Liguria - Gyönyörű úti célok Olaszországban, ahol nincs tömegturizmus
Liguria, Olaszországban egy csodás régió, amely megannyi szépséget rejtForrás: Shutterstock/proslgn

Az Olaszország északnyugati partvidékén fekvő Liguria régiója leginkább a festői Cinque Terre városról híres. Viszont a francia határ és a Toszkána közötti régió számos más szépséget is rejt a tengerparton és a szárazföldön egyaránt. Ráadásul az alább bemutatott településeken és varázslatos helyszíneken nincs tömegturizmus sem, így zavartalanul fedezheted fel a szépségeit.

Liguria régió sokkal többet kínál, mint a híres Cinque Terre város és a nemrég megnyílt Szerelem útja. Mutatunk öt látnivalót Olaszországban, ahol nincs akkora tömegturizmus, de kár lenne kihagynod a felfedezésüket.

Cervo, a legszebb falu

A kevesebb mint 1120 lakosú falu egyike Olaszország legszebb falvainak. A kis strand mögött színes, piros tetős házak fészkelik be magukat a zöld dombok közé. A középkori, macskaköves utcácskákban a zöld redőnyös, sötétsárga és rozsdaszínű házak között sétálgatva úgy érezheted magad, mintha egy olasz képeskönyvben lennél. A kis üzletek némelyikében házi készítésű ékszereket vagy szokatlan ajándéktárgyakat árulnak.

Tipp: Cervo este válik igazán élvezetessé, amikor a nap a hegyek mögött lenyugszik. Ilyenkor sokan táncolják át az éjszakát a Piazza San Giovanni Battisti téren, különösen, amikor júliusban és augusztusban kamarazenei fesztiválokat tartanak Cervóban.

A tér egyben a legszebb fotóhelyszín is, hiszen a kilátás messze a tengerpartra és a Földközi-tengerre nyílik.

Cervo faluban nincs tömegturizmusForrás: Shutterstock/monticello

Dolceacqua, ahol visszacsöppensz a múltba

A hátországi falu, amelyet sokan a vörösborral és Monet-val azonosítanak, zöld völgyes tájból emelkedik ki. Valószínűleg a kastély, a sikátorok fölötti jellegzetes támasztó boltívek és Liguria állítólag legjobb vörösbora inspirálta Claude Monet francia festőt, hogy itt alkossa meg néhány remekművét.

A modern Dolceacqua az óváros kapui mögött marad, ahogy belépünk a sikátorok labirintusába. Ezek a „caruggi"-nak nevezett sikátorok kiemelkednek a többi liguriai falu sikátorai közül: festői támasztóívek húzódnak kőháztól kőházig, és egészen egyedi hangulatot teremtenek. Történelmi jelentőségű, hogy Dolceacqua, az egykori erődítmény, még ma is otthont ad egy érdekes várromnak.

A tizenkettedik századból származó „Castello dei Doria" látogatható, ahonnan verhetetlen panoráma nyílik a falura és a környező területre, a Tengeri-Alpok völgyeire. Ha inkább Monet nyomdokaiba szeretnél lépni, nézd meg a Nervia folyó felett átívelő, 1400-ból származó íves hidat: Monet 1884-ben festmény formájában örökítette meg a szerkezetet. Ahol annak idején a zsámolyon ült, ott ma egy emléktábla emlékezik Monet Dolceacquában alkotott műveire.

Dolceacqua látképe nem sokban változott az évszázadok alattForrás: Shutterstock/monticello

Monte Saccarello, Liguria legmagasabb hegye

A 2201 méteres magasságával ez Liguria legmagasabb csúcsa, mégis bennfentes tipp a túrázók körében. A Monte Saccarellóra vezető ösvények jól ki vannak táblázva, és némelyikük a híres „Alta Via dei Monti Liguri" túraútvonalon vezet, amely egész Liguriát átszeli. A csúcs megmászásához elegendő egy alapszintű erőnlét.

A feljutást az 1100 méteren fekvő Verdeggia faluból ajánljuk (kb. 5 km a csúcsig). Korai indulás ajánlott, különösen nyáron, amikor legalább az első szakasz még árnyékban van.

Az 1600 méter alatti Passo Collardente nevű hágó után, a túra további része az Alta Via dei Monti Liguri (AV) úton halad, amely a piros-fehér csíkos táblákról és az AV betűkről ismerhető fel.

Visszatérhetünk ugyanazon az útvonalon - vagy ha még maradt energiánk, egy hosszú kört tehetünk a Rifugio Sanremón, Liguria legmagasabb menedékházán, a Passo di Garlendán és a Passo della Guardián keresztül vissza Verdeggiába (összesen mintegy 15 kilométer).

A Monte Saccarello a kezdő túrázók számára is teljesíthető lehetForrás: Shutterstock/Brothers Art

Triora, a boszorkányfalu 

Imperia tartomány hátországában, a dombok között rejtőzik egy képeslapra illő falu, amelyet „Liguria boszorkányfalvaként" emlegetnek - és sokak szerint még mindig kísértetjárta! A középkori sikátorokban sétálva boszorkányfigurákkal, képekkel, valamint boszorkány- és ördögmotívumokkal találkozhatsz a falakon. A 16. században Triora volt a liguriai inkvizíció (boszorkányüldözés) egy szomorú fejezetének központja.

Ha szereted a rémisztő történeteket, indulj el a „Luogo delle streghe, Cabotina", azaz a „Cabotina boszorkányfalu" felé. A kősétány egy meredek töltésen végződik, ahonnan több romos házhoz mászhat le. Itt éltek állítólag a hírhedt boszorkányok a 16. században.

Ha érdekli a falu története, ajánljuk a falu bejáratánál található Néprajzi Múzeumot. Utána érdemes egy sétát tenni a dombon álomszerűen elhelyezkedő temetőhöz is: onnan nyílik a legjobb kilátás Triora és a távolban a Tengeri-Alpok csúcsaira.

Triora szomorú történelmi háttérrel rendelkezikForrás: Shutterstock/ Karl Allen Lugmayer

Genova-Nervi

A Genovába látogatók gyorsan elvesznek Európa legnagyobb óvárosának labirintusában, és megismerik a kikötővárost annak néha durva oldaláról. A dolgok azonban egészen másképp állnak Genova legkeletibb tengerparti kerületében, Nerviben, amelyet sok genovai maga is a város legszebb negyedeként jellemez.

A legjobb, ha a genovai Brignole pályaudvarról a regionális vonattal utazunk, amely 20 perc alatt eljut Nervibe. Maga az állomás a tengerre néző peronjaival nyaralási hangulatot áraszt. Az épülettől balra egy sikátor vezet az Anita Garibaldi sétányra, amely mintegy két kilométer hosszú, a tengerre néző sziklákon húzódik. Itt sétálnak hétvégente a genovaiak, miközben a Földközi-tenger az alattuk lévő sziklákhoz csapódik, és a tengerre nyíló szabad kilátás mellett ebédelhetnek, kávézhatnak vagy fagylaltozhatnak.

A nyári hónapokban sok helybéli napozik a sziklákon, és onnan ugrik a tengerbe - de ezt csak a területet ismerők tegyék! A látogatók számára a legbiztonságosabb fürdőhely a Capolungo halászöbölben lévő kis kavicsos strand, a sétány keleti végénél. Itt egy étterem is található – írja a reisereporter.de.

Olaszországban minden annyira színesForrás: Shutterstock/ Roman Sigaev

Ha már a környéken jársz, érdemes megnézned Genova városát is, íme egy kis kedvcsináló hozzá:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek