Videó: Újra kitört az Etna

A szicíliai Etna vulkán úgy tűnik nem ment szabadságra, ugyanis az elmúlt hetekben fokozott aktivitást mutat. Újra kitört az Etna, melynek nyomán izzó lávát és forró, sötét hamut lövellt ki magából, melynek köszönhetően újra le kellett zárni a közeli catanai repülőteret.

Újra kitört az Etna, lávafolyamot lövell a magasbaForrás: Anadolu via AFP/Salvatore Allegra

A mostani hatalmas hamu- és füstfelhő zavarokat és késéseket okozott a cataniai nemzetközi repülőtéren. Az oda érkező és onnan induló járatok egy részét törölték, többet pedig átirányítottak Palermóba és Comisóba.

A fekete, forró vulkáni hamu ezúttal az Etna környékén lévő településeket is beborította - írja az euronews.com. 

A vulkáni hamu beborította a környező településeket isForrás: Anadolu via AFP/Salvatore Allegra

A repülőteret júliusban két alkalommal is lezárták a hamu miatt, aminek egy része a repülőgépekre és a kifutópályákra sodródott. A repülőtér Szicília keleti részének csomópontjaként működik, és több érkezőt vonz, mint a főváros, Palermo.

Etna
Etna

A Szicília északkeleti részén, Catania és Messina között 3357 méternyire magasodó aktív vulkán Az Európai Unió második legmagasabb hegysége. A vulkán egy tektonikailag nagyon aktív helyen fekszik, ezért ennyire aktív. Viszont veszélyes kitöréseket ritkán produkál, inkább látványos lávafolyamokat és lávaszökőkutakat lövell a magasba, amely sok turistát vonz, hogy gyönyörködjenek a természeti csodában. Az Etnát az UNESCO Világörökség Bizottsága természeti világörökségi helyszínné nyilvánította.

Az Etna néha szelídebb arcát mutatja, nem mindig lávát lövell magából, ritkán látványos füstkarikákat ereget, amelyeket ide kattintva nézhetsz meg.

Nézd meg az Euronews látványos videóját és helyszíni riportját az Etna kitöréséről:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek