Csak bátraknak: Ezek a világ legrémisztőbb helyei

Rejtélyek övezte épületek, elhagyatott települések és vadregényes természet. Sok hátborzongató hely van a világban, ahová csak a legbátrabbak merészkednek.

Pripjaty is a világ legrémisztőbb helyei között vanForrás: Jorge Franganillo/commons.wikimedia.org

Mutatjuk a világ legrémisztőbb helyeit:

A horrorfilmekből már ismerünk pár rémisztő helyet, de mindig megnyugtatjuk magunkat a végén, hogy csak kitaláció. De mi van, ha mégis léteznek? Sőt, sokkal ijesztőbbek, mint várnánk. Nem neked való a tengerpartos utazás, inkább valami misztikusra vágysz? A lista hosszú, de íme a világ leghátborzongatóbb helyei!

A jég alatt lapuló csontvázak

Indiában található a Roopkund nevezetű gleccser tó. A táj vitathatatlanul gyönyörű, de vajon megéri közel merészkedni hozzá? A jégár ötezer méter felett található elhagyott területen fekszik. Először 1942-ben derült fény a rémisztő titkára, mikor a jég elolvadt. A tó mélyén emberi maradványokat és csontvázakat találtak. A kutatásokból kiderült, hogy még az 1200-as évekből maradtak ott. Azt viszont senki nem tudja, hogy hogyan és miért kerültek oda. Egy biztos: az összes koponyán töréseket és repedéseket találtak. Valószínűleg a lezúduló hó vagy jég sodorta az áldozatokat a tóba, de az is lehet, hogy ennél sokkal kegyetlenebb dolgok történtek ott. A Csontváz-tavat egyre több turista keresi fel, a legelhivatottabbak pedig még a csontokból is lopnak, hogy szuvenírként megtartsák.

Hátborzongató környezet a Roopkund-tó mellettForrás: Flickr/Piram Damodaran

Mexikói baba erdő

A Babák szigete Mexikóban található, de közel sem olyan kedves, mint azt elsőre gondolnánk. A helyszín tökéletes lenne horrorfilm forgatáshoz. Az 1950-es években ezen a szigeten élt Julián Santa Ana. Ő kezdte el játékbabákkal díszíteni a szigetet, hogy egy általa elképzelt szellemnek kedveskedjen. De ki ez a szellem? A part közelében vízbe fulladt egy kislány és onnantól kezdve Ana mindig halk lépteket és zajokat hallott maga körül. Úgy gondolta, hogy ez a lány szelleme, aki nem tud nyugovóra térni.

A helyiek, majd a turisták körében is elterjedt a rémhír, így mások is érkeztek ide, hogy babával ajándékozzák meg a szellemet. A kedves gesztus viszont inkább rémisztővé tette a mexikói szigetet, a babák legnagyobb része már törött és koszos.

Babák szigete MexikóvárosForrás: AFP/NurPhoto/Eyepix

Népszerű temetkező hely

Nem is kell messzire utaznunk ahhoz, hogy valami igazán félelmeteset lássunk. Csehországban van Kutná Hora kisváros, ahol igazi csontokból díszített kápolnában járhatunk. Az 1200-as években az apát hozott egy maréknyi földet a Szentföldről és szétszórta a városka temetőjében. A hívők körében elegáns és népszerű temetkezőhely lett. A baj akkor történt, amikor jött a pestis járvány és a térséget is elérte.

Miután a temető megtelt, a csontokat levitték a templom alá, ahol kialakítottak egy kápolnát. A művészeket megihlették a felhalmozott csontvázak és díszeket kezdtek el belőlük faragni. A leghíresebb alkotás az emberi maradványokból készült hatalmas csillár, ami a kápolna csúcsdísze.

A sedleci temető Mindenszentek-kápolnája alatti, mintegy 40 ezer ember maradványait őrző csontkamra a csehországi Kutná Hora külvárosában 2020. július 22-én.Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

A Pokol kapuja

Türkmenisztánban, ami akkor még szovjet terület volt 1971-ben felfedeztek egy olaj- és földgázlelőhelyet a Karakum-sivatagban. A fúrások során egyszer rossz helyen ütöttek rést a földbe, aminek következtében egy harminc méter mély kráter keletkezett, amiből kitört a mérgező földgáz. A probléma megoldására azt találták ki, hogy meggyújtják, aminek következtében a szivárgó gáz elég.

Azonban nem sült el túl jól: a mérgező anyag azóta is folyamatosan szivárog, ráadásul a gyújtott tüzet folyamatosan táplálja. Így jött létre egy hetven méter széles tűzbarlang, amit sokan csak a Pokol kapujaként emlegetnek. A hely misztikus és ijesztően gyönyörű.

Derweze gázkráter, TürkmenisztánForrás: Tormod Sandtorv/Wikipedia

Elhagyatott város

A csernobili katasztrófa az egyik leghíresebb szörnyűség a világban. Az 1986-ban történt atomerőmű robbanás pillanatok alatt pusztította el az ukrán várost. A lakosokat minél gyorsabban kellett evakuálni, így a menekülő úton elhagyott cipők, tárgyak, gyerekjátékok és megannyi személyes tárgy hever. Szerencsére sokak életét sikerült megmenteni, de sokan nem élték túl a robbanást és a levegőbe kerülő mérgező anyagokat. Pripjaty azóta is szellemváros, senki nem tért és nem is térhet oda vissza. Vannak turista útvonalak, ahová csak idegenvezetővel engedett a belépés. Sokan úgy tartják, hogy a mérgezett területeken az ott maradt emberek szörnnyé változtak és kísértik a turistákat.

Pripjaty azóta is szellemvárosForrás: AFP/Sergei Supinsky

A tiltott sziget

Olaszország Poveglia szigete jogosan kiérdemelte az egyik leghátborzongatóbb sziget címet. Még jó pár évszázaddal ezelőtt, a középkorban egy hangulatos és népszerű sziget volt, ahol a lakók békében éltek. A pestisjárvány idején viszont kiköltöztették a lakókat, hogy a fertőzötteket itt különítsék el. Kétezer ember vesztette itt életét a betegség miatt.

A sziget ezután sokáig lakatlan maradt, majd 1922-ben elmegyógyintézetet építettek ide. Povegliában ezután egyetlen ember kezelte a veszélyes problémásokat. A szóbeszédek szerint kegyetlenül bánt velük és tiltott kísérleteket végzett rajtuk. Az elmegyógyintézet a mai napig ott áll a szigeten, de lakatlan.

PovegliaForrás: Shutterstock.com

Az ízléses szellemház

A floridai Palm Beachen, elegáns helyen épült a Riddle-ház, ami temetkezési vállalatként működött. A cég egyik alkalmazottja, Joseph egyik nap öngyilkos lett a padláson. Ezután a tulajdonosok paranormális jelenségekre lettek figyelmesek. A munka ezután megszűnt, de a ház azóta is lakatlan. Ugyanis a mesék szerint Joseph szelleme azóta is kísérti a házat, és mindenkit megtámad, akik be meri tenni lábát a tetőtérre. A történet rémisztően hasonlít a Démonok között című filmre. Egy férfi arról számolt be, hogy őt a hajánál fogva dobta ki a házból a szellem.

Hádész küldöttei

A szerelem városa tartogat számunkra rémséges meglepetéseket. A legendák szerint a Párizs alatt futó földalatti járatokban laktak az ősi szellemek és az alvilág istenének, Hádésznak a küldöttei. Az alagút 600 km hosszú, amit még a mai napig sem tártak fel teljesen. A már átvizsgált részeken szerveznek csoportos túrákat képzett vezetőkkel, de sokszor így is lemarad egy-két ember. A labirintus igen bonyolult, könnyű benne elveszni. Az előkerültek kísértetekről és emberi csontvázakról számoltak be.

Katakombák, PárizsForrás: Shutterstock/Heracles Kritikos

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek