„Szupercsótányok" tömegével találkozhatnak a spanyolországi turisták ezen a nyáron

Aki azt gondolja, hogy Spanyolországban a 2023-as nyári poloskajárvány szörnyű volt, most még jobban aggódhat. Az Anecpla (Környezet-egészségügyi Vállalatok Országos Szövetsége) spanyol környezetvédelmi szervezetének szakértői ugyanis riasztást adtak ki arra, hogy ezen a nyáron genetikailag megerősödött csótányok bukkanhatnak fel országszerte.

Genetikailag erősebb csótányok riogathatják idén a spanyolországi turistákat - a fotó illusztrációForrás: leemage / Leemage via AFP

A cég vezérigazgatója, Jorge Galvan szerint az éghajlatváltozás okozta hőmérséklet-emelkedés az elsődleges feltétele az állatok, például a csótányok és poloskák szaporodásához – valójában a 28 C fok feletti hőmérséklet azt jelenti, hogy gyorsabban szaporodnak.

"A hőség a tavasz közepén érkezik, és nem ér véget ősz előtt, így a csótánypopulációk csak bővülnek" – mondta a Mirrornak.

A szaporodásukkal kapcsolatos legnagyobb gond az, hogy a csótányok káros baktériumokat és betegségeket terjesztenek, amelyek átterjedhetnek az emberekre.

Az EU-ban is meglehetősen szigorú szabályok vannak a kártevőirtó vegyszerekre vonatkozóan, és sok csótány mutálódott, hogy immunissá váljon a védekezésre használt biocid termékekre – de szükség esetén még mindig használnak erősebb termékeket. "Amikor nincs más lehetséges megoldás egy kártevő, például ebben az esetben a csótányok elleni megfelelő védekezésre, [az erősebb vegyszerek használata] elengedhetetlen" – mondta Galvan.

Mit lehet még ezen felül tenni? Nos, az embereket arra ösztönzik, hogy tartsák fenn a tisztaságot, ne hagyják kint az ételt, és ügyeljenek arra, hogy a szemetet eltakarítsák vagy szoros fedéllel letakarva tárolják. Az éttermeket, bárokat és szállodákat figyelmeztették, hogy zárják le a falakon lévő repedéseket vagy lyukakat, és azonnal jelentsék a csótányok észlelését – írja a Time Out.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek