Visszaállítják a milliókat hozó idegenforgalmi adót Velencében?

Velencében a tisztviselők sikerként könyvelik el a városba történő ideiglenes belépődíj bevezetését, miközben olyan intézkedésekkel kísérleteznek, amelyek célja a látogatók számának ellenőrzése. A bevétel óriási, ám a polgármester kezében nem biztos, hogy jó helyen van, ugyanis korrupció miatt nyomozást folytatnak ellene.

Velencében így is akad dolguk a gondolásoknak - illusztrációForrás: AFP/Marco Bertorello

Az április 25-én kezdődött és július 14-ig tartott 29 napos, 5 eurós belépődíjjal és foglalással kapcsolatos kísérlet 2 425 310 eurós bevételt hozott a városnak Luigi Brugnaro velencei polgármester szerint. Annak ellenére lett a vártnál jóval magasabb az összeg, hogy közel 2 millióan mentesültek a külön adó megfizetése alól, mert munkavállalók, az ott élők rokonai, vallási eseményeken vettek részt vagy szállodában, és nem apartmanban szálltak meg.

A szombati napok a legnépszerűbbek Velencében

„Az adatok első olvasatából úgy tűnik, hogy az egynapos turisták a szombatot részesítik előnyben a vasárnappal szemben, és a kísérlet mind a 29 napja alatt nem sikerült elérni a 2023. április 30-án regisztrált látogatottsági csúcsnapot" - áll a város közleményében.

A helyi lakosok elmondták a CNN helyszíni stábjának, hogy a tömeg észrevehetően kisebbnek tűnik a szokásosnál, és bár még mindig nagy a forgalom, úgy érezték, hogy a város nyári rendezvénye, a Megváltó Fesztivál előtt nem volt olyan nagy a tömeg, mint a korábbi években.

A belépődíj hivatalosan július 14-én szűnt meg, de a polgármesteri hivatal szerint mostanában fogják eldönteni, hogy az év forgalmas időszakában visszaállítják-e. Hivatalos időpontot erre vonatkozóan még nem jelentettek be.

„Ez egy pozitív mérleg: Az első 29 napos kísérletezés végre olyan eszközt adott a város kezébe, amely lehetővé tette számunkra, hogy megtudjuk, hányan érkeznek Velencébe, és ennek megfelelően tudjunk cselekedni" - mondta Simone Venturini turisztikai tanácsos egy nyilatkozatban.

Velencében a tömegturizmus miatt veszélybe kerültek a látványosságok is - illusztrációForrás: Shutterstock

Korrupció Velencében?

Velence polgármestere és két segítője ellen jelenleg korrupció miatt folyik nyomozás, amely a rendőrség szerint azzal függ össze, hogy állítólag 164 millió dollárért cserébe egy szingapúri fejlesztőnek jóváhagytak egy 3,7 millió négyzetméteres kereskedelmi ingatlanfejlesztést. Brugnaro nyilvánosan tagadta a vádakat, de a tanács egyik tagja lemondott. A CNN stábja egy transzparenst vett észre, amely a polgármester lemondását követeli.

Velencében minden nap egy csoda, nézd meg ezeken a lenyűgöző felvételeken, hogy miért:

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek