A legbiztonságosabb tengerparti úti cél: Málta

Ha biztonságos tengerparti úti célt keresel, akkor az egyik legjobb választás Málta lehet! Gyönyörű tengerpartok, izgalmas, pezsgő élet, finom ételek és szép épületek várnak rád.

Málta olyan, mint egyidőkapszulaForrás: Michelle Raponi/pixabay.com

Területe kisebb, mint Budapesté, mégis annyi történelmi emlék és természeti csoda található ott, hogy az egész nyár sem lenne rá elég mindegyiket megismerni. Ez persze ne tartson vissza attól, hogy belekóstolj a Málta kínálta élményekbe! És ha már ott jársz, ne hagyd ki Gozót és Cominót, a szigetcsoport másik két tagját sem, amelyeket egy rövid kompúttal elérhetsz. Lássuk, mi mindent érdemes bevenni a programba!

Legyél  időutazó!

Máltán mindenki nyomot hagyott, aki valaha is megfordult a Földközi-tenger térségében: kőkori szicíliai farmerek, Szent Pál apostol, föníciaiak, rómaiak, normannok, arabok, franciák, törökök, angolok és persze a lovagok, a Szentföldön háborúzó Jeruzsálemi Szent János Lovagrend tagjai. Így aztán, ha a mai hódítókhoz, a turistákhoz csatlakozol, láthatsz több ezer éves megalitikus emlékeket (pl. a Tarxien templomait Málta keleti részén vagy az 5600 éves Ġgantija ikertemplom romjait Gozo szigetén).

Bejárhatod Szent Pál katakombáit, vagy megismerkedhetsz a lovagok életével a birgui inkvizítori palotában. Gozo szigetén pedig Kalüpszó nimfa barlangjánál gyönyörködhetsz a kilátásban, ahol Homérosz szerint Odüsszeusz is időzött egy darabig.

Málta fővárosa Valletta is sok izgalmat tartogatForrás: Malta Tourism Authority

Ússz a boldogságban!

A sziget partjait kristálytiszta, azúrkék víz övezi. Sok a sziklás part, ezeken a helyeken fokozott óvatosság ajánlott, nagy szél esetén kerülje a fürdést! Homokos partokat főleg Málta északi részén találsz. Ha paradicsomi nyugalomra vágysz, kompozz át Comino szigetére: lélegzetelállító az ottani Kék Lagúna is, de ha igazán önfeledten szeretnél úszkálni a kellemes hőmérsékletű tengervízben, akkor a Santa Maria-öblöt ajánljuk.

Szinte látni a tenger fenekét a máltai Kék LagúnábanForrás: Shutterstock/Parilov

Merülj el a részletekben!

Feledkezz meg az útikalauzok ajánlásairól, és hagyd, hogy a látvány vezéreljen! Fedezd fel a főváros, Valletta színes erkélyeit, a halászkikötők (például Marsaxlokk) tarkabarka csónakjait, a sárga kőfalakra futó murvafürtöket Mdinában, a csendes városban, és a természet olyan csodáit, mint a Kék barlang, amelyet csónaktúrán lehet megtekinteni.

Keresd a 21-est!

Bár az ikonikus sárga buszok már eltűntek a sziget útjairól, azért a modern, környezetbarát járművekre is érdemes felülni, különösen azokra, amelyek a sziget legszebb részeit járják be. Az egyik ilyen a 21-es járat, amely 6 és 22 óra között félóránként indul a fővárosból, Vallettából Sliemába, az egyik legnépszerűbb üdülőközpontba. Útközben megcsodálhatod a tengeri öböl jachtkikötőjét és a sliemai korzót, amelyet általában halászok, görkorcsolyások, kocogók és nyaralók népesítenek be. 

Valletta sok felfedeznivalót ígérForrás: Elvira Podolinska/commons.wikimedia.org

Kóstold meg a nyúlragut!

A kopár, sziklás szigeten az állattartás sosem volt egyszerű, ezért válhatott népszerűvé a nyúlhús. Eredetileg vadnyulakat telepítettek be az Ibériai-félszigetről, nagyjából 3500 éve, és idővel ezeket háziasították. Az éttermekben leggyakrabban vörösboros raguként elkészítve tálalják, érdemes megkóstolni, mert nagyon ízletes.

Természetesen a hagyományos helyi ételek között előkelő helyet foglalnak el a halas fogások is: kardhal, tengeri keszeg és lampuka, azaz a nagy aranymakrahal szerepel leggyakrabban az étlapokon.

Ha Máltára szeretnél utazni, nem árt, ha tisztában vagy pár fontos tudnivalóval, melyeket megtudhatsz az alábbi videóból:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek