Szabad szemmel is látható égi jelenségben gyönyörködhetünk jövő héten

A nyári esték csillagászati szempontból sem unalmasak. Lassan itt a csillaghullások ideje, de előtte is elkápráztat minket a természet. Július 24-én szerdán, érdemes este 10 óra után az eget kémlelni, ugyanis szabad szemmel is látható lesz, ahogy a Szaturnusz és a Hold együtt kelnek fel, és emelkednek egyre magasabbra.

Szabad szemmel is látható égi jelenségben gyönyörködhetünk - illusztrációForrás: Shutterstock

A fogyásnak indult Hold szerdán 22 óra 22 perckor kezd a keleti látóhatár fölé emelkedni, a Szaturnusz pedig alig egy holdkorongnyira látszik majd a 84 százalékos, éppen felkelő Hold felett – írja az MTI a Svábhegyi Csillagvizsgáló tájékoztatása alapján.

A Szaturnusz a Hold közelsége ellenére szabad szemmel is látható lesz, bár ehhez elengedhetetlen a tiszta égbolt és a kitakarásmentes horizont. Ha mégis bezavar egy tereptárgy vagy épület, ne keseredjünk el, mert az együttállás akkor is látható lesz, ha a két égitest magasabbra emelkedik.

A fogyó Hold felkelése önmagában is különleges látványt nyújt

A narancsos-vöröses színekben játszó, holdkorong a légkör fénytörése miatt „lapult", és ezt a hatást még fokozza a fogyó hold „beharapott" fázisa is. Kézitávcső segítségével megfigyelhető lesz a Hold északi féltekéjén a fény-árnyék határ mellett az Atlas- és Hercules-kráter, valamint a Taurus hegység vonulatai, délen pedig a Nectaris-medence.

A Hold fölött lesz látható a Szaturnusz halványabb, narancsos, csillagszerű fényfoltja, amely egyenletesen világít majd. Később, 23 óra 25 perckor a két égitest 10 fokkal kerül a látóhatár fölé. Ekkorra már messzebb, 43 ívpercre kerül a Szaturnusz a Holdtól, és ezért szabad szemmel is biztosan láthatóvá válik a Holdtól jobbra fölfelé járó „gyűrűs óriás", ami a naprendszerünk második legnagyobb bolygója.

Ha megtudnál pár érdekességet az égi kísérőnkről, nézd meg az alábbi videót:

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek