Képtelenek megfékezni az USA legnagyobb erdőtüzét, városok válnak hamuvá

Az USA legnagyobb erőtüzét egyelőre képtelenek megfékezni a tűzoltók az USA területén, Észak-Kaliforniában. A Park-tűz, amely szerdán gyújtogatás gyanújával kezdődött, több mint 350 ezer hektárnyi területet égetett el Chicótól északkeletre, és vasárnap reggelre mindössze 10 százalékát sikerült megfékezni - közölte az állami tűzvédelmi hatóság, a Cal Fire.

Egy ingatlan lángokban áll, több ezer embert telepítettek kiForrás: AFP/Josh Edelson

Mintegy 3700 tűzoltó küzd a lángokkal, amelyeket a meredek terep és a széllökések táplálnak.
Csütörtökön letartóztattak egy 42 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy a tüzet ő okozta azzal, hogy egy égő autót egy szakadékba gurított a Butte megyei Alligator Hole közelében.

A tűz eddig több mint másfélszer akkora területet emésztett fel, mint New York öt kerülete.
Robert Foxworthy tűzoltóparancsnok szerint a meredek terep és a kevés út miatt kihívást jelent a tűzzel való küzdelem. Elmondta, hogy a tűz hatalmas méretét tovább rontotta, hogy a parázs „nagy távolságra" a főtűz elé kerülve, nagyszámú további tűzfészket okozott.
Billy See, a Cal Fire parancsnoka szerint a tűz óránként 5000 hektárnyi területen terjedt.

Egy operatív tájékoztatón a parancsnok elmondta, hogy szombaton a péntekihez képest majdnem háromszor annyi ember küzdött a tűzzel, de még mindig nincs elég emberük.
Scott Weese, a Cal Fire tűzvédelmi szakértője elmondta, hogy a területen nagy a tüzelőanyag-terhelés, és sok a fű. „A hőjelenség hatalmas".

Egy leégett jármű parázslik a kaliforniai Tehama megye Paynes Creek területénForrás: AFP/Josh Edelson

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó pénteken szükségállapotot hirdetett Butte és Tehama megyében a Park-tűz miatt. „Ez már most Kalifornia történetének egyik legnagyobb tüze, és továbbra is veszélyes körülmények uralkodnak - tűzoltóink és a katasztrófavédők éjjel-nappal dolgoznak közösségeink védelmében. A kaliforniaiaknak figyelniük kell a helyi hatóságok figyelmeztetésére, és meg kell tenniük a szükséges lépéseket a biztonságuk megőrzése érdekében."

Legalább 16 helikopter küzd a lángok ellen, valamint több légi tartálykocsi is vizet dob le az égből, amikor a körülmények lehetővé teszik.

Az erdőtűz evakuálásra kényszerítette Butte városát, ahol 2018-ban Kalifornia leghalálosabb tűzvészének, a Camp Fire-nek több mint 80 halálos áldozata volt.

Cohasset 400 fős lakosságát már átköltöztették, mivel a tűz ellenőrzés nélkül ég.
A Cal Fire közölte, hogy 134 építmény megsemmisült, míg 4200 van veszélyben – írja a bbc.com.

Nézd meg a riportot az USA legnagyobb erdőtüzéről, amely a városokat is elpusztítja:

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek