba:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek