Rendkívüli úti célok és izgalmas új élmények alapján állt össze a 100 legjobb utazási célpont listája

Győződj meg róla, hogy van elég oldal az útleveledben, mert a TIME magazin közzétette a világ 100 legjobb utazási célpont listáját, amelyet 2024-ben érdemes meglátogatni. A New York-i székhelyű hírmagazin szerkesztői csapata Costa Ricától Koh Samuin át a Kongói Köztársaságig rendkívüli úti célokat és izgalmas új élményeket választott ki, amelyekről az utazóknak tudniuk kell.

A gyönyörű Santorini is a legjobb utazási célpont a magyarok körébenForrás: AFP/Anadolu/Mehmet Emin Menguarslan

A CNN Travel a TIME vezető szerkesztőjével, Emma Barkerrel beszélgetett néhány trendről, amelyek az idén kialakulóban vannak.

A közösségi média hatása a legjobb utazási célpont kiválasztásakor

Ez a trend nem új, de kétségtelenül hatalmas. Mi is írtunk róla korábban, hogy milliók választják ki nyaralási célpontjaikat azért, mert mások TikTok-videóin vagy Instagram-sztorijában mennyire lenyűgözően néznek ki.

Barker rámutat „ezekre a dizájnos helyekre", mint például a kínai Aranya. Ez „ez egy csodálatos, minimalista dizájnú, művészi tengerparti város, ahová sok kínai fiatal a lassú életritmus és a pihentető életfelfogás miatt megy, és persze azért mert hihetetlenül jól néz ki a kamerában.

„Az ilyen típusú helyek, amelyek lenyűgöző fotókat eredményeznek, nagyon népszerűek" - mondja.

Sokan a pihentető helyeket keresik - illusztrációForrás: Pixabay / Fernando Zamora

Aktív utazás

A Z generáció a közösségi médiában osztja meg az egészséges szabadtéri kalandok iránti szeretetét, és ez nagy trend az utazók körében is.

Barkers szerint a TIME a lista összeállításakor sok olyan utazási céget vett észre, amelyek a hagyományos élményeket tovább fűszerezik, mint például a Natural Selection vezetett kerékpáros szafarija Botswanában.
Ahelyett, hogy „egy szafarira mennél, ahol egy teherautóban ülsz, és a természetben autózol, ez egy kerékpáros szafari, ahol kerékpározol, valami aktív dolgot csinálsz, ez inkább egy túra."

Tudományos turizmus

Az űrrel kapcsolatos turizmus fellendülőben van Kínában és máshol is, ezért az utazók világszerte arra használják a nyaralásukat, hogy többet tudjanak meg a világunkról és az univerzumról.

Barker megjegyzi, hogy az antarktiszi utazások számának közelmúltbeli növekedése kihívást jelent, mert „növeli az ökológiai lábnyomot egy nagyon érzékeny tájon".

Ezért listájukban kiemelték a White Desert utazásszervezőt, amely „valóban mintát adott arra, hogyan lehet fenntarthatóbbá tenni a turizmust azáltal, hogy együttműködik az Antarktiszra utazó tudósokkal".

A turisták a régióba induló tudósokkal közösen utaznak, majd lehetőséget kapnak arra, hogy segítsék a kutatók munkáját.

„Nem növelik a bejövő járatok számát, csak egyfajta malacperselyként használják azt, ami már most is történik a tudósokkal" - mondja Barker. „Közben a turisták is segíthetnek a tudományban, és megismerhetik a tájat, valamint azt, hogy hogyan tudják megvédeni."

A turisták segíthetik a kutatók munkáját az Antarktiszon -  illusztrációForrás: UK Antarctic Heritage Trust / Facebook.com

Önfelfedezés

Az új-mexikói Santa Fében található Modern Elder Academy a középkorúak öngondoskodására összpontosít.

Ez „olyan, mint egy középkorúaknak szóló elvonulás" - mondja Barker - „ami szerintem nagyon érdekes és szórakoztató. Olyan, mint egyfajta csavar a wellness elvonuláson".

A központ forrásokat kínál az embereknek e kihívásokkal teli életszakasz feldolgozásához, valamint egy olyan közösséget, ahol a látogatók kapcsolatba léphetnek olyan emberekkel, akik ugyanezen tapasztalatokon mennek keresztül - írja a cnn.com. 

Megújuló turizmus

Az önkéntes turizmus - amikor az utazók önkéntesként dolgoznak az általuk meglátogatott régiókban - „talán egy kicsit közhelyessé vált, mivel jó érzéssel tölti el az embert, amit tesz, de valójában talán nem annyira hasznos" - mondja Barker.

A téma friss, új felfogása a regeneratív turizmus, amely „inkább arról szól, hogy a tájat és a helyet valóban jobbá tegyük, mint amilyen volt".

Mauin tavaly nyáron a pusztító erdőtüzek után a Maui Cultural Lands novemberben újra megnyitotta kapuit a turizmus előtt. Az őslakosok tulajdonában lévő nonprofit szervezet olyan önkéntes lehetőségeket kínál, amelyek egyben szórakoztatóak is - mondja Barker. „Kint vagy a lenyűgöző tájon, fákat ültetsz. Jól érzed magad, és utána támogatod a helyi vállalkozásokat."

Mauin található a híres szív alakú szikla isForrás: RacheeLynn/Shutterstock

A 100 legjobb utazási célpont listáját ide kattintva tudod megnézni.

Ha pedig kedvet kaptál a varázslatos Maui szigetének felfedezésére, nézd meg az alábbi videót, amiből sok hasznos információt is megtudhatsz:

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek