Videó: Bálna borított fel egy csónakot, az emberek a levegőbe repültek

Videóra vették, ahogy egy bálna borított fel egy csónakot. A felvételen a púpos bálna hirtelen előbukkan a vízből, majd ahogy visszazuhan, ráesik és egyúttal átfordítja a kis 7 méteres hajót.

Bálna borított fel egy csónakot: a hosszúszárnyú bálna vagy púpos bálna 13-16 méterre is megnőhet, ezért nem meglepő, ha fel tud borítani egy tengeri járművet - illusztrációForrás: Whit Welles/Wikipedia

A felvételen két ember látható, amint a csónakból az óceánba zuhannak, miközben a hatalmas emlős a feje tetejére állítja a csónakjukat.

A felvételt Colin Yanger vette fel, aki egy közeli hajón tartózkodott, amelynek utasai biztonságba helyezték a pórul járt embereket.

Az amerikai parti őrség szerint senki sem sérült meg, de jelentették az esetet a Center of Coastal Studies Marine Animal Hotline-nak és a National Oceanic and Atmospheric Administrationnek - írja a bbc.com. 

A púpos bálna a bütykei miatt kapta a nevétForrás: Shutterstock.com / Earth theater

A púpos bálnák, más néven hosszúszárnyú bálnák akár 30 tonnát is nyomhatnak. Ezek a tengeri emlősök rendszeresen kiugranak a vízből, sokkal gyakrabban, mint a többi bálnafaj. Egyes kutatók szerint azért teszik ezt, hogy megszabaduljanak élősködőiktől, a tengeri makkoktól. Mások szerint így játszanak, vagy a párkeresés során is hasznos lehet erőfitogtatás gyanánt.

A tengerből történő kiugrásokkal nem szánt szándékkal tesznek kárt a hajókban, sőt az ilyesmi meglehetősen ritka. Az már viszont sajnos jóval gyakoribb, hogy a nagyobb hajók összeütköznek a tengeri emlősökkel. Ezek a találkozások a bálnákra nézve súlyos sérülésekkel és halállal is végződhetnek.

Nézd meg a videót, a bálna hogyan borított fel egy csónakot:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek