12 év után újra megnyílik Olaszország egyik legromantikusabb helyszíne

A Cinque Terre legromantikusabb túraútvonala július 27-én nyílik meg újra Olaszországban, 12 évvel egy földcsuszamlás után, amely négy ausztrál turista sérülését okozta. A biztonságossá tett, meseszép szakasz Olaszország közkedvelt, tengerre nyíló látványossága, amelyet évente milliók kerestek fel.

Cinque Terre magába foglalja Olaszország egyik legromantikusabb helyszínét, a Szerelem útjátForrás: Walkerssk/Pixabay

A 800 méter hosszú, meredek sziklákon húzódó, a Ligur-tengerre lélegzetelállító kilátást nyújtó gyalogösvény 104 éves múltra tekint vissza, és a jövője döntően az olasz tengerparti tájak megőrzésétől függ.

A 2012-es bezárása előtt a lenyűgöző útvonal a Cinque Terre nevű „Öt földet" átszelő 130 km hosszú, a Riomaggiore és Manarola nevű sokszínű, középkori falvakat összekötő útvonal egyik legnépszerűbb szakasza volt.

Ironikus módon senki sem tervezte, hogy megépíti a Szerelem útját. Ma Riomaggiore és Manarola - a fenséges sziklákon magasodó „függőleges" falvak, ahol a színes házak úgy vannak egymásra rakva, mint a pasztellszínű fagylaltkehelyek - nemzetközi turisták millióit vonzzák, akik mindannyian a romantikus olasz fantáziát kergetik.

A Szerelem útjának története

Eredetileg azonban tengerparti földművesek egyszerű települései voltak. Csak egy ősi ösvény kötötte össze őket egy meredek hegycsúcson át, amelyen nehéz volt átkelni, így a kommunikáció ritkán volt lehetséges a két település között, ahol ezért különböző dialektusokat beszéltek.

A helyiek lehetőséget láttak a két széttagolt útvonal összekötésére, ezért 1920-ban elkezdődött a 11 éven át tartó építkezés. A tengerre nyíló naplementés kilátással és a 30 méterrel lejjebb csapkodó hullámok felett elterülő drámai sziklás tájjal ez a sík, könnyen járható ösvény hamarosan ideális és praktikus megoldássá vált egy randevúhoz, nem messze a falvak középkori központjaitól.

Riomaggiore és Manarola falvakat vonattal is megközelíthetjükForrás: Julia Lav/Shutterstock

Aztán valaki felírta a Via dell'Amore-t a sziklafalra, így kapta az ösvény a romantikus nevét.
Az egyetlen bökkenő: a Szerelem útja egy meredek és omladozó hegyoldalon épült, egy olyan régióban, ahol gyakoriak a földcsuszamlások.

Az egész Cinque Terre egy ember alkotta szerencsejáték a természettel. „Ezek voltak a „hősies szőlőművelés" földjei" - mondja Domenico Calcaterra geológus a Nápolyi Egyetemről. A férfiak és nők nagyon keskeny ösvényeken dolgoztak az áthatolhatatlan lejtők mentén, és nem voltak ritkák a balesetek sem". Az évszázadok során a lakosok száraz kőfalakat építettek, hogy megtartsák a teraszokat, ahol olajfákat és szőlőt termesztettek. „Ez egy egyedülálló táj" - teszi hozzá Donatella Bianchi, a Cinque Terre Nemzeti Park elnöke. „Függőleges, 130 kilométernyi ösvényt hoztak létre az emberek, akik átalakították a hegyeket, hogy megművelhessék és biztonságossá tegyék azokat."

De miért tartott 12 évig egy 800 méteres útszakasz újranyitása?

22 millió euróba került, de végül sikerült kiépíteni egy hámokból, hálókból és horgonyokból álló rendszert, amely megakadályozza a sziklaomlást és védi az ösvényt anélkül, hogy tönkretenné annak természeti szépségét.

A látogatók július 27-től újra végigjárhatják az ösvényt, ha online vagy a park jegypénztáraiban foglalnak jegyet. Az ösvényen óránként legfeljebb 400 ember mehet majd a túlzsúfoltság elkerülése érdekében.

A Cinque Terre előre meghatározott látogatószámmal próbálja elkerülni a tömegturizmustForrás: Shutterstock/Alberto Masnovo

Esküvő Olaszországban, a Szerelem útján

Bár a teljes körű esküvői szertartásokra a Szerelem útján még várni kell a botanikus kertként is funkcionáló ösvény kis amfiteátrumának jövő évi megnyitásáig, a polgármester garantálja, hogy a nagyon intim, csak néhány vendéggel, frissítők és fogadás nélkül tartott esküvők idén nyártól engedélyezettek lesznek - írja a bbc.com. 

Fedezd fel a romantikus Cinque Terre látnivalóit az alábbi videóból:

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek