Ezért tette tönkre egy turista a több ezer éves barlangrajzokat

Azért tette tönkre egy turista a több ezer éves barlangrajzokat, hogy jobb képeket készítsen a közösségi oldalára. Vizet öntött a szerinte fakó, ősi barlangfestményekre, hogy azok jobban látszódjanak a felvételeken. A felelőtlen turista helyrehozhatatlan károkat okozott.

Jobb fotók készítése miatt tette tönkre egy turista a több ezer éves barlangrajzokat - illusztrációForrás: Shutterstock/ Gorodenkoff

A spanyolországi Los Villaresből származó, ismeretlen személyazonosságú 39 éves férfi „tisztább" és fényesebb képeket akart a felbecsülhetetlen értékű alkotásokról, amelyeket Spanyolország Sierra Sur de Jaén hegységének barlangjában vázoltak fel több ezer évvel ezelőtt. A barlang az ország örökségvédelmi csoportja által „történelmi jelentőségűnek" minősített helyszín részét képezi – közölték a helyi bűnüldöző szervek.

A tökéletes felvétel érdekében a turista a vizet az értékes festményekre öntötte, majd később a nedves barlangrajzokról készült képeket közzétette a Facebookon.

A barlangrajzok helyrehozhatatlan károkat szenvedtekForrás: Guardia Civil

Az ősi műremek mészkőre készült, amely vízben oldódó sókat tartalmaz, amelyek feloldódva olyan kérget hagynak maguk után, amely „helyrehozhatatlan károkat" okoz a barlangrajzokban.

Az ősi festmények némelyike feltehetően több mint 6000 éves, amelyek megrongálásáért eljárás indult a felelőtlen turista ellen – írja a New York Post.

Nem ez az első, és sajnos valószínűleg nem is az utolsó eset, hogy turisták nem megfelelően viselkednek, vagy kárt tesznek a műalkotásokban. Például mi is beszámoltunk róla, hogy nemrég Firenzében két turista együttlétet imitált egy több száz éves köztéri szoborral, amelyben komoly kár is keletkezhetett volna.

Ha érdekelnek a barlangrajzok, nézz bele az alábbi izgalmas dokumentumfilmbe, amely a spanyolországi Altamira-barlang titkairól mesél:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek