Indiában újra támad a halálos Nipah-vírus

Az indiai Kerala állam egészségügyi hatóságai riasztást adtak ki, miután egy 14 éves fiú meghalt Nipah-vírusban. Az állam egészségügyi minisztere szerint további 60 embert soroltak a betegség magas kockázati kategóriájába.

Az indiai hatóságok mindent megtesznek, hogy elkerüljék egy nagyobb Nipah-vírus-járvány kitörését - a kép illusztrációForrás: Shutterstock/NewJadsada

Veena George keralai egészségügyi miniszter elmondta, hogy a fiú Pandikkad városából származott. Azokat, akik kapcsolatba kerültek vele, elkülönítették és tesztelték.
A környéken élő embereket arra kérték, hogy tegyenek óvintézkedéseket, például viseljenek maszkot a nyilvános helyeken, és tartózkodjanak a kórházban fekvő emberek meglátogatásától.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a Nipah-vírus fertőzés „zoonózis", amely állatokról, például sertésekről és gyümölcsdenevérekről terjed az emberre.

Fertőzött élelmiszerrel és fertőzött személlyel való érintkezés útján is terjedhet.

Az Egészségügyi Világszervezet a vírust a WHO által prioritást élvező kórokozónak minősítette, mivel járványt válthat ki.
A vírus több tucat halálesethez kapcsolódik Kerala államban azóta, hogy 2018-ban először jelentették.
A 14 éves fiú vasárnap halt meg, mindössze egy nappal azután, hogy indiai médiajelentések szerint megerősítették nála a vírust.

Kerala egyes részei állítólag globálisan a legveszélyeztetettebbek a vírus szempontjából. A Reuters által tavaly közzétett vizsgálat megállapította, hogy Kerala, amely trópusi állam, és ahol gyors urbanizáció és a fák gyors pusztulása tapasztalható, „ideális feltételeket teremtett egy olyan vírus megjelenéséhez, mint a Nipah".

A szakértők szerint az élőhelyek csökkenése miatt az állatok az emberekhez közelebb élnek, és ez segíti a vírus átugrását az állatokról az emberekre.

Az állami kormány nemrég bejelentette, hogy cselekvési tervet készít a Nipah-járvány kitörésének megelőzésére.

Tavaly Kerala államban a hatóságok bezárták az iskolákat és az irodákat, miután öt esetet igazoltak – írja a bbc.com.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek