Álmaid tengerpartjára vágysz? Mutatjuk a legszebb öblöket az Adrián!

Horvátországban rengeteg olyan öblöt találni, amelyek környékén a régmúlt időkben több ezer éven át illír hajók és római gályák horgonyoztak, és szerencsére máig ugyanaz a kristálytiszta víz és környezet fogadja az oda látogatókat. Az Adria leggyönyörűbb tengeröblei közül szemezgettünk. Vannak csodahelyek, ahová csak hajóval juthatunk el, de Horvátországban ez nem probléma.

Šunj öböl (Lopud-sziget)

A Šunj-öböl az Elafiti szigetcsoport ékkövei közé tartozó Lopud-szigeten található. A Šunj a dubrovniki tengerrész legattraktívabb öbleinek egyike, és különlegessége, hogy trópusi környezetre emlékeztet. A tenger türkiz színe, a magas szirtekkel határolt hosszú homokos part és a felette őrködő őshonos vegetáció miatt mesébe illő ez a lagúna.

Sunj, LopudForrás: AFP/robertharding/Matthew Williams-Ellis

Bili žal (Korčula-sziget)

A Lumbarda és Korčula közvetlen közelében található Bili žal-öböl nagy homokos strandjáról híres, amely védett a nyugati szelektől. A fürdőhely közelében találhatóak a grk szőlőfajta ültetvényei, melyek kizárólag erre a területre jellemzők. A bort a helyi, ezeréves hagyományt őrző borászok pincéiben lehet megkóstolni. 

Korčula a kikötő felőlForrás: Pixabay / Készítette: Joëlle Moreau

Stiniva-öböl (Vis-sziget)

Amikor a látogató behajózik Vis-sziget és Adria egyik legfestőibb öblébe, Stinivába, páratlan élményben lehet része. A félkör alakú, látványos magas szirtekkel védett bejárat mögött az öböl kiszélesedik, végében egy kis kavicsos strand található, amelyen néhány régi halászház is épült. Sokan kíváncsiak a festői kis tengerlefűződésre, számítsunk arra, hogy nem leszünk egyedül a parton.

A Stivina Vis szigeténForrás: Shutterstock

Zlatni rat (Brač sziget)

A horvát turisztikai prospektusok borítóját gyakran díszítő Brač-szigeti Zlatni rat több száz méternyire nyúlik a tengerbe, alakja állati szarvra emlékeztet, és egyedisége abban rejlik, hogy formáját a hullámok és a tengeri áramlatok folyamatosan változtatják. A strand fehér kavicsai között megtalálható a „szerencse kövének" is nevezett kagyló, amely alakjával a tengeri csiga házára emlékeztet. A legenda szerint aki erre rátalál, egész életében a szerencse fia lesz. 

A híres Zlatni rat strand rendszeresen szerepel Európa kedvenc szigeteinek listájánForrás: shutterstock.com

Sakarun-öböl (Dugi Otok-sziget)

A Sakarun-öböl az Adria nyílt tengerének egyik legszebb öble. Nappal a szárazföldről érkező fürdőzök látogatják, éjszaka pedig a hajózók, akik az érintetlen természet lágy fuvallatát érezhetik az öbölben. Ezer színben játszik itt a tenger, de természetesen a türkiz az uralkodó, akárcsak a kövek vakító fehérsége. A Sakarun vize hűs még a legnagyobb melegek idején is, mivel frissítő tengeralatti források temperálják.

A Sakarun strand Dugi OtokonForrás: Aleksandar Gospic Hvar

Szent Iván-öböl (Lubenice, Cres-sziget)

Cres szigetén található a Lošinj szigetcsoport legszebb strandja. A pazar panorámájáról ismert Lubenice középkori városka alatt terül el a magas szirtek lábánál.

Lubenice, Cres, HorvátországForrás: robertharding via AFP/Stuart Black/Stuart Black

Aki hajóval érkezik a strandra, felmászhat a meredek ösvényen a városkához, azonban ezt csak tapasztaltabb sportolóknak ajánlják. A pazar árnyalatokban játszó tengerrel és a dús zöld növényzettel övezett parton azonban nem fogunk unatkozni, a legszebb kavicsos öblök közé tartozik Horvátországban. 

(Forrás: croatia.hr)

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek