Fedezd fel Bulgária látnivalóit!

Bulgária, ez a sokszínű, a Balkán-félszigeten fekvő mesés ország jóval többet kínál, mint a Fekete-tenger partja. Bulgária olyan természeti- és kulturális látnivalókkal rendelkezik, amelyeket érdemes megismerni, nem is beszélve a gasztronómiájáról. 

  

Fedezd fel Bulgária látnivalóit és finom ételeitForrás: Shutterstock/ ecstk22

Megunhatatlan múzeum Plovdivban

Bulgária második legnagyobb városának legújabb szenzációja a püspöki bazilika. Ezt a különleges történelmi leletet egy építkezés segített felfedezni az 1980-as években. Felújítása 2020-ra fejeződött be, a nyitást azonban a pandémia is késleltette.

A kétszintes épület padlómozaikok sokaságával büszkélkedhet, ezeket ráadásul sikerült nagy területen restaurálni. Az ott kialakított interaktív kiállítás órákra marasztalja a látogatókat, akik üveghidakon járkálva nézhetik meg a mozaikokat, a szemüveg 3D-ben vetíti ki az ókori épületet, az emeleten pedig játékos formában régészkedhetnek. Ez nem csak a gyerekek számára izgalmas!

Travelo tipp:

Plovdivban keresd fel a római korból fennmaradt színházat, a római stadiont, és sétálj egyet a hegyen lévő óvárosban is, ahol számos kereskedő házából lett mára múzeum.

Plovdiv városában egy ókori amfiteátrumot is megnézhetszForrás: Shutterstock/ Alexander Hristanov

 Sztaro Zselezare, a graffitifalu

A Plovdivtól kb. félórás autóútra található falucskát egy lengyel házaspár tette igazán híressé. A nyaranta két hónapot ott töltő képzőművészek több ház kerítését, falát festették meg. A hírességek: Chaplin, Belmondo arcképe mellett azonban az itt lakók is feltűnnek, így aztán olyan, mintha II. Erzsébet királynő vagy Ferenc pápa épp a helyi lakosokkal beszélgetne. Az ott élő Stefana néhány éve maga kérte, hogy a házára fessék, ahogy épp a szamarát vezeti, de mellette rögtön ott van Brigitte Bardot is.

Travelo tipp:

A Piriankov családnak hála a falu egyre népszerűbb, az ott élők ház előtt árult portékái, a zöldségek, gyümölcsök pedig gyorsan gazdára lelnek. Bátran vegyél egy óriási paradicsomot vagy friss uborkát.

 Bansko temploma

A síelők előtt nem ismeretlen hely, de ősszel akár dzsiptúrára is mehetünk, vagy nagy túrákat is betervezhetünk a hegyekben. Óvárosában a fő látnivaló a templom. Bulgáriában hétköznap sem üresek a szent helyek, és nem csupán az idősek mennek be egy imára, hanem nagyon sok fiatal is.

A banskói templom bejárata felett látható egy félhold, aminek különleges története van. A közel 500 éves török uralom alatt egy templom alig lehetett magasabb egy lovas katonánál, ezt azonban hatalmasra építették. Körül is vették kőkerítéssel, hogy ne látszódjon, csakhogy a török elöljáró így is megtudta, és éktelen haragra gerjedt. A bejárat felett azonban megakadt a szeme a félholdon, amiről a helyiek állították: azért került oda, hogy az iszlám vallásúak is betérhessenek ide.

Travelo tipp:

Tudod, miért két különböző helyen gyújtanak gyertyát az ortodox templomokban? Az alacsonyabban fekvő, kevésbé díszes asztalka a halottakért gyújtott gyertyának való – itt azért imádkoznak, hogy a lelkük békésen érkezzen meg a túlvilágra. A díszesebb, magasabb asztalon elhelyezett gyertya az élőkért ég: ott egészségért, termékenységért, áldásért szól az ima.

Rózsák völgye: Szkobelevo

A bolgár rózsa és rózsaolaj világhírű, kihagyhatatlan látni- és szagolnivaló, ha az országban járunk. Ma is sok száz embernek ad megélhetést, és bár a fiatalok kevésbé szeretik az illatát, nem csupán a kozmetikai ipar használja az olajat. 1 kg rózsaolajhoz 3-4000 kg sziromra van szükség, így érthető, miért olyan értékes.

A rózsavíznél nincs jobb bőrtisztító, fertőtlenítő hatásáért szeretik, de akár limonádé alapja is lehet. A virágvizet és szirmokat sokszor ételekben is viszontláthatjuk, főleg édességekben. Szkobelevo faluban egy órási komplexum, a Damascena-központ várja, hogy az érdeklődők megcsodálják a 150 rózsafajtát, vagy rózsalekvárt kóstoljanak.

Travelo tipp:

A rózsának egészségügyi hatása is közismert. Lekvárjából elég két kanál éhgyomorra: megszünteti a székrekedést, kíméletesen tisztítja a beleket.

A bulgár rózsaolaj világhírűForrás: Shutterstock/ Gary Matuschka/Shutterstock

 Rila, a világörökség része

Bulgária egyik fő látnivalója a rilai kolostor. A kb. 1150 m magasan fekvő, különleges épületegyüttes nem csak a zarándokokat nyűgözi le. Ma már az UNESCO világörökség része. Többször kifosztották, felégették, a török idők alatt hányattatott sorsa volt, de a 18. századtól kezdve viszonylag békésen élhettek itt a szerzetesek.

Travelo tipp:

A rilai kolostor könyvtára, levéltára, az itt őrzött dokumentumok világhírűek, sokan kérnek kutatási engedélyt. Ha felmászol a toronyba, különleges perspektívából csodálhatod meg az épületegyüttest, ez azonban, ahogy a múzeum, már belépős, míg a kolostor és a templom ingyen megnézhető.

A Szent Iván kolostor gyönyörű helyszínen találhatóForrás: Shutterstock/ hristoshanov.photography

 Mit együnk és mit igyunk Bulgáriában?

* Ha saláta, akkor sopszka

Bulgária leghíresebb salátája kétségtelenül a nagyobb uborka- és paradicsomdarabokból összeálló sopszka, amihez mindig kínálnak egy darab nagyon csípős zöldpaprikát is, illetve úgy beborítják reszelt sajttal a tetejét, mint a hó a hegyeket.

* Kávé a forró homokból

A hagyományos kávé itt a kályhák tetején, a forró homokban, speciális edényekben fő meg. Kis, fületlen csészékbe öntik ki, amit nem szabad kavargatni. Hozzá vizes csészében tálalt cukorszirupot kínálnak, ebből kell egy kiskanállal a szánkba venni, majd ráinni a forró feketét. Ha megittad a kávét, a csészét egy hirtelen mozdulattal borítsd a tányérra, 10 perc múlva pedig nézd meg, mit ábrázol a zacc. Tryavna óvárosában biztosan találsz ilyen kávézót!

* Uborkaleves hidegen

Ha tarator nevű ételt látunk a menüben, az bizony a hideg uborkalevest jelenti. A joghurtos, sós, fokhagymás levest jól behűtve otthon is könnyen elkészítheted.

Nézd meg Bulgária legszebb látnivalóit az alábbi videóban:

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek