Olcsó tengerparti nyaralás? Irány az Adria és Horvátország!

Ha a vakáció napjaiból szívesen töltenél el néhányat Horvátországban, összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy hol spórolhatsz, mire figyelj és milyen látnivalókat érdemes megnézned.

 

Olcsó tengerparti nyaralás? Nem lehetetlen, Horvátország és az Adria rád várnak - illusztrációForrás: Shutterstock/ margouillat photo

Olcsó tengerparti nyaralás esetén kiemelten fontos a szállás

Szállás tekintetében széles a kínálat: választhatsz kempinget, apartmant, kisebb butikhotelt vagy nagy szállodaláncot is.

* Ha saját magad keresel apartmant, és helyi lakostól veszed ki, akkor valószínűleg nem kell ragaszkodni a szombattól szombatig történő szállásfoglaláshoz, hanem rugalmasabban és a váltónapot kikerülve nyaralhatsz.

* Apartmannál mindig kérdezd meg, hogy mit tartalmaz az ár, és mit kell vinned magaddal.

* Hasznos megnézni nem csak a szállásról készült fotókat, de a környéket is a Google Térképen. Nemcsak azért lehet ugyanis olcsóbb a szállás, mert hiányzik a klíma, esetleg tetőtéri a szoba, hanem azért is, mert mondjuk egy forgalmas út mentén van.

* A kempingekben ne csak a klasszikus sátrazásra gondolj: bérelheszt mobilházat is! A kemping gyakran egy külön kis város, és minden, bolt, medencék, étterem is található területén.

Hasznos oldalak: horvatorszaginfo.hu/szallas, szallas.hu/horvatorszag, booking.com, trivago.hu, adrialin.hu, vacansoleil.hu

Megközelítés

Autóval

A horvátországi autópályadíjakkal szakaszonként kell számolni. Budapest irányából a tengerpartra tartva először a Letenye–Zágráb-szakaszt kell kifizetni.

Zágrábnál véget ér az A4-es autópálya. A zágrábi körgyűrű ingyenesen használható. Miután megkerülted Zágrábot, az A1-es autópályán folytasd tovább az utad, ezt külön kell majd fizetni.

Travelo tipp: Itt pontosan kiszámolhatod az útiköltséget: horvatorszagautoval.hu/utikoltseg-kalkulator/

Így spórolhatsz: Az autópályán külön sáv és kapu áll az ENC-vel felszerelkezett utazók rendelkezésre. Ezzel elkerülheted a kártyás és készpénzes sorokat. Az elektronikus készüléket megvásárolhatod, de akár bérelheted is. (Egy adott összeggel kell feltölteni, a kapu a készüléket érzékeli, és levonja belőle az autópályadíjat.) Bérlés és információk: noroaming.hu

Horvátország lenyűgöző tájakkal büszkélkedhetForrás: Shutterstock/xbrchx/

Vonattal

Idén nyáron is utazhatsz a horvát tengerpartra vasúton: a RegioJet járatai naponta indulnak Horvátországba, például Rijekába, illetve Splitbe. Az ülő- és fekvőhelyes kocsikkal közlekedő vonatokon kerékpár szállítására is van lehetőség. 

Úti célok

Rijeka

A Fiume néven is ismert kikötőváros számos zenei, kulturális programjával vonzza a látogatókat. Feltétlenül keresd fel a piacot, ahol nemcsak a tengeri herkentyűket, de a századforduló építészeti szépségeit is megcsodálhatod.

Strandok: Mivel a település kikötőként üzemel, jó strandért a városon kívülre kell menni. A központtól északra, a Kantrida uszoda előtt található a Ploče strand. Egy gát körül alakították ki, és mivel ez Rijeka egyik legnépszerűbb fürdőhelye, jól kiépített: zuhanyzók, mosdók, több étterem, strandröplabda-pálya és természetesen megfelelő méretű parkoló várja a turistákat.

Travelo tipp esőnapra: rossz idő esetén látogasd meg a domboldalban található egykori Batthyány-kastélyt, ami ma a Fiumei Horvát Tengermelléki Tengerészeti és Történelmi Múzeumnak ad helyet. ( Nyitva: mindennap 9-től, keddtől szombatig 20 órakor zár.)

Rijeka szintén kedvelt úti célForrás: Shutterstock / Készítette: xbrchx

Split

Horvátország második legnagyobb városa, ahol az egyik legvonzóbb látnivaló a hatalmas Diocletianus-palota falai között meghúzódó óváros. A környékén is sok érdekességet találsz, például a meredek hegyoldalba települt Klissza várát (itt született IV. Béla leánya, Szent Margit), vagy a Biokovo Nemzeti Parkban épült üveghíd kilátó, a Skywalk, ahonnan az egész vidéket megcsodálhatod.

Strandok: Ugyan Split egy forgalmas nagyváros, mégis több strandot találsz a peremén. Bačvice egy széles öbölben helyezkedik el; lassan mélyülő vize, homokos partja révén ideális kisgyereseknek.

Travelo tipp esőnapra: kezdheted a programot a minden nap 6:30-kor nyitó halpiacon: izgalmas végignézni a kínálatot, de ha apartmanban szálltál meg, akár vásárolhatsz is egyszerűen elkészíthető friss szardíniát, otthonra pedig üvegben árusított kapribogyós tonhalat. Utána elindulhatsz az i. sz. 300 körül épült császári palota kapuinak, sikátorainak, tereinek, pincéjének és katedrálisának felfedezésére – ez bőven kitölti a nap hátra lévő részét. A harangtorony tetejéről mesés kilátás nyílik a városra és a tengerre.

Split nyári, óvárosi hangulata egészen különlegesForrás: Pixabay / Készítette: Michelle Maria

 Crikvenica

Lassan mélyülő, sokáig sekély tengerpartjával ideális kisgyerekeseknek. Emellett különlegessége, hogy régóta alkalmazzák itt a sós vizes terápiát asztmára vagy más légúti problémákra.

Strandok: Crikvenica strandzónája hosszan elnyúlik a város előtt. Több ingyenes partszakasza van, ahol számos nagyon komoly, izgalmas tematikájú játszótér található. A legnépszerűbb a városi, homokos strand.

Travelo tipp esőnapra: Rossz idő esetén keresd fel a főtéren található Hotel International cukrászdáját, az országban egyedül itt kóstolhatod meg a titkos recepttel készülő Frangipán tortát, ami nem más, mint egy 17. századi eredetű mandulás, rózsavizes, barackos, krémes álomsüti.

Crikvenica is szép tengerparttal büszkélkedhetForrás: Aleksandar Gospic

Krk

Rijekához legközelebb ez a sziget található. Az A7-es autópályán jutsz el ide, a szárazfölddel egy híd köti össze. A Krk grófok egykori székhelye volt a terület, óvárosa megőrizte középkori jellegét. Leghíresebb épülete a Frangepán-kastély. Tengerpartja csodálatosan tiszta. A híd használata ingyenes, árát az autópályadíjba építették.

Ilyen látkép vár, ha Krk-re mész nyaralniForrás: Shutterstock / Készítette: Andrew Mayovskyy

Brač

Splitből komppal juthatsz el a sziget legnagyobb városába, Supetarba. Számos látnivalója közül ne hagyd ki a 778 méter magas Vidova Gora csúcsot, tiszta időben Olaszországig is el lehet látni innen. Ha már itt jársz, keresd fel a Zlatni Ratot: ez a rendkívül népszerű strand az ország egyik jelképe, a horvátországi képeslapok örökös témája.

Házi kedvenceiddel Bol kikötőjében is sétálgathatszForrás: facebook / Bol - SymBol of the Adriatic / készítette: Roni Marinkovic

Kutyával nyaralnál?

A legtöbb horvátországi tengerparton már kialakítottak ún. kutyastrandot, ahol a négylábú kedvenc is kedvére úszhat, ezeket mindig jelölik. Rijekában a Brajdica szakaszt, Splitben a kavicsos Kašjuni (a partszakasz autóval, gyalog vagy pedig a városközpontból, a Matejuškától induló hajóval érhető el, amely óránként indul), Crikvenicában a Podvorska nevű részt keresd. Ez utóbbi egyébként méltán Horvátország egyik legszebb kutyás strandja.

Travelo tipp: A kutyás strandok ingyenesek!

 A legjobb magyarországi kutyabarát strandokat pedig itt találod:

Nézd meg Split legszebb tájait az alábbi videóban:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek