Cápatámadás után a szörfös lábát partra mosta a víz – Vissza tudják illeszteni a végtagot?

Egy cápatámadás áldozatául esett szörfös levágott lábát egy ausztrál tengerparton sodorta partra a víz, és az orvosok most azon vannak, hogy kiderítsék, vissza lehet-e illeszteni. A 23 éves Kai McKenzie kedden az új-dél-walesi Port Macquarie közelében szörfözött, amikor egy 3 méteres nagy fehér cápa megharapta.

A cápatámadás következtében a hivatásos szörfös elveszítette az egyik lábát - illusztrációForrás: wildestanimal/Shutterstock

A fiatal férfinak sikerült elkapnia egy hullámot és a partra jutnia, ahol egy szolgálaton kívüli rendőr egy rögtönzött érszorítóval elállította a vérzést - közölték a hatóságok.

A lábát nem sokkal később a partra sodorta a víz, a helyiek jégre tették, majd kórházba szállították a végtagot, ahol egy orvosi csapat vizsgálja a műtéti lehetőségeket.

Kai McKenzie, aki hivatásos szörfös továbbra is súlyos, de stabil állapotban van a mentőszolgálat szerint, amely megköszönte a szolgálaton kívüli rendőrnek, hogy gyorsan reagált az esetre.
„A kutyája pórázát használta érszorítóként... és lényegében megmentette az életét, amíg a mentősök odaértek" - mondta Kirran Mowbray, az NSW Ambulance munkatársa.

McKenzie-t a támadás után úgy írta le, hogy nyugodt és kommunikatív. Ő egy igazán bátor és bátor fiatalember" - tette hozzá.

A cápatámadást szenvedett szörföst röviddel az incidens után egy helyi kórházba szállították, majd a jobban felszerelt, traumákra specializálódott Newcastle-i John Hunter Kórházba repítette a mentőhelikopter. A levágott lába is vele tartott.

McKenzie családjának megsegítésére egy GoFundMe oldal jött létre, amely szerdáig több mint 75 000 ausztrál dollár gyűlt össze – írja a bbc.com.

Bár Ausztráliában világviszonylatban több cápatámadás történik, mint máshol, a halálos kimenetelű támadások viszonylag ritkák. Korábban írtunk róla, hogyan kerülheted el a cápatámadást, ami talán nem is olyan távoli, ugyan is fehér cápák a Földközi-tengerben is előfordulnak.

 Nézd meg a riportot a cápatámadást szenvedett szörfösről:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek