Megoldódott a 3 ezer éves egyiptomi sikító múmia rejtélye

Tágra nyitott szájjal, az örökkévalóságig bezárva, mintha sikoltana. Egy ókori egyiptomi nő megragadta a régészek fantáziáját, akik 1935-ben fedezték fel a mumifikálódott maradványait egy Luxor melletti sírban. Nemrég azonban virtuálisan felboncolták, így fény derült a titkaira.

Az egyiptomi sikoltó múmia rejtélye több kutatót foglalkoztatottForrás: Sahar Saleem

A mintegy 3500 évvel ezelőtt elhunyt „sikoltozó nő" még mindig lenyűgözte a tudósokat, akik nemrégiben CT-vizsgálatok segítségével feltárták a múmia egészségi állapotának és konzerválásának részleteit. Ezen kívül infravörös képalkotást és más fejlett technikákat is alkalmaztak a maradványok „virtuális boncolásához", és annak megértéséhez, hogy mi okozhatta a múmia rémisztő arckifejezését.

A Frontiers in Medicine című folyóiratban pénteken közzétett eredményeikből kiderült, hogy a nő 48 éves volt, amikor meghalt. A testét olyan drága anyagokkal, mint a tömjén és borókagyanta balzsamozták be - mondta a tanulmány szerzője, Sahar Saleem, a Kairói Egyetem Kasr Al Ainy Kórházának radiológiaprofesszora.

Saleem nem talált vágásokat a testen, ami összhangban volt az eredeti felfedezés során végzett értékeléssel, miszerint az agy, a rekeszizom, a szív, a tüdő, a máj, a lép, a vese és a belek még mindig jelen voltak.

A belső szervek eltávolításának elmulasztása - jegyezte meg a tanulmány - szokatlan volt, mivel a korabeli klasszikus mumifikálási módszer a szív kivételével minden ilyen szerv eltávolítását tartalmazta.

A kutatók megállapították, hogy a névtelen nő 154 centi magas volt, és enyhe ízületi gyulladásban szenvedett a gerincén, a vizsgálatok csontsarkakat mutattak ki néhány csigolyán, amelyek a gerincoszlopot alkotják. A nő állkapcsából több, valószínűleg a halála előtt elvesztett fog is hiányzott.

A vizsgálat azonban nem tudta meghatározni a halál pontos okát.

A tanulmány szerint csak néhány ókori egyiptomi múmiát találtak nyitott szájjal, mivel a balzsamozók általában az állkapocscsontot és a koponyát tekerték be, hogy az elhunyt szája zárva maradjon.

Hogy mi okozta a nő dermesztő arckifejezését, nem derül ki a tanulmány eredményeiből, bár a kutatók egy hátborzongató hipotézist állítottak fel.

Az elhunytak testét társadalmi státuszuktól függően díszes szarkofág óvta - illusztrációForrás: AFP/Senya Nikolskaya

Fény derül a sikító múmia titkára

Saleem szerint a múmia jól megőrzött volta, a balzsamozási anyag ritkasága és drágasága, valamint más temetkezési technikák, például a datolyapálmából készült paróka és a testre helyezett gyűrűk használata kizárni látszik a gondatlan mumifikálási folyamatot, amelynek során a balzsamozók elmulasztották a nő száját lezárni.

A múmia „sikoltozó arckifejezése" a tanulmány szerint a hulla görcsének, az izommerevedés egy ritka, erőszakos halálesetekkel összefüggő formájának olvasható, ami arra utal, hogy a nő a kíntól vagy fájdalomtól sikoltozva halt meg.

A tanulmány szerzői szerint lehetséges, hogy a nőt a halálát követő 18-36 órán belül mumifikálták, mielőtt teste ellazult vagy lebomlott volna, így megőrizve a nyitott szájpozíciót a halálakor.

A múmia arckifejezése azonban nem feltétlenül jelzi, hogyan érezte magát az illető a halálakor - jegyezték meg a tanulmányban.

Számos más tényező, köztük a bomlási folyamat, a kiszáradás, vagyis a kiszáradás mértéke és a csomagolás nyomóereje mind befolyásolhatják a múmia arckifejezését.

"A temetkezési eljárások vagy a halál utáni változtatások hozzájárulhattak a sikoltozó külsejű múmiák jelenségéhez" - jegyezték meg a szerzők a tanulmányban.

"A nő halálának oka vagy valódi előzményei, illetve körülményei nem ismertek, ezért a sikoltozó arc megjelenésének oka nem állapítható meg teljes bizonyossággal" - mondta Saleem.

Luxor mellett több, gazdagon díszített sírt és múmiát találtak, köztük a sikoltó nőét isForrás: Ramon Perucho/pixabay.com

Saleem elmondta, hogy korábban két másik, az ókori Egyiptomból származó, nyitott szájú múmiát is tanulmányozott.

Az egyik múmiának, amelyről úgy gondolják, hogy egy Pentawere néven ismert herceg maradványai, elvágták a torkát, mert szerepet játszott apja, III. Ramszesz (Kr. e. 1185-1153) meggyilkolásában. A testét alig balzsamozták be, ami a mumifikálási folyamat során tanúsított gondatlanságra utal - mondta Saleem a sajtóközleményben.

A második múmia egy Meritamun hercegnő néven ismert nő volt, aki szívrohamban halt meg, és Saleem elemzése szerint a széles száj a halál utáni összehúzódás vagy az állkapocs mozgása miatt alakult ki - írja a cnn.com. 

Ha kíváncsi vagy a leghíresebb múmia, Tutanhamon titkaira, nézd meg az alábbi dokumentumfilmet:

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek