Az egykori 2. világháborús náci bunkerből szálloda és szabadidő komplexum lett

A németországi Hamburgban található St. Pauli bunker 58 méteres magasságával több mint 80 éve uralja a város látképét. Most viszont újrahasznosítják a robusztus épületet: az egykori 2. világháborús náci bunkerből szálloda és szabadidő komplexum lett.

Az egykori 2. világháborús náci bunkerből szálloda és szabadidő komplexum lettForrás: dpa/picture alliance via Getty Images/Picture Alliance

Az Adolf Hitler náci rezsimje idején kényszermunkások által épült bunker Németország történelmének legsötétebb időszakából maradt fenn, de ez a 2. világháborús betontömb meglepő módon újjászületett.

Az újraindított Hamburg Bunker most két étteremmel, egy ötemeletes Hard Rock Hotellel, egy újonnan épített piramisszerű tetőbárral és kerttel gazdagodott, amelyből leomlanak a növények a betonhomlokzatra.

A REVERB by Hard Rock méltó kiegészítője egy lenyűgöző zenei múlttal rendelkező városnak - elvégre itt kezdte karrierjét a The Beatles a hatvanas évek elején.

A Karoviertel negyed, amelyben az erődszerű bunker áll, tele van stílusos kávézókkal és vintage boltokkal, valamint ott található a Knust éjszakai klub, amit egy vágóhídból alakítottak át.

Kényelem az egykori 2. világháborús náci bunkerben

A 134 kulcsos REVERB szobái 180 eurótól kezdődően egy klasszikus szobát kínálnak, amelynek felszereltségéhez egy síkképernyős TV és Alexa asszisztens is tartozik. 269 eurótól már lakosztályt kaphatunk, amelyből kilátás nyílik az egész városra.

A szálloda emellett olyan modern dolgokkal is rendelkezik, mint például az önbejelentkezés, az intelligens technológia és a co-working terek.

Nem kell azonban szállodai vendégnek lenned ahhoz, hogy élvezhesd a bunker szolgáltatásait. A földszinten található a Constant Grind kávézó és bár, valamint egy Rock Shop azoknak a Hard Rock relikviákat keresnek.

A Frank Rosin német tévéséf által életre hívott Karo & Paul bár-étterem 2024 áprilisában nyitott meg, és az épület első három szintjét foglalja el.

A La Sala - spanyolul nappali - étterem az ötödik emeleten nyitotta meg kapuit, és magaslati kilátást, valamint nemzetközi menüt kínál.

Végül a legfelső szinten található a Green Beanie tetőkert, bárral és az épületet körbeölelő sétányokkal, amelyet a nagyközönség ingyenesen látogathat.

Így újulnak meg a náci bunkerek 

A hamburgi bunker egyike volt annak a nyolc föld feletti légvédelmi bunkernek, amelyek egyben légvédelmi óvóhelyek is voltak. Ezeket Németország 1940-ben, a Berlin elleni brit légitámadások után épített.

A hamburgi bunker történelme bár nagyon súlyos, de egy 76 000 tonnás, 2,5 méter vastag falú betonszörnyeteget nem lehet egykönnyen lebontani vagy figyelmen kívül hagyni. Az egyetlen olyan légvédelmi torony, amelyet teljesen leromboltak, a berlini állatkertben található, a többi ugyanis sűrűn lakott területeken áll, ahol a robbantásuk túl nagy kockázatot jelentene - írja az AFP.

Az épület tetejének zölddel való beborítása azért történt meg, hogy valami békés és pozitív dolgot adjunk ehhez a náci diktatúrából megmaradt hatalmas tömbhöz" - mondta az AFP-nek Anita Engels, a projektet támogató Hilldegarden városrészi egyesület munkatársa.

Az egyesület úgy járult hozzá a hamburgi bunker történetének új fejezetéhez, hogy összegyűjtötte a háborús bunkerben élt emberek vallomásait, valamint a több száz kényszermunkás feljegyzéseit. Így az első emeleten egy kiállításon megelevenedik az épület teljes története - írja a CNN. 

Nézd meg a riportot a náci bunkerből lett szállodáról:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek