Feltárulnak a római Colosseum titkai – Eddig nem látogatható helyekre mehetünk be

Ezentúl ha Rómában járunk, új szemszögből fedezhetjük fel a Colosseumot. Bemehetünk az épület olyan titkos szegmenseibe, amelyek eddig nem voltak nyitva a látogatók előtt, ráadásul új, éjszakai nyitvatartás során is megtehetjük.

A római Colosseum új titkait fedi fel a látogatók előttForrás: Diliff, Wikipedia

Bemehetünk az épület alá, ahol láthatjuk, hol tartották a viadalokhoz használt vadállatokat, a rabszolgákat és a gladiátorokat, mielőtt az arénába emelték volna őket a játékok idejére egy bonyolult csörlőrendszer segítségével, hogy a vérszomjas tömeg örömére harcoljanak.

Mivel a nyári hőség miatt a turisták és a helyiek számára is gyakran elviselhetetlen a szabadban tartózkodni Rómában, ezért jó hír, hogy a világ egyik leghíresebb épülete a hűvösebb éjszakai órákban is látogatható. Ha pedig telihold ideje alatt teszünk látogatást, még hangulatosabb élményben lehet részünk.

A Colosseum sok Rómába látogató számára a legfontosabb látnivaló, és a Turisztikai Világszervezet szerint a városnak 2023-ban becslések szerint 35 millió látogatója volt - írja az euronews.com. 

Colosseum – 80.000 férőhelyes római Super Bowl

A Colosseum, amely egyben a világ legnagyobb amfiteátruma is, Titus Flavius Vespasianus császár uralkodása alatt épült Kr. u. 70 és Kr. u. 80 között.

Ha a szuperlatívuszos római épületekről van szó, Róma saját amfiteátruma messze a leghíresebb. A 80 000 férőhelyes befogadóképességével ez a valaha épült legnagyobb ókori amfiteátrum.
A négyszintes, boltíves épület 50 méter magasra tornyosul, és napokig tartó gladiátorjátékok rendezésére használták. A várakozó állatok – előadásonként akár 9000 – valamint a harcosok számára kialakított folyosók és helyiségek még mindig jól láthatók.

Viszont manapság még hosszabb sorok kígyóznak a bejáratnál, mint az ókori Rómában. Ezért vagy nagyon korán menj oda, vagy csak élvezd, ahogy az influencerek naplementekor saját gladiátorcsatákat vívnak a legjobb szelfipontokért.

Tudtad, hogy a Colosseum padlóját vízzel lehetett elárasztani a „tengeri csaták" megrendezéséhez?

Ha még többet szeretnél megtudni erről a lenyűgöző épületről, nézd meg az alábbi dokumentumfilmet:

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek