Bukták a nyaralást: 1400 magyar károsultja van a német utazási iroda csődjének

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének a hazai irodák eddigi visszajelzései alapján mintegy 1400 magyar utasról van tudomása, akiket érint a fizetésképtelenségét hétfőn bejelentő német FTI Touristik csődje, de a szakmai szervezetnél hangsúlyozták, hogy a felmérés nem teljes körű.

Görögországban több mint 7500 utasa nyaralt a cégnek, amikor fizetésképtelenséget jelentettForrás: Shutterstock/mRGB

A német utazásszervező fizetésképtelensége miatt az egyik legnagyobb magyarországi utazásközvetítő cég, a Gruber Travel 6 foglalását törölték. Ők megkezdték a magyar vagy más külföldi utazásszervező cégek útjaira való átfoglalást. A Delta Reisennél a nyári szezonban minden hónapban 20-30 foglalást érint a utaztató csődje. Klasszikus üdülőprogramokról, zömében törökországi, vagy más, egzotikus úti célokra induló nyaralásokról van szó – írja a turizmus.com.

Hogy utasaik visszakapják-e a befizetett összeget, csak hónapok múlva fog kiderülni. Az eltelt pár napban egyelőre azt látják, hogy a legtöbb utasuk újra foglal, annak ellenére, hogy ehhez a részvételi díjat újra be kell fizetnie. 

Érhetően a külföldi sajtóban is kiemelt helyen szerepel az FTI csődje, és ennek nyomán az utazási piacon zajló átrendeződés is. A legnagyobbak, köztük a Magyarországon is jelen lévő TUI már a csőd bejelentését követő napon különleges ajánlatokkal és akciókkal rukkolt elő.

Az FTI bukása a legnagyobb visszaesés a német utazási piacon a Thomas Cook 2019-es csődje óta. A csőd bejelentésekor az utazásszervező mintegy 65 ezer utasa tartózkodott külföldön. A lap szerint a károk várhatóan alacsonyabbak lesznek, mint a Thomas Cook-csőd után.

Leginkább a görög, török és Kanári-szigeteki szállodák futhatnak a pénzük után, hiszen ezekbe az úti célokba utaztatta ügyfeleit legnagyobb számban a tönkrement turisztikai óriáscég. Az FTI nehezen tért magához a Covid-válság után, és még a nemzetközi jelentős tőkeinjekció sem segített rajta.

A napokban egy magyar utazási iroda is tönkrement, erről itt olvashatsz bővebben.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek