Több tízezren tüntettek Mallorcán a tömegturizmus ellen

Több tízezer ember vonult az utcára, hogy vasárnap Mallorca szigetén tiltakozzanak a tömegturizmus ellen. A helyi lakosoknak 4 fő követelésük volt: alternatív turisztikai modellt, a tisztességes lakhatáshoz való hozzáférésüket, a közszolgáltatások javítását, valamint a természeti területek megőrzését és regenerálását.

Több tízezren tüntettek Mallorcán a tömegturizmus ellenForrás: AFP/Jaime Reina

A turisták számának korlátozását követelő tüntetésen a tiltakozók „Turisták, szeretünk titeket, ha nem veszitek meg a földünket" és „A ti paradicsomotok a mi rémálmunk" feliratú táblákat vittek magukkal, miközben végigvonultak a sziget déli partján fekvő Palma de Mallorca városán.

Mintegy 50 ezren vettek részt a vasárnapi tüntetésen, amely helyi idő szerint este 7 óra körül kezdődött. A szervezők szerint a sziget turisztikai modellje „elszegényíti a dolgozókat és csak keveseket gazdagít".

A tömegturizmus visszaszorítása

Az RTVE spanyol közszolgálati televízió szerint a tüntetésen mintegy 110 társadalmi csoport és mozgalom vett részt. A tüntetés a spanyolországi turizmus helyi területekre gyakorolt hatása miatti növekvő feszültségek közepette zajlott.

A Baleár-szigeteken, amelyek a legnagyobb szigetből, Mallorcából, Menorcából, Ibizából és Formenterából állnak, tavaly 14,4 millió külföldi látogató fordult meg a spanyol nemzeti statisztikai intézet adatai szerint.

A helyiek élhetőbb várost és környezetet szeretnénekForrás: AFP/Jaime Reina

Mi is beszámoltunk róla, hogy július elején a barcelonai tömegturizmus ellen tüntetők vízzel locsolták le a látogatókat, és azt skandálták a városon végigvonulva, hogy „A turisták menjenek haza".

A Baleár-szigetek még májusban új szabályokat hozott, amelyek megtiltják az utcai alkoholfogyasztást a legfontosabb turisztikai területeken Ibizán és Mallorcán, kivéve a teraszokat és más, engedéllyel rendelkező területeket.

Áprilisban is voltak komoly megmozdulások, amelyekről szintén beszámoltunk: a spanyol Kanári-szigeteken éhségsztrájkot hirdettek a helyiek, tiltakozásul a túlzott turizmus ellen – írja a cnn.com.

Ha kíváncsi vagy, miért szeretik annyira a turisták Mallorcát, nézz bele az alábbi vidóba:

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek