Medvetámadás történt a népszerű túraútvonalon

Újabb medvetámadás történt szerdán Szlovákia egyik népszerű túraútvonalán. A barnamedve egy kerékpárost támadott meg, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.

Egyre több medvetámadás történik, ahogy szűkül a medvék élettere és nő a populációjuk - illusztrációForrás: Robert Balog/Pixabay

A szlovák természetvédelmi hivatal közleménye szerint a medvetámadás az észak-szlovákiai Kis-Fátra hegység lábánál egy erdei ösvényen, Sutó (Sutovo) településnél, Nagyturány városhoz közel történt.

A rendőrség szerda este kapott vészhívást, a túraösvényre érve pedig megtalálták a sebesült biciklist. A férfi csonttörést, végtagsérülést és zúzódásokat szenvedett, amelyeket a túrócszentmártoni kórházban láttak el.

A bringás szerencsés volt, ugyanis az utóbbi időben Európában többen is belehaltak a medvetámadásokba.

Mi is beszámoltunk róla, hogy július közepén egy fiatal nő medvetámadás áldozata lett a romániai Bucses-hegységben. A medve a Jepii Mici magashegyi túraútvonalon támadt a nőre, akit bevonszolt a bokrok közé.

Március közepén pedig szintén Szlovákiában, az Alacsony-Tátrában, Deményvölgy nyugati részén egy túrázó fehérorosz nő holttestére bukkantak, aki belehalt a medvével való találkozásba.

Szlovákiában Romániához hasonlóan egyre több az összetűzés medve és ember között. Márciusban például Lipótszentmiklóson 5 embert sebesített meg egy a városba tévedt állat.

Idén július 15-éig 41 medvét lőttek ki Szlovákiában. Hivatalos adatok szerint az országban mintegy 1200 medve él vadon. A szlovák természetvédelmi hatóság az idei év első felében 793 medve és ember közötti találkozást rögzített.

Ahogy Romániában, úgy Szlovákiában is politikai kérdéssé vált a medvék kilövése, populációjuk gyérítése. Ám a legnagyobb szlovák ellenzéki párt egyelőre nem enged a nyomásnak. Azzal érvelnek, hogy ez ellentétes lenne az Európai Uniós joggal – írja a borsonline.hu.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek