Az Adriai-tenger csodái – Vízi nemzeti parkok

Mesés déli szomszédunk, Horvátország híres a gyönyörű tájairól, gasztronómiájáról és történelmi városairól, amelyek olyanok, akár az ékszerdobozok, tele csodákkal. Ám nemcsak a szárazföld, hanem az Adriai-tenger is tartogat számunkra meglepetéseket, ugyanis Horvátország vízi nemzeti parkokkal is várja a kalandokra éhes turistákat.

Az Adriai-tenger is tele van csodákkalForrás: Patekar Juraj/Wikipedia

Telašćica Natúrpark

Telašćica a hely, ahol a legmeredekebb fehér adriai sziklák 162 méter magasra tornyosulnak és amit a közönséges palackorrú delfinek kedvenc gyülekezőhelyüknek választottak. A Telašćica-öböl Dugi Otok sziget déli részén található, és 1988-ban nyilvánították természeti parkká. Az öböl és a sziklacsúcsok között egy különleges kincs, az apró és igen sós vizű Mir-tó helyezkedik el, mely fürdőzésre is alkalmas. A tó körülbelül 900 méter hosszú és 300 méter széles, maximális mélysége 86 méter.

A korallok a tenger alatti sziklákon élnek, beleértve egy manapság meglehetősen ritka példányt: a vörös korallt. A mediterrán növényzet pedig rendkívül gazdag, több mint 500 növényfajjal. Tíz szigorúan védett orchideafaj szintén fontos értéke a park flórájának. Itt fészkel a Vándorsólyom, de Eleonóra sólyom is látható. A Telašćica (Sali kikötő) komppal vagy hajóval közelíthető meg Zadarból. 

A Telašćica Natúrpark egy horvátországi utazás kihagyhatatlan úti célja lehetForrás: Shutterstock/ pymata

Vis Szigetcsoport Geopark

Vis-sziget és a hozzá tartozó kis szigetek – Biševo, Sveti Andrija, Brusnik, Jabuka és Palagruža – egyedülálló édeni tájaival varázsolják el az ide látogatókat. Vis-sziget a dalmát partvidék középső részén található, és 2020-ban nyilvánította geoparkká az UNESCO.

A Visi szigetvilág geológiai szempontból rendkívül érdekes, különleges földtani eredetű sziklaalakzataival. A sziget belseje vulkáni sziklákból áll, amelyek mintegy 220 millió évvel ezelőtt keletkeztek. Itt található az Adria fekete piramisa, Jabuka.

Az Adriai-tenger leghosszabb, félig elárasztott barlangja a Szerzetesfóka-barlang (Medvidina špilja) Biševo-szigeten található, míg a leglátogatottabb a Kék-barlang (Modra špilja).
A sziget környékén vitorlázni nem túl biztonságos, mert a sziklákban található magnetit megzavarja az iránytűt, és a horgonyzás nehézkes, mivel nincsenek öblök, és a tengerfenék nagyon mély. Brusnik szintén magmatikus sziklákból áll, és különlegessége földönkívülinek ható kinézetében rejlik.

Vis-sziget Stiniva-öble sokak szerint a legszebb strand Horvátországban, keskeny, hosszú, és kősziklák ölelik körül. Védett terület, akárcsak Ravnik-sziget a csodálatos Zöld-barlangjával (Zelena špilja). Vis különleges tengeri élővilággal rendelkezik, beleértve a delfineket és a különféle halakat.
Vis szigete gazdag történelmi örökséggel rendelkezik, beleértve a görög és római kori maradványokat. A szigeten található középkori erődítmények és templomok további kulturális látnivalókat nyújtanak.

Vis egy gyönyörű sziget HorvátországbanForrás: Shutterstock/ xbrchx

Lastovo Természeti Park

Lastovo szigetén olyan kristálytiszta a tenger, hogy 50 méter mélyen is látni a tengerfeneket. Lastovo-sziget és a hozzá tartozó kisebb szigetek, zátonyok csoportja, összesen 46 sziget, a dalmát partvidék déli részén található. 2006-ban nyilvánították természeti parkká.

Lastovo gazdag növény- és állatvilággal büszkélkedhet. A szigetek erdőségei és sziklás partvidékei kiváló élőhelyet biztosítanak számos madárfaj számára. A Lastovo-szigetek Natúrpark legnyugatibb szigete, Sušac botanikai kincs, több mint 250 fajjal. A park 145 madárfajnak is otthont ad, mint például a Vörös vércse, az Eleonóra-sólyom és a jellegzetes éjszakai hangjáról ismert Bukdosó vészmadár.

A geológiai képződményeiről nevezetes Rača-barlangban ősi emberi nyomok találhatók, míg a Medjedina-barlangban egykor a veszélyeztetett mediterrán szerzetesfóka élt. Lastovo barlangjai legalább 16 denevérfajnak adnak otthont. A park hetven százaléka tengeri terület, változatos korallfajokkal, köztük arany-, vörös- és endemikus csillagkorallokkal. Vizeiben 150 halfaj, szivacsok, puhatestűek és sok más, víz alatti ökoszisztémát támogató faj található.

A sziget szinte minden strandja és öble ideális úti cél a nyugodt, természetközeli nyaralás kedvelőinek, valamint a hajózás, a hajótúrák és a szörfözés szerelmeseinek. A Zaklopatica-öböl az egyik legszebb, legérintetlenebb és legbékésebb hely a környéken. amit mindenképp érdemes felfedezni. A Natúrpark több mint 200 kilométernyi túraútvonalat kínál.

Lestovo szigetén a vízi sportok szerelmesei is megtalálják a számításukatForrás: Shutterstock/Damir Zurub

Kornati Nemzeti Park

A Kornati-szigetcsoport a Földközi-tenger lenyűgöző, 89 szigetből és sziklából álló labirintusát alkotja. Hajóval megközelítve láthatjuk a park leglátványosabb jelenségeit, a koronákat, vagyis a sziget nyílt tengerre néző függőleges szikláit.

A Kornati-szigetek a dalmát tengerpart közelében helyezkedik el Zadar és Šibenik között. A park 1980-ban lett nemzeti parkká nyilvánítva. A Kornati híres lenyűgöző tengeri élővilágáról és korallzátonyairól. A szigetek kopár, karsztos tája olyan különleges szépséget nyújt akár az Indonéz szigetvilág egyes szigetei és olyan kék a víz, mint a trópusokon. A legnépszerűbb öböl a Levrnaka-szigeten található Lojena, ahol a Kornati Nemzeti Park egyetlen homokos partszakasza vár, de érdemes ellátogatni Opat, Ravni Žaka és Vruje strandokra is.

A szigetek körüli vizek kivételesen tiszták, halakban és korallokban gazdagok, a búvárok paradicsoma. A szigetek zord környezetük ellenére a vitorlázók kedvelt menedékei.

A park ideális helyszín a snorkling, búvárkodás és a vitorlázás, hajózás szerelmeseinek. A Kornati Nemzeti Parkot kizárólag tengeri úton lehet megközelíteni, saját vagy bérelt hajóval, valamint szervezett kirándulás keretében.

A Kornati Nemzeti Park Horvátországban lenyűgöző tájakkal büszkélkedhetForrás: Shutterstock/xbrchx/

Horvátország meseszép strandokkal büszkélkedhet, nézd meg a legszebbeket:

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek