A napfényes Szicília csodái

Talán elsőre nem is gondolnád, hogy a napfényes Szicília mennyi csodát rejt! Gyönyörű nagyvárosok és elbűvölő kisvárosok, lenyűgöző épületek, csodás tengerpartok és hegyek, ókori emlékek várnak rád. Fedezzük fel együtt az olasz sziget rejtelmeit!

Szicília számtalan csodával várForrás: Shutterstock/Napa

Lenyűgöző nagyvárosok Szicíliában

Katedrálisok, impozáns barokk épületek, hatalmas, szobrokkal benépesített terek, elegáns villák: a szicíliai városok elkápráztatják a látogatókat. Délkeleten Cataniát, Szirakúzát és Ragusát, északnyugaton pedig a fővárost, Palermót érdemes belekalkulálni a programba. Utóbbi egyik legszebb látnivalója, a Teatro Massimo. Európa egyik legnagyobb, páratlan akusztikájú színháza a 19. század végén épült. Ma is remek opera- és balettelőadások, koncertek tekinthetők meg itt. A színház vezetett túra keretében napközben is bejárható, nemcsak a színpad és a többemeletes karzat csodálható meg, hanem a kulisszák mögé is be lehet lesni.

Palermo minden évszakban varázslatosForrás: Shutterstock/Frank_Peters

Elbűvölő kisvárosok

Castellammare del Golfo, Cefalù, Taormina, Noto... Romantikus városkákból nincs hiány a háromszög alakú szigeten! Ám ha a turisták helyett szívesebben vegyülnél el a helyiek között, akkor inkább olyan településekben gondolkodj, mint a Palermótól 50 percnyi autóútra fekvő Balestrate. Térj be egy cipőboltba, és élvezd a régimódian udvarias, előzékeny kiszolgálást, az ebéded válaszd ki az egyik pékség csábító kínálatából, szombat este pedig korzózz a főtéren, ahol éjszakába nyúlóan nyüzsög a városka lakóinak apraja-nagyja.

Csodás tengerpartok

Van itt minden: kilométereken át elnyúló homokos tengerpartok északon, kitartó hullámok által ostromolt vadregényes partok és a Scala dei Turchi fehér mészkősziklái délnyugaton. Ha pedig valami intimebbre vágysz, felfedezhetsz olyan titkos, kavicsos-sziklás öblöket Scopello környékén és a Riserva Naturale dello Zingaro természetvédelmi területen, mint a Cala Mazzo di Sciacca vagy a Cala Capreria.

Szicília gyönyörű tengerpartjairól is híresForrás: margouillat photo/Shutterstock

Ókori görög emlékek

Szicília már az ókorban is népszerű volt, erről számos látnivaló tesz tanúbizonyságot. Taormina görög színháza és az onnan nyíló, páratlan panoráma a képeslapok sztárja, Agrigento régészeti parkjában görög templomok és templomromok sorakoznak, míg Segesta kettő az egyben élményt nyújt, az ottani régészeti parkban ugyanis templom és színház is található.

Ókori emlékekből sincs hiányForrás: Shutterstock/Simone Padovani

Különleges hegyek

Ha hegyekről van szó, akkor az Etna Szicíliában természetesen mindent visz. A vulkánokat akár a sziget másik feléről indulva is érdemes felkeresni, ám éppenséggel a nyugati oldalon is akadnak felfedezésre érdemes magaslatok. A Zingaro és a Monte Cofano természetvédelmi területeken a gyönyörű tengerpartok mellett csodás kilátást nyújtó, remek túraútvonalak is várják a látogatókat.

Az Etna sűrűn kitörForrás: AFP/2023 Anadolu/Salvatore Allegra


Travelo tippek

Jó tudni!

  • Ha inkább a városok és a történelmi emlékek érdekelnek, a tavaszi vagy az őszi hónapokban keresd fel a szigetet. Ha strandolni szeretnél, a június és a szeptember az ideális, amikor a tenger vize kellemesen meleg, de még/már nincs kánikula és tömeg. A főszezont csak azoknak ajánljuk, akik az utóbbiakat jól bírják.
  • Kóstold meg a ricottával töltött édességet, a cannolót, a briósban felszolgált isteni fagyit vagy a pisztáciás croissant-t. Ne hagyd ki a street foodként is árusított arancinót, azaz töltött rizsgolyót sem.
  • Vasárnap kerüld a strandokat: ezen a napon a helyiek már kora reggel elözönlik a tengerpartokat. Ilyenkor ön inkább kirándulj vagy sziesztázz – a bőrödnek sem árt a pihenő.
  • Hangolódj rá Szicíliára még itthon: olvasd el Giuseppe Tomasi di Lampedusa A párduc című regényét, vagy nézd meg az azonos című filmet Burt Lancasterrel és Claudia Cardinaléval a főszerepben.

Addig is nézd meg Szicília legszebb tájait az alábbi videóban:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek