A Stonehenge újabb titkát fejtették meg a kutatók

A Stonehenge szívében található hat tonnás oltárkő Skócia északi részéről származik, nem pedig Wales délnyugati részéről, ahogyan azt korábban gondolták – derült ki egy új elemzésből. A felfedezés rávilágít, hogy a Stonehenge megépítése sokkal nagyobb közös erőfeszítésbe került, mint azt a tudósok eddig gondolták.

A Stonehenge újabb titkát fejtették meg a kutatókForrás: Pete Linforth/Pixabay

Ez azt is jelenti, hogy a délnyugat-angliai Salisbury közelében található ősi emlékművet Nagy-Britannia minden részéből származó kövekből építették. A leletek arra utalnak, hogy a neolitikus Nagy-Britannia sokkal jobban összekapcsolt és fejlettebb társadalom volt, mint azt a korábbi bizonyítékok mutatták. A Stonehenge és Skócia északi része közötti távolság mintegy 700 km.

A kutatást egy walesi PhD-hallgató, Anthony Clarke vezette, aki rámutat, hogy a középső patkóban megmaradt kövek, amelyeket kékkövekként ismerünk, Walesből származnak, a külső kör nagyobb kövei pedig Angliából – írja a BBC.

„Úgy tűnik, hogy a Stonehenge egy nagyszerű brit vállalkozás, amelybe a sziget minden tájáról érkező embereket bevonták" – mondta.

„Ez enyhén szólva is sokkoló volt, hogy ilyen nagy távolságból, több mint 700 kilométerről érkezett. A neolitikum emberei nagyon jó összeköttetésben lehettek egymással és sokkal jobban összekapcsolódtak, mint ahogy azt eddig gondoltuk. Nagyon jól szervezettek lehettek" – mondta az 5 ezer éves építményről Nick Pearce professzor, aki szintén részt vett a vizsgálatban.

Ez a távolság a leghosszabb feljegyzett út, amelyet az adott korban egy emlékműhöz használt kő megtett, és Peace professzor szerint a következő megoldandó rejtély az, hogy hogyan került oda.
„A szárazföldi szállításnak nyilvánvaló fizikai akadályai vannak, és ugyanilyen ijesztő az út, ha tengeren megyünk. Ezeknek az eredményeknek óriási következményei lesznek a neolitikus kori közösségek, az összeköttetések szintjének és a közlekedési rendszereik megértésében."

Nézd meg a BBC riportját a Stonehenge új titkának felfedezéséről:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek