Nézd meg milyen mesés kastélyokban nyaral Károly király

Az angol Károly király lenyűgöző birtokokon és kastélyokban piheni ki a fáradalmait. Ha el akar bújni a kíváncsi szemek elől, családjával visszavonul az ódon falak és az ízléses angol kertek rózsái közé, ahogy anno édesanyja, II. Erzsébet királynő is tette. Fedezzük fel együtt ezeket a varázslatos helyszíneket!

Nézd meg milyen mesés kastélyokban nyaral Károly királyForrás: AFP/Kirsty Wigglesworth

Ezekben a mesés kastélyokban nyaral Károly király

Windsori kastély

Nem sokan dicsekedhetnek akkora hétvégi házzal, mint III. Károly! A világ legnagyobb jelenleg is lakott kastélya Londontól keletre található, egy hatalmas park közepén. A királyi család a koronavírus-járvány idején karanténba is a sokat látott falak közé vonult vissza, míg korábban Erzsébet királynő általában a hétvégéit töltötte ott. Építése 1070-ben kezdődött Hódító Vilmos utasítására (ekkor még fát használtak), azóta pedig számos angol uralkodó használta rezidenciaként és járult hozzá az átépítéséhez.

Viktória királynő például ideje nagy részét ott töltötte. Az épület további legekkel is büszkélkedhet, az ottani Great Kitchen például az ország legrégebbi működő konyhája. A kastély látogatható termeit virtuális túrán is megnézheted ide kattintva

A Windsori kastélyForrás: Diliff/ Wikipedia

Balmorali kastély

A Skót-felföldön álló rezidencia a király magántulajdona. A birtokot még Albert herceg, II. Erzsébet ükapja vásárolta, miután feleségével, Viktória királynővel együtt beleszerettek Skóciába. Ükunokájuk hozzájuk hasonlóan rajongott ezért a tájért, így aztán minden augusztusban visszavonult a nyaralójába, és jó nagymamához híven pár napra a családtagjait is meginvitálta: egymásnak adták a kilincset az unokák és az ükunokák, hogy sétákkal, lovaglással, piknikezéssel lazítsanak. A park területén egyébként az érdeklődők kis nyaralókat is bérelhetnek, persze szigorúan nem akkor, amikor a királyi látogatás esedékes.

Idén nyáron rövid időre, július 1. és augusztus 4. között először léphettek be turisták a skót felföldön álló Balmoral-kastélyba. Eddig csak kívülről csodálhatták meg a pompás épületet a látogatók.

A kastélyt vadregényes táj veszi körülForrás: Stuart Yeates/Wikipedia

Sandringham

Károly király és Kamilla királyné ha elvágynak Londonból, a norfolki lápokon várja őket a vidéki házuk, hol anno Károly nagyapja, VI. György király elhunyt. A birtokot VII. Eduárd brit király, Viktória királynő fia kapta ajándékba, így már az ötödik generáció élvezi a természet közelségét és az Anglia legkényelmesebb házának is nevezett épület biztosította nyugalmat.

A látogatók a jelentős műkincs-, fegyver- és páncélgyűjteményt is megtekinthetik, amikor az uralkodócsalád tagjai távol vannak.A birtokon nemcsak nyaralók, hanem egy szálloda és egy kemping is várja a vendégeket. II. Erzsébet rendszeresen ott töltte a karácsonyt: vonattal érkezett Londonból, és a családtagjai is csatlakoztak hozzá.

Norfolk, királyi rezidencia, Sandringham HouseForrás: shutterstock.com/LizCoughlan

Castle of Mey

A szeles északi skót tengerparton álló, 16. századi kastély ma már nem hivatalos királyi rezidencia: egy alapítvány tulajdona. A park területén egy panzió üzemel: a tízszobás létesítményben bárki megszállhat, aki hajlandó ennyit utazni a vadregényes szépségű tájért. A szobák berendezésében maga III. Károly király is részt vett anno, a kastélyban pedig az ő meghívására Harry herceg és Meghan Markle is eltöltött néhány napot az esküvőjükkel járó hajcihő után.

A Castle of Mey szintén komoly történelemmel bíró épületForrás: Shutterstock/Benny Marty

Erdélyi nyaralás

Károly király az erdélyi Szászfehéregyháza közelében néhány hagyományos stílusban berendezett, vadvirágos rét közepén álló házat ad ki a csendre és különleges élményekre áhítozóknak. A rusztikus házat ide kattintva tudod megtekinteni. 

Károly király erdélyi háza igazán rusztikus, ráadásul te is megszállhatsz benneForrás: https://zalan.transylvaniancastle.com

 Nézz be a Windsori kastély lenyűgöző termeibe:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek