VIDEÓ: 5 világhírű kráter, melyet meteoritesők hoztak létre

Képzeld el, ahogy az űrből egy hatalmas meteorit száguld a Föld felé, majd egy robbanással becsapódik a bolygó felszínébe, és maradandó nyomot hagy maga után, te pedig éppen emellett a nyom mellett sétálsz. Az ilyen események nem csak az ősi idők kataklizmáinak mementói, hanem lenyűgöző természeti képződmények is, amelyek elvarázsolják a tudósokat és a turistákat egyaránt. Most bemutatjuk a Föld öt legszebb becsapódási kráterét!

Kaali-kráter, Észtország

Az Észtországban, Saaremaa szigetén található Kaali-kráter egy 4-7 ezer évvel ezelőtt bekövetkezett meteorit becsapódásának eredménye. A Kaali-meteorit a légkörbe lépve több darabra szakadt, amelyek nyolc kisebb krátert hoztak létre, köztük a legnagyobb 110 méter átmérőjű és 22 méter mély. 

Forrás: Shutterstock/A. Aleksandravicius

Az idők során a legnagyobb mélyedés vízzel telt meg, amely a helyiek és turisták kedvelt célpontjává vált. A gyönyörű tó körüli erdők és rétek idilli környezetet biztosítanak a pihenéshez és a természetjáráshoz.

Monturaqui-kráter, Chile

A Monturaqui-kráter Chile északi részén, az Atacama-sivatagban található, amely a Föld egyik legszárazabb helye. Ez a kráter egy körülbelül 1 millió évvel ezelőtti meteorit becsapódásának nyomát őrzi. 

Forrás: Shutterstock//Obscur

Átmérője 460 méter, mélysége pedig 34 méter, ami lenyűgöző összhatást kelt a kristálytiszta égbolttal és a környező hegyekkel együtt. A kráter mélyén található sólerakódások és a sivatagi táj szépsége pedig már csak a ráadás.

Wolfe Creek-kráter, Nyugat-Ausztrália

A Wolfe Creek-kráter Ausztrália nyugati részén, a Wolfe Creek Meteorite Crater Nemzeti Parkban található. Ez a kráter körülbelül 300 ezer évvel ezelőtt keletkezett egy nikkel-vas meteorit becsapódása következtében. A kráter átmérője 875 méter, mélysége pedig 60 méter, ami monumentális látványt nyújt. 

Forrás: Shutterstock/Matt Deakin

Az ausztrál Outback kietlen tájain elterülő Wolfe Creek-kráter a világ egyik legjobb állapotban megőrzött krátere, emiatt különleges jelentőséggel bír mind a tudományos kutatások, mind a turisták számára.

Barringer-kráter, Arizona

Az Egyesült Államokban, Arizona államban található Barringer-kráter a világ egyik legismertebb becsapódási krátere. Körülbelül 50 ezer évvel ezelőtt keletkezett egy nagy sebességgel becsapódó vasmeteorit következtében. A kráter átmérője 1,2 kilométer, mélysége pedig 170 méter, ami impozáns méretekkel ruházza fel ezt a geológiai képződményt. 

Forrás: LEEMAGE VIA AFP

A Barringer-kráter, más néven arizonai meteoritkráter az arizonai sivatag közepén fekszik, és rendkívül jó állapotban van. A mellette található látogatóközpont részletes információkat nyújt a kráter keletkezéséről és jelentőségéről, bemutatva a becsapódásának hatásait és felfedezésének történetét. A látogatók számára lehetőség nyílik a kráter peremén tett sétákra, amelyek során megcsodálhatják annak lenyűgöző méreteit és a környező táj szépségét.

Chicxulub-kráter, Mexikó

A mexikói Yucatán-félszigeten található Chicxulub-kráter az egyik legjelentősebb becsapódási kráter a Földön, mivel egy olyan eseményhez kötődik, amely radikálisan megváltoztatta a bolygó történelmét. Körülbelül 66 millió évvel ezelőtt egy hatalmas aszteroida csapódott be ezen a területen, aminek következtében egy 180 kilométer átmérőjű és körülbelül 20 kilométer mély kráter jött létre. 

 Ez a becsapódás óriási hatással volt a Föld éghajlatára, élővilágára, és a legtöbb elmélet szerint ez okozta a dinoszauruszok kihalását is. A kráter nagy része a tenger alatt található, de a szárazföldi részeken végzett kutatások és fúrások révén részletes információkat sikerült szerezni a becsapódás körülményeiről és következményeiről. 

Forrás: latvanyossagok.hu

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek