Veszélyes és elszigetelt helyek, ahol garantáltan nincs tömegturizmus

Biztos érezted már te is úgy, hogy most szeretnél kiszaladni a világból, hogy senki se szóljon hozzád, hogy egyedül légy. Nos, a világ hatalmas, és azt kell, hogy mondjam, van esélyed rá! Ugyanis vannak olyan veszélyes és elszigetelt helyek, ahol garantáltan nincs tömegturizmus, ezért csak a nyugalom lesz a társad. Bemutatjuk a világ legmagányosabb helyeit!

Tristan da Cunha

Tristan da Cunha egy vulkanikus szigetcsoport az Atlanti-óceán déli részén. A legközelebbi szárazföld, a dél-afrikai Fokváros, mintegy 2800 kilométerre található innen. Tristan da Cunha lakossága mindössze néhány száz fő, akik főként halászatból és mezőgazdaságból élnek. A szigetet 1506-ban fedezte fel egy portugál hajós, Tristão da Cunha, akiről a nevét is kapta.

A sziget elérhetősége rendkívül korlátozott, évente csak néhány hajó látogat el ide, és nincs repülőtér sem. Ez a tényező jelentősen hozzájárul Tristan da Cunha elszigeteltségéhez, és az itt élők különleges életmódjához.

A Tristan da CunhaForrás: britannica.com

A Kerguelen-szigetek

A Kerguelen-szigetek az Indiai-óceán déli részén találhatók, és Franciaország egyik legelszigeteltebb területe. A legközelebbi szárazföld, Madagaszkár, mintegy 3300 kilométerre helyezkedik el. A szigeteket 1772-ben fedezte fel Yves-Joseph de Kerguelen-Trémarec francia tengerész, és azóta is az ő nevét viselik.

A Kerguelen-szigeteket gyakran nevezik "Sivár földnek" (Desolation Islands) is, mivel az időjárási viszonyok rendkívül zordak, az évi átlaghőmérséklet 4-8 fok között mozog, és nagyon gyakori a szél, és az eső előfordulása. Az itt élők főként tudományos kutatók és katonai személyzet, akik ideiglenesen tartózkodnak a szigeten.

A Kerguelen-szigeteken általában nincs valami jó időForrás: Shutterstock/Wirestock Creators

A Szahara sivatag

A Szahara a világ legnagyobb sivataga, amely Észak-Afrika nagy részét lefedi. Az extrém hőmérsékletek és a száraz környezet miatt az emberi élet itt rendkívül nehéz, szinte lehetetlen. Az időjárás szélsőséges, nappal - nyáron - 40, 50 fok kürüli, majd este nagyon lehűl, 10-20 fok között mozog. Télen napközben 20-30 fok van, este pedig nagyon hideg, akár 0 fok alá is süllyedhet. A sivatag területe mintegy 9,2 millió négyzetkilométer, és számos országgal határos, köztük Algériával, Líbiával és Egyiptommal.

Bár a Szahara nagy részén nincs állandó lakosság, nomád törzsek évszázadok óta élnek itt, alkalmazkodva a szélsőséges körülményekhez. 

A Szahara szélsőséges időjárása nem kedvez az élet megtelepedésénekForrás: Shutterstock/skazarphoto

Kígyó-sziget

A Kígyó-sziget (Ilha da Queimada Grande) Brazília partjainál található, és az egyik legveszélyesebb hely a világon. A sziget nevét - nem meglepően - az itt élő mérges kígyókról kapta, köztük a rendkívül mérgező Bothrops insularis - arany ládzsakígyó -  fajról, amelynek mérgétől kínhalált hal az ember. Szerencsére csak ezen a szigeten található meg.

A szigetre való belépést a brazil kormány szigorúan szabályozza, és csak tudományos kutatók léphetnek be megfelelő engedéllyel. A Kígyó-sziget elszigeteltsége és veszélyessége miatt vált híressé, és továbbra is a világ egyik legelzártabb helye.

A Kígyó-szigetForrás: Shutterstock/ kaveetha kumudumalee

Barrow, Alaska

Barrow - amelyet ma már hivatalosan Utqiagvik néven ismerünk - az Egyesült Államok legészakibb városa. Az Északi-sarkkörtől mindössze 500 kilométerre található, és az év nagy részében rendkívül hideg időjárás jellemzi. A város lakossága körülbelül 4000 fő, akik főként inuit származásúak.

Utqiagvik rendkívüli elhelyezkedése és időjárási viszonyai miatt nehezen megközelíthető, különösen télen, amikor a hőmérséklet gyakran -30°C alá süllyed. A város kulturális gazdagsága és az itt élők alkalmazkodóképessége azonban lenyűgöző, és egyedi bepillantást nyújt az életbe az Északi-sarkvidéken.

Bálnacsont ív az alaszkai Utqiagvikben, a Jeges-tenger szélén. A „Sarkvidék kapuja” néven emlegetett építmény a közösség a tengerhez és a bálnavadászathoz fűződő kapcsolatát szimbolizáljaForrás: Shutterstock/ JKBay

A következő videóban megtekinthetitek ezeket a helyszíneket:

(Forrás: britannica.com, Wikipedia, Youtube)

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek