Ezeken a közeli helyszíneken forgatták a Trónok harcát

Trónok harca rajongók, figyelem! Ha mindig is érdekelt titeket, hogy hol forgott a kedvenc, fenomenális  sorozatotok, akkor ezt a cikket szeretni fogjátok! A következő írás lehet az úti könyvetek ahhoz, hogy felfedezhessétek ezeket a gyönyörűséges helyeket, ahol megelevenedik a Targaryen, vagy esetleg Stark család története. Tartsatok velünk!

Trónok harca egyik jelenete, Dubrovnik, HorvátországForrás: Shutterstock

A Trónok harca lenyűgöző tájai és grandiózus díszletei világszerte elvarázsoltak minket, nézőket. Bár Westeros és Essos világa kitalált, a sorozat forgatási helyszínei nagyon is valósak, és akár néhány órányi utazással elérhetők Európából, sőt, még Magyarországról is! Az alábbiakban bemutatjuk azokat a helyszíneket, amelyek a legközelebb vannak hozzánk, és amelyek közül jó néhány már ikonikusnak számít a rajongók körében. 

Dubrovnik, Horvátország

A tengerparti Dubrovnik városa évek óta a sorozat egyik központi helyszíne volt, hiszen itt alakították ki a sorozat talán legfontosabb városát, Királyvárat (King's Landing). A régi városfalak, a Sponza Palota és a Lovrijenac erőd mind ismerős lehet azok számára, akik figyelemmel követték a sorozatot. A horvát tengerpart varázslatos hátteret biztosított Cersei Lannister intrikáinak és a hatalmi játszmák központjának.

Mit érdemes megnézni?

  • Lovrijenac erőd: Itt forgatták a Királyvári Vörös Erőd jeleneteit.
  • Pile kapu: A városba vezető egyik főkapu, amely számos jelenetben szerepel.

Trsteno Arborétum, Horvátország

Alig 20 kilométerre Dubrovniktól, a festői Trsteno Arborétumban találhatjuk meg Harrenhal és Királyvár kertjeinek háttereit. A gyönyörű kert és az évszázados fák a sorozat több fontos jelenetében is feltűntek, többek között a Tyrell-ház kulcsfontosságú pillanataiban is.

Šibenik, Horvátország

Šibenik városa a sorozat során Braavosként jelent meg, amely a híres Vasbanknak adott otthont. Az UNESCO világörökségi listán szereplő város gazdag középkori építészete tökéletes hátteret biztosított a sorozat titokzatos és misztikus jeleneteihez. 

Mit érdemes megnézni?

  • Szent Jakab-katedrális: Ez a templom Braavos hatalmas, kőből készült épületeként tűnt fel.
Šibenik légi felvételrőlForrás: Shutterstock / Készítette: Alexey Fedorenko

Almería, Spanyolország

Spanyolország déli részén, Almería tartományában találhatóak azok a lenyűgöző sivatagos tájak, amelyek Dorne, a Martell-ház otthonának, valamint Meereen egyes jeleneteinek helyszínéül szolgáltak. A régió különleges földrajza kiválóan illeszkedett a sorozat egzotikus helyszíneihez, mint például a Vízkertekhez, Dorne uralkodói rezidenciájához.

Mit érdemes megnézni?

  • Alcazaba erőd: Dorne palotája és kertjei itt keltek életre.
@3mariass Escenario de Juego de Tronos Sierra Alhamilla- Almería #juegosdetronos#gamesofthrones#foryou♬ MIDDLE OF THE NIGHT - Elley Duhé

Gaztelugatxe, Spanyolország

Az Euskadi régióban található San Juan de Gaztelugatxe sziklaképződménye szolgált Sárkánykő (Dragonstone) híres háttérdíszleteként. A helyszín grandiózus lépcsősora és tengerparti sziklái könnyen kijelenthetem azt hiszem, hogy mindenkit lenyűgöztek, és fontos helyszín volt Daenerys Targaryen történetében. A sorozatnak köszönhetően ez a lenyűgöző természeti csoda most már turisták ezreit vonzza évente.

Mit érdemes megnézni?

  • A híres kőlépcsők, amelyeken Daenerys visszatér Sárkánykőre.
@liz_oyuela Islote en San Juan de Gaztelugatxe. ⛰️ Dragonstone Game of Thrones. Precioso lugar dónde se rodaron algunas escenas de Juego de Tronos. #rocadragon#got#gameofthrones#juegodetronos#dragonstone#gaztelugatxe#sanjuandegaztelugatxe#paisvasco♬ Give Me Everything (Stripped Down) - Archer Marsh

Ballintoy, Észak-Írország

Azok, akik Észak-Írországot látogatják meg, nem hagyhatják ki Ballintoy faluját, amely a sorozatban Pike, a Vas-szigetek otthona volt. A falu sziklás partvidéke és zord időjárása tökéletesen visszaadta a Greyjoy család otthonának hangulatát.

Mit érdemes megnézni?

  • Ballintoy kikötője: A sorozatban is gyakran használt helyszín, amely látványos háttérként szolgált a Vas-szigetek jeleneteihez.
@tymonbubak Game of thrones in real life ⚔️ Ballintoy Harbour, NI This location has been used to film the Iron islands in the epic Game of Thrones series. #explore#gameofthrones#discover#houseofdragon#fyp#ireland♬ Heather - Conan Gray

Dark Hedges, Észak-Írország

Észak-Írország másik híres helyszíne a misztikus Dark Hedges, amely a sorozatban az Északi királyság egyik legikonikusabb útvonala, az úgynevezett Királyút (King's Road) lett. Az évszázados bükkfák titokzatos, nyomasztó és sötét hangulatot kölcsönöztek a jeleneteknek.

@gunjansoodofficial ⭐️ The Dark Hedges ought to feature on your bucket list, whether you’re journeying through Northern Ireland or are a dedicated follower of GOT. The hedges were used as the filming location for the Kingsroad, specifically in Season 2, Episode 1: “The North Remembers.” The iconic scene features Arya Stark, disguised as a boy, escaping the city of King’s Landing and traveling north with a group of Night’s Watch recruits. You can venture to this renowned spot via numerous guided GOT tours from Belfast; however, we went for a private expedition to arrive early in the morn, thus avoiding the bustling crowds. (For optimal photographic opportunities, I recommend an early morning or late afternoon visit, as the location tends to become heavily congested.) Should you choose to travel by car, do take note that the phone network in the area is quite limited. Ensure you download maps, directions, or any other necessities prior to setting off on your journey. Situated in County Antrim, Northern Ireland, near the quaint village of Armoy, the Dark Hedges lie along Bregagh Road. This road is approximately 12 kilometres (7.5 miles) from the town of Ballymoney and roughly 80 kilometres (50 miles) from the bustling city of Belfast. Follow @gunjansoodofficial for additional UK & beyond Travel insights. #GOT#iconic#thedarkhedges#mysterious#haunted#northernIreland#travel♬ original sound - @gunjansoodofficial

Mdina, Málta

A Trónok harca első évada még Málta szigetén is forgott, ahol Királyvár néhány fontos jelenetét vették fel. Mdina városa - amely egy középkori erődített település - volt az egyik fő helyszín, ahol többek között Ned Stark Királyvárba való érkezését is forgatták.

Mit érdemes megnézni?

  • Mdina kapuja: Ez a híres kapu látható volt, amikor Ned Stark és a Stark család Királyvárba érkezik.
@marine.in.lisbon You’re in the “silent” city in Malta where Game of Thrones was filmed. Mdina, Malta #malta#mdina#gameofthrones#gameofthronesedit♬ A Song of Ice and Fire - Ramin Djawadi

Te voltál már ezeken a helyeken? 

Forrás: travelandleisure.com

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek