Így költözött ki Horvátországba, a Krk-szigetre a szerelmespár

 Egy szuper nyaraláson szinte mindenkiben felmerül a gondolat, hogy milyen jó lenne ott élni. Nos, Jani Gabriella és párja, Oláh Sándor is pontosan így érzett, amikor 15 évvel ezelőtt először járt a horvát Krk szigeten. Hosszas ábrándozás után új életet kezdtek egy kis tengerparti faluban...

A Horvátországban élő szerelmesek imádják a tengertForrás: Jani Gabriella

Csupán hetven méterre laknak a tengerparttól, teraszukról gyönyörű kilátás nyílik a Soline öbölre. Itt kortyolgatják minden reggel a kávéjukat és a napot is a nagy kékség látványával zárják. A meseszép panorámát a hozzájuk érkező vendégek is megcsodálhatják, hiszen egyelőre ők is itt, a bérelt apartmanházban laknak.

„Szökőnapon költöztünk"

Sanyi marketing konzultációkat tartott cégvezetőként, Gabi klasszikus magánénektanár volt, és koncerténekes. Mindketten sikeresek voltak a munkájukban, de úgy érezték; új kihívásokra, közös célokra van szükségük. Ráadásul pontosan tudták, hogy az imádott Krk szigetükön szeretnék mindezt megvalósítani, ahova évről évre visszajártak. Csak azt kellett kitalálniuk, mi lesz az, amiben mindketten kibontakoztathatják a tehetségüket.

– Néhány nap alatt annyira beleszerettünk, hogy utána többször visszatértünk, és valahogy mindig fájó szívvel mentünk haza – idézi fel a kezdeteket Sanyi. – Valójában már az első alkalommal megszületett bennünk az ötlet, csak akkor még nem beszéltünk róla. Viszonylag egyszerű volt a megvalósítás. Mivel nem volt otthon saját ingatlanunk, és itt sem vágtunk bele vásárlásba, csak az egyik albérletet másikra kellett cserélnünk, de nem csupán egy másik városban, hanem egy másik országban is. A lebonyolítása mindennek hasonló, csupán a távolságok nagyobbak.

– Mindenkinek megvolt a maga feladata – veszi át a szót Gabi. – Én csomagoltam, Sanyi intézkedett. Ő járt az ügyfeleihez, én pedig tanítottam, koncerteztem az utolsó napokig. 2016. február 29-én, éppen szökőnapon költöztünk. Azóta alapvetően a turizmus határozza meg a mindennapjainkat. Júniustól októberig nagyon aktív, rendkívül pörgős életet élünk, októbertől júniusig pedig lassabb, nyugodtabb tempóra váltunk. Olyankor is vannak vendégeink, de már kisebb intenzitással, mint nyáron.

Krk város a Krk szigetenForrás: Shutterstock / Készítette: s74

„Úgy mutatjuk be, ahogy felfedeztük"

Hogy mivel is foglalkozik a bátor páros pontosan? Saját utazási irodájuk keretében szálláshelyeket és különböző programokat kínálnak a szigetre látogatóknak. Vendégeik szinte 100%-ban magyarok, amit nagyon szeretnek. Ellentétben más irodákkal, nem csupán nyáron dolgoznak. Ősszel például olívaszüretre viszik a vendégeket, van gombásztúrájuk, év elején pedig a híres rijekai karneválra mennek.

– Nekem óriási váltás volt a tanári-művészi pálya után átállni az értékesítésre – mondja Gabi. – Ugyanakkor könnyű is volt, hiszen másról sem kellett beszélnem, írnom, mint hogy mennyire imádjuk ezt a helyet, és milyen szépségei vannak. Egy barátom mondta egyszer, hogy járhatunk bármerre a világon, átélhetjük a legnagyobb csodákat is, ha nincs kivel megosztani, nincs kinek elmesélni, semmit sem ér. Mi éppen ezt tesszük Sanyival. Elmeséljük, bemutatjuk a szigetet úgy, ahogy annak idején mi is felfedeztük. Több olyan városa is van, ahol ezer év történelmét érezzük a lábaink alatt. Engem nagyon megfogott az apró falvak világa is. A régi, ódon hangulatú kőházak, szűk utcák, az utak mentén mindenütt látható kőfalak, az itt élők kedvessége, és az a nyugalom, ami talán nyáron nem is annyira érezhető, de minden más évszakban igen. A tenger pedig minden nap más és gyönyörű.

– A sziget keleti felén élünk, Ciziciben – mondja Sanyi. – Velünk együtt nagyjából száz fő él itt folyamatosan, nyaranta viszont sokszorosára ugrik ez a szám, mivel a sziget egyik legnépszerűbb üdülőfaluja. Nincsenek nagy távolságok, 3 étterem, pékség, fagyizó, játszótér, kisbolt csupán pár lépésre vannak egymástól. A szezonon kívül pedig egy nyugodt, lassú tempójú, csendes település. Imádjuk!

Jani Gabriella és Oláh Sándor nem bánták meg a Horvátországba költözésüketForrás: Jani Gabriella

„Hova siessünk? Nem ég a tenger!"

Abban mindketten egyetértenek, hogy nagyon más itt tölteni egy nyaralást, mint itt élni. Nyolc év távlatából igazi sikertörténetként élik meg a mindennapjaikat és természetesen a jövőjüket is az Adriai-tenger partján tervezik, hisz itt minden adott, amire vágytak. S bár Horvátország nincs tőlünk messze, mégis azt mesélik, hogy nagyon más ott az életritmus, az emberek mentalitása, amit néha nehéz elfogadni, ugyanakkor bőven van mit tanulni tőlük.

– Van egy horvát mondás: „Hova siessünk? Nem ég a tenger!" – mondja Sanyi. – Nos, ezt azért a nagyon pörgős, budapesti életünk után elég nehezen tudtuk megemészteni, és vannak küzdelmeim a hivatalos ügyek intézésekor is. De 8 év alatt már megtanultam kezelni az ilyen helyzeteket. Kitartónak kell lenni, és akkor mindent el lehet intézni.

Ilyen látkép vár, ha Krk-re mész nyaralniForrás: Shutterstock / Készítette: Andrew Mayovskyy

– A nyarat leszámítva, amikor reggeltől késő estig dolgozunk, jut időnk bármire, amire akarunk. Olyankor indulunk el a hegyekbe, vagy épp Isztriára, Dalmáciába. Horvátország hatalmas és gyönyörű! Itt is dolgoznak az emberek, itt is megvan mindenkinek a maga gondja, mint bárhol a világon. Azt hiszem, leginkább az élethez való viszonyulásuk más. Szeretnek élni, és szeretnek időt hagyni és adni egymásnak. Itt senki nem rohan, egy kávé, egy fröccs belefér még a szigorú időbeosztásba is, mert beszélgetni még mindig öröm a másikkal. Nincs rohanás, idegeskedés a bolt pénztáránál, ha lassan halad a sor. Általában véve a lassabb tempójú élet pozitív hatással van mindenkire...

Ha még nem járták Krk szigetén, nézz bele az alábbi videóba:

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek