Mit esznek az olimpikonok a 2024-es párizsi olimpián?

A párizsi olimpián, ami július 26-tól augusztus 11-ig tart, a gasztronómia is központi szerepet játszik. Az olimpikonok teljesítménye szempontjából kiemelkedően fontos, hogy milyen ételeket fogyasztanak. A világ minden tájáról érkező versenyzők számára híres francia séfek gourmet fogásait kínálják, hogy biztosítsák a legjobb táplálkozást és a helyi kulináris élvezeteket.

Olimpia, Párizs 2024Forrás: Shutterstock

Odateszik magukat 

Párizsban naponta körülbelül 40 000 étkezést készítenek elő, hogy ellássák a több mint 15 000 sportolót, akik 200 országból érkeznek. Az ételek négy fő konyha köré épülnek: francia, ázsiai, afrikai és karibi fogások szerepelnek a menüben.

A friss alapanyagok fontossága kiemelt szerepet kap a rendezvényen. Frissen sült kenyerek, válogatott sajtok és széles zöldségkínálat is megtalálható az étkezések között. Minden nap a legjobb minőségű camembert, brie és Ossau-Iraty sajtokat kínálják a sportolóknak. 
A látogatók sem maradnak ám ki a jóból, hiszen a helyszíneken kínálnak finom snackeket, amiket meg lehet kóstolni.

Sodexo Live!

A francia élelmezési szolgáltató, a Sodexo Live!, amelyet kiválasztottak a párizsi játékok 14 helyszínének ellátására, összesen 500 receptet alkotott meg, amelyeket egy hatalmas étteremben kínálnak, amely körülbelül 3500 sportoló befogadására is alkalmas. „Természetesen lesznek klasszikusok is a sportolók számára, mint például a tészta," mondta Nathalie Bellon-Szabo, a Sodexo Live! globális vezérigazgatója. Emellett olyan specialitásokat lehet kóstolni, mint a híres francia croissant újragondolt változata, articsóka pürével, buggyantott tojással, szarvasgombával és sajttal.

Francia tojásos croissantForrás: Shutterstock/New Africa

Gyors étkeztetés és a környezetvédelem

A sportolók számára a "grab and go" ételstandok is elérhetők, ahol gyorsan és kényelmesen juthatnak hozzá különféle ételekhez. Külön stand van a francia konyha számára, ahol a séfek frissen készített ételeket kínálnak.

A szervezők ígéretet tettek arra, hogy a játékokat fenntarthatóbbá és környezetbarátabbá teszik. Ennek részeként az éttermekben csak újrahasznosítható edényeket használnak, és az ételek 80%-át helyi, francia termelőktől szerzik be. Az étkezések szezonális alapanyagokra épülnek, és nagy hangsúlyt fektetnek a műanyag használatának csökkentésére.

Vegetáriánus és növényi alapú opciók az olimpikonoknak

A látogatók és a sportolók számára egyaránt széles választékban állnak rendelkezésre a növényi alapú ételek. Az étkezési kínálat 60%-át vegetáriánus és vegán ételek teszik ki. Például a Place de la Concorde városi parkban a látogatók 100%-ban vegetáriánus ételeket kóstolhatnak meg, ami első az olimpiai játékok történetében.

Az olimpikonok közül vannak, akik a növényi táplálkozást részesítik előnybenForrás: marilyn barbone / Shutterstock

Érkeztek már panaszok

Tökéletes egy rendezvény sem lehet, ezért itt is akadtak kisebb-nagyobb problémák. Például sokan arra panaszkodnak, hogy kevés a hús - ami azért tény - és a tojás, mert azt elvileg porciózzák. 

(Forrás: www.foxnews.com)

Ha esetleg lemaradtál volna róla, nézd meg a párizsi olimpia nyitóünnepségét:

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek