Egy magányos és szexuálisan frusztrált delfint okolnak a fürdőzők elleni támadásokért

Egy palackorrú delfinről azt feltételezik, hogy idén eddig 18 támadást követett el Japánban, Mihama város közelében; egy általános iskoláskorú gyermek ujját legalább 20 öltéssel kellett összevarrni. A szakemberek egy magányos és szexuálisan frusztrált delfint okolnak a fürdőzők elleni támadásokért.

Egy magányos és szexuálisan frusztrált delfint okolnak a fürdőzők elleni támadásokért - illusztrációForrás: Shutterstock/ Muhammadphotoes

Tavaly legalább hat ember sérült meg a támadásokban, egy úszónak eltört a bordája.
Ez arra késztette a hatóságokat, hogy figyelmeztessék az embereket, hogy az emlősök nemcsak „haraphatnak éles fogaikkal és vérzést okozhatnak", hanem „a tengerbe is rángathatnak, ami életveszélyes lehet".

Annak ellenére, hogy a delfinek barátságos állatok hírében állnak, a támadásuk halálos kimenetelű lehet. 1994-ben Brazíliában egy delfin megtámadott két férfi úszót, akik megpróbálták meglovagolni, az egyiket megölte, a másikat pedig megsebesítette. A Tião becenévre hallgató delfin ezt megelőzően legalább 22 embert sebesített meg.

Tadamichi Morisaka, a japán Mie Egyetem cetológiaprofesszora elmondta, hogy annak a delfinnek a hátúszója, amelyet egy Mihama melletti egyik strandon láttak egy férfi ujjaiba harapni, megegyezik egy 2,5 méter hosszú delfinével, amelyet tavaly Fukui tartomány partjainál figyeltek meg. A hátúszó olyan, mint a delfinek ujjlenyomata, mivel mindegyiknek jellegzetes bevágásai, barázdái és pigmentációja van.

„Joggal feltételezhetjük, hogy ugyanarról az egyedről van szó, mivel a farokúszón lévő sebek hasonlóak a tavaly látott delfinéhez, és ritka, hogy ezek a csoportban élő állatok ilyen hosszú ideig egyedül maradjanak" - mondta Morisaka professzor.

Hozzátette, hogy a hím palackorrú delfinek úgy kommunikálnak, hogy „játékosan megharapdálják egymást". Nem akarják megsebesíteni az embereket, hanem a delfinek kommunikációs módját használják az emberekkel való kommunikációra" - mondta.

A palackorrú delfinek intelligens és szociális állatok - illusztrációForrás: Shutterstock.com

Mások különböző elméleteket állítottak fel arra vonatkozóan, hogy miért állhat ugyanaz a delfin a támadások mögött - többek között a szex iránti vágyat. „A palackorrú delfinek rendkívül szociális állatok, ami fizikai módon fejeződhet ki" - mondta Dr. Simon Allen biológus, a Shark Bay Dolphin Research projekt vezető kutatója.

„Akárcsak az embereknél és más társas állatoknál, a hormonális ingadozások, a szexuális frusztráció vagy a dominancia iránti vágy arra késztetheti a delfineket, hogy megsebesítsék azokat az embereket, akikkel kapcsolatba kerülnek. Mivel ilyen erős állatokról van szó, ez súlyos sérülésekhez vezethet az embereknél". Dr. Allen hozzátette, hogy a delfint „kiközösíthették a saját közösségéből, és alternatív társaságot keres".

Dr. Matthias Hoffmann-Kuhnt, a Szingapúri Nemzeti Egyetem tengeri emlősökkel foglalkozó szakértője szerint a delfin a saját védelmében is cselekedhetett.
Tapasztalataim szerint ez legtöbbször inkább védekező viselkedés, amikor az emberek túl közel kerülnek ezekhez a delfinekhez, és nem tudják, hogyan kell viselkedniük" - mondta, utalva azokra a jelentésekre, amelyek szerint az emberek megpróbáltak meglovagolni az állatokat, vagy bedugták az ujjukat a delfinek fúvónyílásába. „Így nem csoda, hogy az állatok ilyenkor agresszívvá vagy legalábbis védekezővé válnak a vízben tartózkodó emberekkel szemben" - mondta.

Az is lehet, hogy a delfin korábban rossz tapasztalatot szerzett egy emberrel, és most ezt a kapcsolatot vetíti ki más emberekre, akikkel találkozik - mondta Dr. Hoffmann-Kuhnt. „Jó memóriájuk van, hasonlóan az elefántokhoz, akik emlékeznek arra, hogy ki bántalmazta őket korábban" - mondta a BBC-nek. 

Ha kíváncsi vagy, hogyan él egy delfin, nézz bele az alábbi természetfilmbe:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek