Videó: Majdnem odavesztek a pandák a neveletlen turisták miatt

Egy tucatnyi turistát egy életre kitiltottak a kínai Csengtui Óriáspanda-tenyésztési Kutatóbázisról, mert rosszul viselkedtek az állatok közelében. Rajtakapták őket, hogy bambuszhajtásokat, nyalókapálcikákat, cigarettát, tojást vagy kenyeret dobáltak, valamint köpködtek a pandák szabadtéri játszóterére" – áll a WeChat-bejegyzésben.

Pandák el is pusztulhattak volna a bedobált dolgoktólForrás: AFP/Str

A pandák mind jól vannak és egészségesek – tették hozzá.
A kutatóbázis nyilvánosan nem azonosította a kitiltott vendégeket és a nemzetiségüket sem. Összesen tizenkét, 26 és 61 év közötti személyt tiltottak ki életre szólóan a központból.

A bázis – amely Csengtu egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága – honlapján részletes látogatási útmutatót ad a látogatóknak.

Az óriáspanda-tenyésztés Csengtui Kutatóbázisát 1987-ben nyitották meg a délnyugat-kínai Szecsuán tartományban. Honlapján az áll, hogy a központ célja, hogy "világszínvonalú kutatóhely, természetvédelmi oktatási központ és nemzetközi oktatási turisztikai célpont legyen" - írja a cnn.com. 

A bázist úgy tervezték, hogy a Kínában őshonos óriáspandák természetes élőhelyét hozza vissza.

Az extrém intézkedések, amelyekben a tudósok részt vesznek ennek a környezetnek a megteremtése érdekében, magukban foglalják a panda jelmezekbe öltözést, amelyeket panda vizelettel permeteznek, hogy "elvegyüljenek".

Becslések szerint ma 1800 pandát tartanak számon a vadonban.

 A pandák népszerűsége nem véletlen, nézd meg az alábbi videóban, hogyan bohóckodnak:

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek