Rómát ellepték a patkányok, a kígyók és a lódarazsak

Egy római zoológus szerint az olasz főváros „valóságos dzsungellé" változott. Rómát ellepték a patkányok, a kígyók, a lódarazsak és a sirályok, ami a magas hőmérséklet és a város tartós szemétproblémája miatt következett be. Andrea Lunerti, aki Rómában jól ismert a veszélyes állatok befogásáról, elmondta, hogy a nyáron elárasztották a hívások, különösen a kígyóészlelések miatt.

Rómát ellepték a patkányok, a kígyók és a lódarazsakForrás: Shutterstock/2021 TEEREXZ

Patkányok, kígyók és lódarazsak Rómában

„Sokkal több kígyót láttak, mint korábban" – mondta Lunerti. „A kígyópopuláció exponenciálisan nőtt a tél folyamán, mert olyan meleg volt a hőmérséklet. Ha hideg lett volna, nem éltek volna túl. A természetes környezetükből jönnek a városba, mert itt sok az élelmiszer-hulladék, és ahol élelmiszer-hulladék van, ott vannak a patkányok, a fő zsákmányállataik".

A Rómában leggyakrabban előforduló kígyófajta a zöld ostorkígyó, bár Lunerti négy viperát is befogott.

Péntek reggel egy traumatizált nőtől kapott hívást, miután egy zöld ostorkígyó esett a teraszára. Nemrégiben a rendőrség is felhívta, hogy távolítson el egyet, amelyet a Parioli negyed egyik kórházának orvosi öltözőjében találtak.

„A teraszokon, a kertekben, az iskolaépületekben találjuk őket. Még egy lakóépület liftjének rácsos ajtaján is lógott egy, ami nagy pánikot okozott. A kígyók nagyon jól megtalálják a rejtekhelyeket az épületekben, és a megfelelő pillanatra várnak, hogy kicsússzanak és levadásszák a zsákmányukat".

Még a nem mérgező kígyók is veszélyesek, mert pánikba esnek az emberek, akik emiatt veszélyes dolgokat tesznek, például átugranak az úttesten anélkül, hogy odanéznének.

A keleti darazsak, egy Észak-Afrikából és Délkelet-Ázsiából bevándorolt darázsfaj 2021 óta szintén nagy számban van jelen Rómában. Kezdetben a Monteverde negyedben észlelték őket, de hamarosan megjelentek darázsfészkek az ablakok redőnyeinek zugaiban, szellőzőnyílásokban, légkondicionáló berendezésekben, sőt a városközpontban található ókori műemlékek hasadékaiban is – írja a Guardian.

Elszaporodásukat a magasabb hőmérsékletnek és a szemétnek is tulajdonítják.

Lunerti elmondta: „Rómának tényleg kézbe kell vennie a hulladékgazdálkodást, különben még több kígyót és darazsat fogunk látni, nem beszélve a patkányokról és a sirályokról. Viszont a sirályok segítenek csökkenteni a patkányok és a kígyók számát."

A Római tanács más véleményen van

A római városi tanács szerint „nincs dzsungel", a kígyókról és más állatfajokról szóló jelentések „nem jeleznek semmilyen riadalmat".

A tanács szintén tagadta a kígyók és a szemét közötti kapcsolatot. Közölték, hogy a római hulladékgyűjtést irányító Ama cég adatai azt mutatják, hogy a szolgáltatás javult, és 2024-ben eddig jelentős hulladékcsökkenés volt tapasztalható a többi évhez képest. „A város tisztasága évek óta a legjobb" – közölte a testület.

Nézd meg Róma legszebb nevezetességeit az alábbi videóban:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek