Tengerparton sétáló nőt nyelt el a homok, mozdulni sem tudott

Egy nőt elnyelt a futóhomok a amerikai Maine államban, miközben a férjével sétált egy népszerű tengerparti strandon. Jamie Acord a Portland nagyvárosi körzetében található phippsburgi Popham Beach State Park vízpartján sétált a hónap elején, amikor hirtelen "lezuhant, mint egy szikla".

A Popham Beach, ahol az eset történtForrás: Dirk Ingo Franke/Wikipedia

A másodperc törtrésze alatt úgy besüppedt a homokba, hogy csak csípőtől felfelé látszott ki, és mozdulni sem tudott. Szerencsére férje, a kétségbeesett Patrick a segítségére sietett, és gyorsan kirántotta a homokcsapdából. A pár ezután megfigyelte, ahogyan a lyuk újra megtelik homokkal és teljesen eltűnik – írja a Daily Mail

A nő szerencsére pár karcolással megúszta. A homokban található fadarabok és kövek horzsolták fel a bőrét. 

A jelenséget az úgynevezett folyóhomok, vagy más néven "fosóhomok" okozza, amely ott alakul ki, ahol a laza szerkezetű homokos talaj vízzel telítődik, és hirtelen nyomás hatására a homok folyóssá válik és elveszti szilárdságát. Ez a laza szerkezetű talaj szakadt be az amerikai nő alatt.

Nem gondoltuk volna, hogy a homokos tengerpart újfajta veszélyeket tartogathat - illusztrációForrás: Shutterstock/rafa jodar

Acordnak, szinte nem is volt ideje megijedni, olyan gyorsan történt a zuhanás, de szerinte, ha mindez egy gyerekkel esik meg, az hatalmas traumát okozna számára, sőt, úgy véli, egy kisebb testet teljesen el is nyel a homok. 

Szakértők szerint ez nem igaz, a folyós homokba valóban be tud süppedni az ember, elnyelni azonban nem nyeli el a talaj az arra sétálót. Ennek ellentmondanak az életveszélyre figyelmeztető táblák, amelyeket hasonló okok miatt helyeztek ki a St. Peter-Ording strandon a német Schleswig-Holstein tartományban az Északi-tenger partján.

Fosóhomokra figyelmeztet a tábla a német tengerparti strandon, amelyet életveszélyre hivatkozva le is zártakForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Gregor Fischer

Jim Britt, a Maine-i Mezőgazdasági, Természetvédelmi és Erdészeti Minisztérium szóvivője szerint az éghajlatváltozás szerepet játszott az állam legforgalmasabb tengerparti strandján történt balesetben. 

"A téli viharok sorozata miatt kiáradt az óceánba ömlő folyó, meglágyítva a homokot azon a területen, ahol a strandolók előszeretettel sétálhatnak, ezért a park személyzetének figyelmeztető táblákat kell elhelyeznie" – mondta.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek