A brazíliai cápák tesztje pozitív lett kokainra

Egy új kutatás szerint a Brazília partjainál élő cápák tesztje pozitív lett kokainra. Először mutatták ki a  kábítószert szabadon élő cápáknál.

A cápák testében kimutatható a kokain Brazília partjainál - illusztrációForrás: Shutterstock/Lewis Burnett

A tudósok 13 brazil cápát vizsgáltak Rio de Janeiro városának vizeinél, és mind a 13 példány májában és izomszövetében találtak kokaint. A tanulmány szerint a cápák izom- és májszövetben relatíve magas koncentrációban volt kimutatható a bódító szer.

A kokain a drogot használó emberek, valamint a drogot előállító illegális laboratóriumok szennyvízkibocsátása miatt szennyezi a tengert – mondta kedden Enrico Mendes Saggioro, a tanulmány társszerzője, az alapítvány ökotoxikológusa.

A tanulmány szerint a kokainfogyasztás az elmúlt évtizedekben világszerte tömegesen nőtt. A fogyasztók mintegy 22 százaléka Dél-Amerikában él, Brazília a második legnagyobb fogyasztói piac a régióban. A megnövekedett fogyasztás és a rossz szennyvíztisztítási infrastruktúra miatt a kutatók szerint megnőtt a kokain szintje a tengerekben.

Korábbi kutatások azt sugallták, hogy a csempészek által a tengerbe dobott kokain lehet a felelős a szennyezésért, de itt nem ez a helyzet – mondta Mendes Saggioro.

Nem végeztek vizsgálatokat annak megállapítására, hogy a kokain károsítja-e a cápák egészségét, de korábbi kutatások kimutatták, hogy a drog más állatoknak, például a halaknak és a kagylóknak is árt. Egyelőre nem lehet bizonyítani a kokain a cápák viselkedésére gyakorolt hatásait, de mivel „a kokain az agyat célozza meg, és más állatoknál is megfigyeltek hiperaktív és kiszámíthatatlan viselkedést" – mondta a kutató.

A cápák is kiszámíthatatlanokká válhatnak a kokaintól és a gyógyszerektől - illusztrációForrás: Shutterstock/Tomas Kotouc

Nagyon valószínű, hogy a rákok, a halak és más állatok, amelyekkel a cápák táplálkoznak, szintén kokainnal fertőzöttek.

Az emberi egészségre gyakorolt lehetséges hatásokat szintén nehéz megállapítani, pedig „a kokain már bekerült a táplálékláncba, mivel Brazíliában és számos más országban az emberek rendszeresen fogyasztanak cápákat".

Drogfüggő vízi állatok

2021-ben a kutatók megállapították, hogy a barna pisztráng függővé válhat az illegális metamfetamin nevű kábítószertől, ha az felhalmozódik a vízfolyásokban.

„A halak érzékenyek számos neurológiailag aktív drog káros hatásaira az alkoholtól a kokainig, és az emberhez hasonlóan kialakulhat a dopamin jutalmazási útvonalhoz kapcsolódó drogfüggőségük" – mondta a tanulmány vezető szerzője, Pavel Horky, a prágai Cseh Élettudományi Egyetem viselkedésökológusa.

2019-ben egyesült királyságbeli kutatók bejelentették, hogy édesvízi garnélarákokból vett mintákban tiltott kábítószerek, gyógyszerek és növényvédő szerek nyomait találták.

Tavaly pedig Washington állam északnyugati partja mentén, a Puget Sound öbölben dolgozó tudósok közölték, hogy a térségben talált kagylók pozitív eredményt mutattak a vényköteles opioidra, az oxikodonra – írja a cnn.com. 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek