Spanyolország kedvelt nyaralóhelyét ellepték a medúzák, amelyek fájdalmas csípéseket okoznak

Spanyolország kedvelt nyaralóhelyét, a Costa Brava északkelet-spanyolországi tengerpartokat ellepték a medúzák, amelyek fájdalmas csípéseket okoznak. A tengerek hőmérsékletének emelkedése megkönnyíti a szaporodást és északabbra tereli a fajokat.

Spanyolország kedvelt nyaralóhelyét ellepték a medúzák, amelyek fájdalmas csípéseket okoznak, a tettes pedig a portugál gályaForrás: Shutterstock/ Maria Surtu

Május és augusztus között a katalán tengerparton csaknem 7500 ember fordult orvoshoz medúzacsípés miatt - ez 41%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest. A csípések fájdalmasak, és kellemetlen következményekkel járhatnak azok számára, akiknek legyengült az immunrendszere.

A MedusApp, egy tudományos telefonos alkalmazás, amely lehetővé teszi a nyilvánosság számára, hogy rögzítsék az észleléseket és a csípéseket. Nyáron naponta több száz esetet jelentettek. Az alkalmazás egy valós időben frissített térképet tesz közzé, amely segít az embereknek elkerülni azokat a strandokat, ahol nagy számban fordulnak elő a medúzák.

A katalán tengerparton a medúzák többsége a viszonylag ártalmatlan fajtákból áll. A dél-katalóniai Tarragona két strandját azonban júliusban lezárták, miután a vízben portugál gályát (Physalia physalis) észleltek. Ennek a medúzának a csípése különösen fájdalmas.

Úgy tűnik, hogy az éghajlatváltozás és a tengerek hőmérsékletének emelkedése volt a döntő tényező a medúzák megnövekedett száma mögött"– mondta Macarena Marambio, a barcelonai Tengerészeti Tudományos Intézet kutatója, akinek 20 évre visszamenőleg vannak feljegyzései a medúzák aktivitásáról a térségben.

„A medúzák egyre gyakoribbá válnak, és mind szezonális, mind regionális eloszlásuk növekszik. A melegebb tengerek elősegítik a szaporodást, és ennek eredményeként egyre több portugál gályát látunk. Minden kutatás azt mutatja, hogy a számuk ciklikus, egyes években a medúzák sokkal nagyobb számban fordulnak elő, mint máskor. A Costa Braván azonban azt látjuk, hogy a ciklusok egyre rövidebbek. A medúzák bőségével jellemezhető évek ciklusa néhány faj esetében nyolc vagy tíz évről mindössze kettőre rövidül – mondja a kutató.

A portugál gálya egy medúza, amelynek igen fájdalmas a csípéseForrás: NaNuu Michael Fried/Wikimedia

Bár Marambio az éghajlati válságot tartja a legfontosabb tényezőnek, a túlhalászás – amely csökkenti a ragadozók számát –, valamint a hullámtörők, kikötők, mesterséges strandok és kikötők építése szintén szerepet játszik. Az emberi tevékenység ugyanis csökkenti a vízminőséget, és a medúzák azon kevés fajok közé tartoznak, amelyek az olyan szennyezettebb területeken, mint például a barcelonai kikötő, jól megélnek.

Elmondta, hogy azért a katalán partvidékre összpontosítottak, mert ott több adat állt rendelkezésre, de a medúzapopulációk hasonló mértékben növekedtek a Földközi-tenger más részein is.

Hozzátette, hogy az adatokból nem lehet következtetni arra, hogy a medúzák számának növekedése folytatódni fog-e, vagy csak átmeneti.

„Azt tudjuk, hogy a környezeti feltételek változnak, és modellezni tudjuk, hogy szerintünk mi fog történni, de nem tudhatjuk, hogy az ökoszisztéma többi része hogyan fog alkalmazkodni. Például új ragadozók jelenhetnek meg. Egyelőre tudjuk, hogy a tengerek növekvő hőmérséklete kedvez a medúzavirágzásnak, de nem tudjuk mi fog történni, ha a hőmérséklet tovább emelkedik" – mondja Marambio.

„Nincs rövid távú megoldás, mert az éghajlatról van szó. Meg kell szoknunk, hogy a strandjainkat medúzákkal kell megosztanunk" – mutat rá Josep Maria Gili, Marambio munkatársa a Guardian hasábjain.

Nézd meg a videót, amelyben Spanyolország kedvelt nyaralóhelyét ellepték a medúzák:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek