Észak-Korea és Kim Dzsong Un 5 év után télen újra megnyitja kapuit a turizmus előtt

Észak-Korea és Kim Dzsong Un 2024 végére újra megnyitja a korlátozott nemzetközi turizmust, közel öt évvel azután, hogy a Covid-19 járvány miatt teljesen lezárta az ország határait - jelentette be két, az elszigetelt országgal kapcsolatban álló utazási iroda.

Észak-Korea és Kim Dzsong Un 5 év után télen újra megnyitja kapuit a turizmus előttForrás: Shutterstock/ tuzla/

A pekingi székhelyű Koryo Tours és a shenyangi székhelyű KTG Tours szerdán külön-külön online bejelentést tett, hogy az utazási csoportok számára engedélyezik a hegyvidéki Szamdzsijon városába, a néhai észak-koreai vezető, Kim Dzsong Il állítólagos szülőhelyére történő látogatást.

Egy külön Facebook-bejegyzésben a KTG Tours azt is közölte, hogy a túrák pontos időpontját még meg kell erősíteni. „Eddig csak Samjiyonról van szó, de úgy gondoljuk, hogy PY [Pjongcsang] és más helyek is megnyílnak!"

Szamjiyon a kínai határ mentén fekszik, és közel van a Koreai-félsziget legmagasabb hegycsúcsához, a Paektu hegyhez, amely egy aktív vulkán, amely mind az észak-, mind a dél-koreaiak számára kiemelkedő fontosságú és történelmi jelentőségű, mivel a koreai nép bölcsőjének tekintik.

Samjiyon egykor a kínai turisták kedvelt célpontja volt, akik Covid-19 előtt buszokkal érkeztek. A turizmus Észak-Koreának bevételt biztosított a Phenjan illegális nukleáris és ballisztikus rakétaprogramja miatt elrendelt nemzetközi szankciók ellenére.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető július elején személyesen ellenőrizte a Szamdzsijonon belüli építkezéseket - jelentette az állami média.

Az észak-koreai állami média eddig nem számolt be olyan változásokról, amelyek arra vonatkoznának, hogy az ország korlátozott mértékben újra megnyitja kapuit a külföldi látogatók előtt, de Kim Dzsong Un észak-koreai vezető korábban jelezte, hogy a „baráti" országokból - köztük Oroszországból és Kínából - érkező látogatókat részesítené előnyben – írja a CNN.

A turizmus újbóli megnyitására vonatkozó bejelentések körülbelül egy hónappal azután érkeztek, hogy Kim meglátogatott egy új tengerparti turisztikai helyszínt, a Wonsan-Kalma övezetet, amely jelenleg fejlesztés alatt áll az ország keleti partvidékén.

Kim elmondta, hogy az üdülőhely 2025 májusában nyílik meg, miután az építkezés a Covid-járvány és az ENSZ-szankciók miatt évekig elhúzódott - jelentette a KCNA állami hírügynökség.

Észak-Koreában Kim Dzsong Un uralma alatt nem könnyű az élet, nézd meg a 10 legőrültebb szabályról szóló videóösszeállítást:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek