Top 5 helyszín, amit látnod kell, ha Albániában jársz

Albánia az utóbbi időkben egyre látogatottabb lett, hiszen amellett, hogy aránylag olcsó, gyönyörű is. A látnivalók többségének történelmi jelentősége van, ami miatt még szürreálisabb a romok között sétálni. A sok-sok csodálatos hely azonban nem fér bele egyetlen nyaralásba, ezért összegyűjtöttük a legszebb helyszíneket, hogy gyorsabb legyen az útiterv elkészítése. Tartsatok velünk!

Tirana

Albánia fővárosa Tirana, az ország gazdasági és kulturális központja. A város látogatása során érdemes megtekinteni a Szkander bég teret, amely Tirana szívében található, és amely körül számos nevezetesség sorakozik, például az Et'hem Bey-mecset és a Nemzeti Történeti Múzeum.

A város modern arcát a Blloku negyed mutatja meg, ahol élvezhetjük az éjszakai életet, hiszen a környék tele van jobbnál jobb bárokkal. Tirana-ról tehát elmondható, hogy egy dinamikus és pezsgő város, amely a hagyományos albán kultúrát ötvözi a modern életstílussal.

Tirana, AlbániaForrás: Shutterstock/Cristinajcp

Berat

Berat - más néven az "ezerablakos város" - egy UNESCO világörökségi helyszín, amely híres jól megőrzött oszmán stílusú építészetéről és szűk, macskaköves utcáiról.

A legjelentősebb látványosság Berat vára, amely a város fölé magasodó dombon fekszik, és ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a környező vidékre. A várban több múzeum és templom található, köztük az Onufri Nemzeti Ikonográfiai Múzeum, amely a híres albán ikonográfus, Onufri munkáit mutatja be.

 A város három fő negyedre oszlik: a Kalaja negyedre, a Mangalem negyedre, ahol a muszlim lakosság élt, és a Gorica negyedre, amely a keresztény közösség otthona volt. A Gorica híd, amely a két negyedet összeköti, szintén kerüljön fel a listátokra, hiszen fantasztikus látványt nyújt, nem szabad kihagyni.

Berat, AlbániaForrás: Shutterstock/Mehmeto

Albániai Alpok

Az Albániai Alpok, más néven a Prokletije-hegység, a természetkedvelők és a kalandvágyók paradicsoma, amely Albánia, Montenegró és Koszovó határán húzódik. A hegyvidéki táj lélegzetelállító a csipkézett hegycsúcsaival, mély völgyeivel, és a kristálytiszta, hegyi patakokkal.

Az egyik legnépszerűbb túraútvonal a Theth és Valbona közötti út, amely gyönyörű panorámákat és autentikus albán falvakat rejt. A hegységben számos túraútvonal és természeti látványosság található, például a Grunas-vízesés és a Theth Nemzeti Park, ezért ha szerettek kirándulni és nincs ellenetekre egy hosszú séta, akkor mindenképpen fedezzétek fel!

Theth Nemzeti Park, AlbániaForrás: Shutterstock/Bieszczady_Wildlife

Apollonia

Apollonia egy ókori görög város romjainak az elnevezése, amely az ország délnyugati részén található. A város egykor fontos kulturális és kereskedelmi központ volt, amelyet időszámításunk előtt 588-ban alapítottak. Ma az Apollonia régészeti parkban sétálva megcsodálhatod a jól megőrzött romokat, köztük a Buleuteriont, a templomokat és a városfalakat.

Az Apollonia Múzeum megismerteti veletek az ókori város történetét, és a régészeti leletek gazdag gyűjteményét. A látogatás közben az ókor hangulata megelevenedik, és betekintést nyerhettek az egykori görög civilizáció életébe.

Apollónia, AlbániaForrás: Shutterstock

Butrint

Butrint- egy másik világörökségi helyszín - Albánia déli részén, a görög határ közelében található. Az ókori város romjai egy festői félszigeten helyezkednek el, amelyet a Vivari-csatorna és a Butrinti-tó határol.

Butrint történelme több ezer évre nyúlik vissza, és számos civilizáció nyomát őrzi, köztük a görög, római, bizánci és velencei korszakokat - tehát egy igazi időutazás a múltba. A régészeti parkban található látványosságok közé tartozik a római amfiteátrum, a baptisztérium és a velencei-torony.

BUTRINT, ALBÁNIAForrás: Shutterstock/Trabantos

 (Forrás: www.timeout.com)

Kezdőkép: Shutterstock

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek