Horvátország gyöngyszeme: Rab sziget

Horvátország egyik legfelkapottabb szigete Rab. Nem véletlenül: ínyencségekkel, gazdag történelemmel, érintetlen tájjal és kristálytiszta vízzel várja az utazókat.

Rab Horvátország egyik legszebb szigeteForrás: Shutterstock/ pymata

A Kvarner-öböl déli részén elterülő sziget az Adriai-tenger egyik csodája. Miután átkelünk a komppal, a kopár és kietlen holdbéli táj gyorsan vált át más karakterbe. A sziget legérintetlenebb, délnyugati része fenyvesekkel borított, máshol szőlő- és olajbogyó-ültetvényeket látni. A kirándulók vagy Rab város közelében választanak szállást, vagy a paradicsomi tájat idéző homokos tengerparton, Loparon töltik a vakációjukat.

Horvátország gyöngyszeme Rab, olyan mint egy...

Rab városát sokan négyárbócos gőzhajóhoz hasonlítják, mert templomtornyainak csúcsa, a sziget csücske messziről nézve ez a képet idézi. A várost régen magas várfal védte, ebből az óváros déli részén még igen nagy szakaszok érintetlenek. Az úri paloták egy része a 15. században épült, a Dominis családé a gótikus, reneszánsz jegyeket hűen őrzi ma is. Itt született Markantun, a híres egyházi reformer. Ha innen indulunk a főutca felfedezésére, a kacskaringós sikátorok éttermek, ékszerészek, boltok sokaságát fogják elénk tárni.

Érdemes a lábunk alatt heverő kövekre nagyobb figyelmet fordítani: középkori épületek részei, római időből származó maradványok egyaránt lehetnek. Minden a szövevényes történelemről és a városka gazdagságáról árulkodik: a velencei fennhatóságról, Napóleon hadakozásáról, de a buzgó hitéletről is. Az apácaközösség zárdája éppúgy a helyhez tartozik, mint a Pjaceta, azaz a Szabadság tere, amit az I, világháború után az olasz megszállás végével építettek.

Rab óvárosa gyönyörű épületekkel várForrás: Shutterstock/ xbrchx

Csobbanjunk!

A 1,5 km hosszú, homokos partszakasz (Rabtól 30 perc autóval) Lopar nagy vonzereje. A kisgyermekes családok főként azért szeretik, mert sekély a víz, és a parton számos játszótér, árnyat adó fenyves található. Itt született a híres kőműves, Marino, akinek a nevéhez főződik San Marino Köztársaság megalapítása. Szerencsénk van, ha akkor érkezünk, amikor a Homokszobor Fesztivált rendezik, ekkor különleges alkotások sokaságát csodálhatjuk meg.

Aki nem szereti a tömeget, keressen fel érintetlenebb partszakaszt, számos akad belőle. Ciganka strandja például a nudisták kedvelt helye, viszont itt minden vadregényes, magunknak kell gondoskodni a frissítőről, napernyőről.

Rab szigetén számtalan strand várForrás: Aleksandar Gospic

Miért akasztják a polipot a padlásra?

Aki gasztronómiai különlegességre vágyik, az is megtalálja itt a számítását. A kifogott fejlábút a helyiek egyszerűen a ház legfelső részébe teszik ki, méghozzá úgy, hogy a híres bóra szél átjárja. A szél három nap alatt úgy megszikkasztja az állat húsát, hogy utána hetekig eláll. Később a tányérunkon landolhat: régen a szegény halászok kedvelt étele volt az a rántotta, amit szárított polippal gazdagítottak, ma az éttermekben is szívesen megsütik nekünk, ha kérjük.

Azok, akik a finom süteményekért vannak oda, el ne hagyják a szigetet a nélkül, hogy megkóstolták volna a helyiek tortáját! A recept több mint 800 éves. Annak idején egy apáca találta ki, amikor III. Sándor pápa a szigetre látogatott, hogy templomot szenteljen. A Rabska torta narancsot, mandulát, Maraschino likőrt biztosan tartalmaz, spirálisan tekeredő csiga alakját pedig az magyarázza, hogy a pápai pásztorbot alakjára formálták.

Száradó polipokForrás: Patryk Kosmider / Shutterstock

Travelo sport tippek

  • 100 km bringaút hálózza be a szigetet, pattanjunk bátran biciklire.
  • Az óváros peremén húzódó, hosszú tengerparti sétány kiváló hely futásra, sétára.

Nézd meg Rab szigetének csodáit az alábbi rövid videóban:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek