Bányászok megtalálták a világ második legnagyobb gyémántját

A több tízmilliós értékű, 2492 karátos követ röntgensugaras technológiával találták meg Botswanában. Ez a legnagyobb gyémánt, amelyet az elmúlt 120 évben, a Cullinan gyémánt felfedezése óta találtak.

Bányászok megtalálták a világ második legnagyobb gyémántjátForrás: Lucara Diamond Corp.

Megtalálták a világ második legnagyobb gyémántját

A kanadai Lucara bányászati cég által feltárt drágakő a legnagyobb gyémánt, amelyet az elmúlt 120 évben, a világhírű Cullinan gyémánt felfedezése óta láttak. A Cullinan egy 3106 karátos kő volt, amelyet 1905-ben találtak a szomszédos Dél-Afrikában. Kilenc különálló kőre vágták, amelyek közül sok ma a brit koronaékszerek részét képezi.

Nem tudni, hogy a legutóbb felfedezett gyémántból a legjobb minőségű drágakövek kerülnek-e elő, de puszta mérete miatt valószínűleg ettől függetlenül több tízmilliós értéket képvisel majd.

„Az, hogy egy ilyen hatalmas, jó minőségű gyémántot épségben tudtunk kinyerni, bizonyítja a gyémántkinyerés terén alkalmazott technológiánk hatékonyságát" - mondta a Lucara vezérigazgatója, William Lamb.

A röntgensugár-átviteli technológiát a nagyméretű, nagy értékű gyémántok azonosítására és megőrzésére fejlesztették ki, és úgy emelik ki őket a földből, hogy közben nem törik meg. Botswana a világ egyik legnagyobb gyémánttermelője, amely a fő bevételi forrása.

A Lucara legújabb gyémántja egy golflabda mellettForrás: Lucara Diamond Corp.

A követ a Karowe-bányában találták, amely Botswana fővárosától, Gaboronétól nagyjából 300 mérföldre északra található.

Az elmúlt években két másik hatalmas gyémántot is találtak a bányában - az 1758 karátos Sewelo és az 1109 karátos Lesedi La Rona gyémántot. A brit gyémántmogul Laurence Graff 2017-ben 53 millió dollárt fizetett az 1109 karátos Lesedi La Ronáért. Két évvel később, 2019-ben a Louis Vuitton egy meg nem nevezett összegtől vált meg az 1758 karátos Sewelo gyémántért.

Egyelőre nem tudni, hogy a Lucara legújabb gyémántja milyen nevet kaphat. A felfedezés a gyémánteladások visszaesése közepette történt, az árak a Diamond Standard Index szerint négy éve a legalacsonyabbra estek.

Az iparág jól teljesített a világjárvány idején, amikor az utazásra és szórakozásra költeni nem tudó tehetős vásárlók inkább luxuscikkekre költöttek. Azóta azonban a kereslet visszaesett, és a piac túlságosan telítetté vált, többek között a szintetikus kövek térhódítása miatt – írja a Dailymail.

Az alábbi érdekfeszítő videóból megtudhatod, hogyan vizsgálják és dolgozzák fel a kibányászott gyémántokat:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek