Ez az egyik legolcsóbb nyaralás célpont Európában, ahol tenger és hegyek is várnak

Sokan keresnek mostanában a tömegturizmustól távol eső úti célokat. Türkizkék tenger, mediterrán életstílus és gazdag történelem - ez úgy hangzik, mint Olaszország, de Bulgáriában sokkal kevesebb nyaraló fordul meg. Ráadásul könnyebb a beutazás a Fekete-tenger partján fekvő országba, mivel Bulgária és Románia 2024-ben csatlakozott a schengeni övezethez. Bemutatjuk mitől olyan izgalmas Bulgária.

 

A Fekete-tenger partja olyan, akár Olaszország - mégis ez az egyik legolcsóbb nyaralási célpont EurópábanForrás: Shutterstock/ ecstk22

Több, mint egy tengerparti parti nyaralási célpont

Bulgária talán kicsit ismertebb a bulirajongók körében. Az ország évek óta olcsó italokkal az Arany- és Naposparton zajló bulikkal vonzza a látogatókat. De Bulgáriában nem csak bulizni lehet: a hegyek és a tenger gyönyörű, ráadásul a tömegturizmus miatt sem kell aggódni.És még valami igazán csábító: Bulgária az egyik legolcsóbb nyaralási célpont Európában. A szállás például több mint feleannyiba kerül, mint például Németországban. Ugyanez vonatkozik az éttermekre is.

Bulgária fővárosa Szófia

A főváros Szófia ötvözi Bulgária régi báját a modernitással. Sétálhatsz az óváros szűk utcáin, és beülhetsz a számos kávézóba vagy étterembe. A város panorámájának hátterében ráadásul hatalmas hegyvonulatok emelkednek.

A fővárosban található az ország legnagyobb temploma, az Alekszandr Nyevszkij-katedrális is. Csak 1912-ben készült el, és az oszmán elnyomás alatt életüket vesztett katonáknak állít emléket. Szintén érdemes megnézni a Szent Szofia-templomot és a Bojana-templomot, amely freskói miatt még az Unesco világörökségi címet is elnyerte.

Alexander-Nevsky katedrálisForrás: Shutterstock.com / Lukas Bischoff Photograph

Bulgária hegyei

Ha már a világörökségi helyszíneknél tartunk, Bulgáriának nem csak egy van. A híres Rila-kolostor is viseli ezt a címet. Az azonos nevű hegység egyik völgyében található, a középkorban írók és művészek fogadóhelyeként szolgált. Az épületeket freskók díszítik, ez a hely nem véletlenül az ország egyik legszebb látnivalója.

Bulgária legnagyobb kolostora a Rila-hegységbenForrás: Flickr.com

Bulgária egyesíti a tenger és a hegyek vágyott úti céljait. A látványos hegyvidéki tájat többek között a Rila-hegységben csodálhatod meg. A közel 3000 méteres magasságával a Musala a legmagasabb hegy az egész Balkán-félszigeten. Számtalan túraútvonal vezet a régióban. A Rila-hegységtől keletre található a Rodope-hegység, amely barlangokkal, vízesésekkel és fantasztikus hegyi tavakkal vár. Ha télen Bulgáriában jársz, és síelhető lejtőkre vágysz, a Pirin-hegység felé vedd az irányt.

A Rila-hegység Bulgária egyik izgalmas tájaForrás: Flickr.com

A bulgár tenger

Bulgária a Fekete-tenger partján fekszik. A beltenger a Földközi-tenger keleti részével van összeköttetésben, és minden, csak nem fekete. Gyönyörű türkizszínű víz vár a strandokon. Az elnevezésnek több magyarázata is van, az egyik a víz szulfátcsökkentő baktériumok okozta részleges fekete elszíneződésével függ össze.

Ha el akarsz menekülni az Aranypart bulizó emberei elől, rengeteg más módon is felfedezheted a Fekete-tenger szépségét Bulgáriában. Például az északi parton lévő Kaliakra-foknál. A mintegy hét kilométerre a tengerbe nyúló képződményen számos, az ókori Római Birodalomból származó rom található, és még egy kis múzeum is van egy barlangban.

Bulgária napos tengerpartja vonattal is elérhetőForrás: Shutterstock/Valentin Valkov

Yaylata fantasztikus történelmi kilátást kínál a Fekete-tengerre. A régészeti rezervátum több fennsíkból áll, amelyeken egyre közelebb jutunk a tengerhez. Több mint 100 ember alkotta barlang található itt. Ha a Fekete-tenger partján utazol, érdemes ellátogatni Nessebarba is. A kisváros leginkább történelmi óvárosáról ismert - írja a reisereporter.de. 

Nézd meg Bulgária legszebb tájait elképesztő drónfelvételeken: 

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek